Cursorisch programma
Dit deel van de opleiding duurt twee jaar en bestaat uit:
- Een dag per week cursorisch programma
- Literatuurstudie en het uitvoeren van opdrachten
Het cursorisch programma omvat in totaal 480 uur.
De opleiding is sterk praktijkgericht. In het algemene cursorisch programma wordt methodisch handelen gedoceerd. Vervolgens wordt dit in praktische modules uitgewerkt en geoefend, steeds in andere probleemgebieden en settingen.
Centraal staan hierbij het aanleren van een professionele houding en vaardigheden die in verschillende situaties nodig zijn: herkennen en herformuleren van klachten en hulpvragen; methodisch toepassen van interventies; toepassen van regels van zorgvuldig handelen met betrekking tot privacy en ethische aspecten; beroepsrol-identiteit te midden van andere disciplines; wetskennis en kennis van de werking van de GGZ-instellingen, etc.
De vakken in het curriculum GZ-K&J zijn grotendeels dezelfde als in andere GZ-opleidingen, met - waar mogelijk - een toespitsing op (het werken met) kinderen en hun ouders. De vakken zijn:
- Communicatieve vaardigheden
- Ontwikkelingspsychopathologie
- Inleiding Cognitieve Gedragstherapie
- Systeemtherapie
- Infant Mental Health
- CGT Angststoornissen
- CGT Stemmingsstoornissen
- CGT Gedragsstoornissen
- Soma & Psyche
- Psychodiagnostiek
- Neuropsychologie en leerstoornissen
- Werken in en met Groepen
- Psychofarmacologie
- Persoonlijkheidsstoornissen (volwassenen)
- Psychotische stoornissen (adolescenten en volwassenen)
- Ethische reflectie
- Psychodynamische psychotherapie
Praktijk
Het praktijkdeel van de opleiding duurt minimaal twee jaar en bestaat uit:
- Twee tot vier dagen (16 tot 32 uur) per week praktijkwerkzaamheden (totaal 2790 uur)
- Supervisie over deze praktijkwerkzaamheden (totaal 90 uur)
De praktijkwerkzaamheden vinden plaats in praktijkinstellingen die door de hoofdopleider zijn erkend en daartoe zijn aangewezen. Dit zijn GGZ-instellingen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatie-instellingen, instellingen voor gehandicaptenzorg, instellingen voor verslaving, instellingen voor kinder- en jeugdhulpverlening, forensische instellingen en eerstelijnspraktijken.
De werkervaring wordt volgens een opleidingsplan opgedaan onder begeleiding van een praktijkopleider. De taken worden onderverdeeld in psychodiagnostiek (40%), indicatiestelling (10%), behandeling (40%) en overige taken (10%).
Als richtlijn voor het salaris geldt de aanloopschaal voor psychologen: minimaal schaal 59 van 60 van de CAO-GGZ of vergelijkbaar.
Supervisie
Gedurende de hele opleiding vindt 90 uur supervisie plaats: 45 uur over behandeling en 45 uur over diagnostiek. De praktijkinstellingen voorzien in deze supervisie.