Middelengebruik en verslaving bij cliënten

signalering en eenvoudige interventies

eendaagse cursus
Startdata
-
837.24.01
€ 295,00
Data en accreditaties
Data
Maandag 21 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
V&V - Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Toegekend  
herregistratie 6 punten
LV POH-GGZ Toegekend  
herregistratie 6 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Iedereen krijgt in zijn of haar praktijk te maken met problematisch middelengebruik of verslaving. Vanwege een nog steeds heersend stigma en gevoelens van schaamte rond dit onderwerp is de kans groot dat dit niet direct vanuit de cliënt gerapporteerd wordt. Een gebrek aan kennis over middelen en de behandelmogelijkheden kan zorgen voor aarzeling bij de professional, om het onderwerp bespreekbaar te maken. Door het gebrek aan kennis gaat een mogelijk nuttige toevoeging aan elk behandelaanbod verloren. Door vroegtijdig middelengebruik te signaleren en bespreekbaar te maken kan voorkomen worden dat de behandeling stagneert. Ook kan de functie van het misbruik van middelen uitstekend worden gebruikt om hypotheses te formuleren over onderliggende klachtenpatronen die behandeling behoeven.

Doelgroep
Psychologen, maatschappelijk werkenden, POH-GGZ en andere hulpverleners.

Inhoud
De cursus zal zich richten op de volgende onderwerpen met een nadruk op praktische toepasbaarheid  en aansluitend op inbreng van de deelnemers:

  • Kennis van de effecten middelen en hun relatie tot andere klachten;
  • Signalering en het bespreekbaar maken van middelengebruik;
  • Eenvoudige interventies om mensen zelf aan de slag te laten gaan;
  • Aanpak van middelen invoegen in lopende behandeling;
  • Aanbod zelfhulp en professionele hulp;
  • Knelpunten en risico’s.

Doelstelling
Na afloop van deze workshop is de deelnemer bekend met de effecten van verschillende middelen en hun relatie tot andere klachten. Verder heeft men kennis over signalering, eenvoudige interventies en integratie van aanpak middelen in de lopende behandeling.

Werkwijze
De cursus zal als rode draad bovenstaande onderdelen bevatten. De nadruk zal hierbij liggen op toepassingen in de dagelijkse praktijk, waarbij de vragen en voorbeelden van de deelnemers leidend zullen zijn voor de inhoudelijke verdieping per onderwerp.

De inbreng van casuïstiek wordt verwacht en gewaardeerd.

Ervaring van een cursist
'Het feit dat de docent sprak uit ervaring in de praktijk maakt dat het onderwerp leefde en dat de informatie betrouwbaar en interessant overkomt'.

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden