In balans blijven als zorgprofessional

met energie en voldoening werken in de ggz

Eendaagse workshop
Startdata
-
2025.25.01
€ 300,00
Data en accreditaties
Data
Vrijdag 17 oktober 2025 van 09:30 tot 16:30
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Hoe blijf je als zorgverlener trouw aan je vak én aan jezelf? In een wereld waarin je dagelijks zorgt, luistert en begeleidt, is het een kunst om met energie en bevlogenheid te blijven werken. Deze training helpt je om stil te staan bij jouw balans, zodat je weer kunt voelen waarom je dit mooie werk ooit bent gaan doen – en hoe je daar met plezier en veerkracht in kunt blijven staan. 

Zorgprofessionals werken met hart en ziel. Maar juist omdat je altijd ‘aan’ staat voor anderen, ligt roofbouw op jezelf op de loer. Chronische stress, overprikkeling en verminderde hersteltijd kunnen het werkplezier onder druk zetten – en in het ergste geval leiden tot uitval. In deze training onderzoeken we wat balans voor jou betekent, hoe je signalen van disbalans tijdig herkent en welke praktische aanpassingen je energie kunnen versterken. De focus ligt op duurzame inzetbaarheid: niet alleen blijven functioneren, maar ook met voldoening je werk blijven doen.

Doelgroep

Psychologen, orthopedagogen, POH-GGZ, psychotherapeuten, docenten en andere zorgprofessionals die met mensen werken en willen investeren in hun persoonlijke balans en werkplezier. 

In company training

Deze training is ook zeer geschikt om in company te worden aangeboden. Vraag naar de mogelijkheden via incompany@rino.nl

Doelstelling

Na afloop van de training In balans blijven als zorgprofessional: 

  • begrijp je de relatie tussen stress, slaap en energiebalans en weet je hoe je stress effectief in kunt zetten;  

  • heb je helder wat balans voor jou betekent, zowel in werk als privé. En weet je aan welke knoppen je moet draaien om je balans te versterken; 

  • kun je je energiegevers en -nemers benoemen en daarop bijsturen, zodat je deze effectief kunt inzetten voor het versterken van werkplezier; 

  • herken je vroegtijdige signalen van stress en weet je hier adequaat mee om te gaan; 

  • maak je bewustere keuzes die passen bij jouw waarden en energiehuishouding; 

  • heb je belemmerende overtuigingen voor een goede zelfzorg herkend en vervangen door helpende gedachten; 

  • heb je persoonlijke balansgewoontes ontwikkeld die aansluiten bij jouw dagelijkse praktijk. 

Inhoud

  • De samenhang tussen stress, slaap en balans. 

  • Wat betekent ‘balans’ voor jou – en wat is haalbaar? 

  • Energiebeheer op microschaal: gewoontes, ruimtes, mensen. 

  • Signalering: groene, oranje en rode vlaggen. 

  • Omgaan met spanning en onprettige emoties. 

  • Cognitieve herstructurering: helpende gedachten formuleren. 

  • Werken vanuit je waarden: bewust kiezen en handelen. 

  • Balansgewoonten voor elke dag. 

Werkwijze

De training is ervaringsgericht en interactief. We combineren creatieve doe-opdrachten met korte theoretische inleidingen en reflectie-oefeningen. Individuele doe-opdrachten worden afgewisseld met oefeningen in subgroepjes, maar beiden zijn gericht op praktische toepassingen. Een (groot) deel van de dag werken we buiten om letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van de dagelijkse werkroutine. 

Opbouw

Eén fysieke trainingsdag op locatie, afgewisseld met oefeningen in de buitenomgeving. Er is toegang tot digitale ondersteuning via een online leeromgeving. Na de trainingsdag gaat elke deelnemer met persoonlijke actiepunten aan de slag en doet daar een terugkoppeling over. Zo wordt de kans op transference, het daadwerkelijk toepassen van het geleerde in de praktijk, vergroot.  

Wat eerdere cursisten zeggen

"Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt in het zorgen voor anderen. Deze training gaf me inzicht én praktische tools om dat tij te keren." 

"Verfrissend, open, en precies wat ik nodig had om weer met plezier naar mijn werk te gaan." 

“Het buiten zijn tijdens de training gaf me letterlijk lucht en ruimte. Het hielp me om uit het hoofd te komen en weer echt te voelen waar ik sta.”