De praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt bij psychische problemen in samenwerking met de huisarts. Bij RINO amsterdam kun je een geaccrediteerd POH-GGZ certificaat behalen door middel van een modulair opleidingsaanbod.
De opleidingsroute bestaat uit 120 uur (20 dagen) cursorisch onderwijs. Dit zijn de verplichte basismodules, verplichte verdiepingsmodules en verdiepende keuzemodules (uit algemene modules of gericht op Kinderen en Jeugd), gericht op de competenties van de praktijkondersteuner huisartsenpraktijk (GGZ / POH-GGZ).
De RINO volgt hiermee de opleidingseisen geformuleerd in het functie- en competentieprofiel gepubliceerd door het Landelijke Overleg POH-GGZ en de opleidingseisen zoals aangehouden door de Landelijke Vereniging POH-GGZ. De opleiding praktijkondersteuner GGZ is daarom ook een geaccrediteerde opleiding.
Informatieavond opleidingsroute POH-GGZ
Wil jij praktijkondersteuner worden, maar wil je eerst nog wat weten over de opleidingsroute en hoe alles in zijn werk gaat in de praktijk? informatieavond voor de opleidingsroute POH-GGZ.
Instroomeisen opleiding praktijkondersteuner huisarts GGZ
Om in te stromen in de opleiding heb je een relevante afgeronde vooropleiding (op HBO- of WO-niveau) nodig. Toelaatbaar tot de opleiding POH-GGZ zijn:
bestaande opleidingen:
- Sociaal psychiatrische verpleegkunde (SPV);
- Bachelor verpleegkunde (HBO-V);
- Bachelor Social Work (BSW), alle uitstroomprofielen;
- Verpleegkundig specialist GGZ (VS GGZ);
- Master Psychologie;
- Bachelor Toegepaste psychologie (HBO).
oude opleidingen:
- Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD);
- Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH);
- Opleiding tot GGZ-agoog;
- Inservice B opgeleide verpleegkundigen met 2 jaar relevante werkervaring en aanvullende scholingen waarmee zij aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau.
Daarnaast is tenminste 2 jaar aantoonbare relevante GGZ ervaring een voorwaarde om deel te nemen aan de POH-GGZ opleiding. Daarbij gaat het om een gevarieerde, liefst ambulante ervaring, in de ggz met (individuele) behandel- en begeleidingscontacten. Te denken valt aan:
- ambulant werk in de generalistische basis ggz of gespecialiseerde ggz;
- maatschappelijk/psychosociaal werk en hulpverlening;
- sociaal psychiatrische verpleegkunde (ambulant in de ggz).
Bekijk de meest recente instroomeisen voor de opleiding tot praktijkondersteuner op de website van de Landelijke Vereniging POH-GGZ.
Aanmeldingsprocedure opleidingsroute POH-GGZ
Om je aan te melden voor het opleidingstraject POH-GGZ stuur je je cv en motivatie naar pohggz@rino.nl. De opleidingscommissie beoordeelt je aanvraag en geeft een vrijblijvend schriftelijk studieadvies. Dit studieadvies is een jaar geldig. Kun je op basis van behaalde certificaten aantonen dat je beschikt over competenties, die overlappen met onderdelen in het opleidingstraject? Stuur dan een kopie van deze certificaten mee, samen met je cv en motivatie. Mogelijk kan je voor bepaalde modules van de opleiding vrijstellingen krijgen.
Je kan starten met de opleiding wanneer je een positief studieadvies hebt ontvangen en je een stage- of werkplek als POH-GGZ hebt, die voldoet aan de voorwaarden. Je kan je aanmelding bevestigen door een mail naar ons te sturen en je aan te melden voor de startmodule 'Werken in de huisartsenpraktijk'.
Praktijkervaring tijdens opleiding
De RINO verzorgt het cursorisch onderwijs. De deelnemers zelf dragen zorg voor het opdoen van de verplichte praktijkervaring gedurende 1 academisch jaar (45 weken, 8 uur per week) in een huisartsenpraktijk. Deze praktijkervaring moet aan een aantal regels voldoen. Zo moet de begeleiding van minstens 1 uur per week gegeven worden door een ervaren POH-GGZ. In de startmodule van de opleiding POH-GGZ wordt aandacht besteed aan de integratie van de opleiding en de praktijk.
Raadpleeg de modelovereenkomst, wanneer er sprake is van een stageplek waarbij een stageovereenkomst moet worden afgesloten.
Nascholingscursussen POH-GGZ
Alle modules uit de opleidingsroute zijn ook als nascholingscursus te volgen. Een overzicht met het volledige aanbod aan geaccrediteerde nascholingscursussen vind je op onze website
Meer weten over de opleidingsroute POH-GGZ?
Bekijk in onderstaand overzicht alle stappen uit de opleidingsroute. Voor meer informatie en/of een individueel studieadvies kun je contact opnemen met de coördinatoren door een mail te sturen aan pohggz@rino.nl. U kunt ook bellen naar 020 6250803 voor meer informatie met één van de coördinatoren van de opleiding POH-GGZ.
- 1. Basis
- 2. Keuzemodules
- 3. Keuzemodules K&J
- 4. modules voor cursisten die gestart zijn voor 2024
- 5. Nascholingscursussen
De totale opleiding (zonder vrijstellingen) duurt 20 dagen en bestaat uit:
- startmodule (5 dagen)
- verplichte modules algemeen (9 dagen)
- verplichte modules reguliere route (3 dagen)
- keuzemodules (3 dagen)
Cursisten die werkzaam zijn als POH-GGZ Kind en Jeugd volgen:
- startmodule (5 dagen)
- verplichte modules algemeen (9 dagen)
- verplichte modules kind & jeugd (3 dagen)
- keuzemodules (3 dagen)
let op: bij de meeste modules zie je meerdere uitvoeringsdata staan. Voor de cursisten die starten in 2024, gelden de data uit 2024!
Psychopathologie en Psychofarmacologie
Motiveren tot ACTiveren voor POH-GGZ!
Kind, gezin en systeem in de huisartsenpraktijk
KOP - Kortdurende psychologische interventies
Ondersteunen thuiswonende ouderen
Ernstig Psychiatrische Aandoeningen (EPA) in de huisartsenpraktijk
Ouderen in de huisartsenpraktijk
Ernstig psychiatrische aandoeningen (EPA) in de huisartsenpraktijk
Kinderen/jongeren met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
De keuzemodules richten zich op specifieke problematiek die je naar eigen inzicht kunt kiezen in overleg met de praktijkbegeleider en/of huisarts.
Werkstress, overspanning en burnout in de huisartsenpraktijk
Basiscursus Laag IQ in de GGZ: herkenning, communicatie, diagnostiek en behandeling
De borderline persoonlijkheidsstoornis: het is niet zo zwart wit
Cursus suïcidepreventie
Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK, ter vervanging van SOLK*)
Inleiding in slaap en CGT-i
Een lichaamsgerichte benadering van stress en emotionele ontregeling
Burn-out begrijpen, voorkomen en behandelen in het samenspel van organisatie en individu
De keuzemodules Kind en Jeugd richten zich op specifieke problematiek die je naar eigen inzicht kunt kiezen in overleg met de praktijkbegeleider en/of huisarts.
Vanaf 2024 krijgt de opleiding POH-GGZ een wat andere vorm. Cursisten die voor 2024 zijn gestart en zich nog moeten inschrijven voor modules, vinden hier alle informatie over de modules.
let op: Voor de cursisten die de route Kind en Jeugd volgen, geldt dat zij van de modules 'Ondersteunen thuiswonende ouderen' en EPA alleen 1 dagdeel hoeven te volgen. Wanneer jij deze dagdelen nog moet volgen, stuur dan een e-mail naar Yvonne van Gerven (yvonnevangerven@rino.nl). Zij zal zorgen dat je wordt ingeschreven en zal je van de nodige informatie voorzien.
Psychopathologie en Psychofarmacologie
Motiveren tot ACTiveren voor POH-GGZ!
KOP - Kortdurende psychologische interventies
Kind en gezin in de huisartsenpraktijk
Ernstig Psychiatrische Aandoeningen (EPA) in de huisartsenpraktijk
Ondersteunen thuiswonende ouderen
E-Health voor de POH GGZ
Werken met systemen
Kinderen/jongeren met Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Hieronder vind je een selectie van nascholingscursussen die je kan volgen om na je registratie bij de LV POH-GGZ je punten te behalen ten behoeve van de herregistratie. Veel van deze modules zijn erkend door de LV POH-GGZ als nascholing.