bij milde tot matig ernstige psychische klachten cursus van een hele dag en twee halve dagen online
|
Nog enkele plaatsen beschikbaar
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstGeprotocolleerde behandelingen zijn effectief. Overheid en financiers eisen steeds meer transparantie en verwachten dat de toetsing van kwaliteit en resultaat in het behandelproces wordt geïntegreerd. Deze cursus rond het protocol 'Kortdurende psychologische interventies' sluit aan bij deze ontwikkeling.
Het biedt een kennismaking met het protocol waarbij onder meer ingegaan wordt op 1e fase behandeling, het formuleren van een behandelplan, differentiaaldiagnostiek en metingen. Deelnemers zijn na afloop in staat dit in de eigen behandelpraktijk toe te passen, zowel in de basiszorg (POH GGZ) als in de generalistische basis GGZ.
Doelgroep
Eerstelijnspsychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten, huisartsen, POH’s-GGZ, psychiaters en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.
Inhoud
- Algemene introductie en positiebepaling;
- (blended) behandelen met e-health;
- Differentiaaldiagnostiek en metingen;
- 1e fase behandeling; (beschrijvende) diagnostiek, formuleren van hypotheses en behandelplan;
- 2e fase behandeling: uitvoeren behandelplan, tussentijdse metingen en evaluatietechnieken (social learning, metaforen, gedragsexperimenten, registratieopdrachten; cognitieve en interactionele strategieën);
- 3e fase behandeling: afsluiten en terugvalpreventie.
Doelstelling
Na afloop zijn de deelnemers vertrouwd met het protocol 'Kortdurende psychologische interventies' en kunnen zij dit in de eigen behandelpraktijk toepassen. Ook hebben zij kennis van de mogelijkheden om kortdurend (blended) te behandelen met e-health.
Werkwijze
- Literatuurstudie en literatuurbespreking;
- Theoretische uiteenzetting en demonstratie van het proces en de relevante onderdelen op video en in vivo door de docent;
- Oefenen in kleine subgroepen aan de hand van papieren casussen en casussen die door de deelnemers worden ingebracht;
- Nabespreking, theoretische kadering en aanbevelen van additionele literatuur.
Literatuur
Zelf aan te schaffen literatuur:
- Rijnders, Cox & Starmans (2018). Psychische klachten in de huisartsenpraktijk: werken met het KOP-model. Amsterdam: Boom.
Deze literatuur kan worden besteld via www.kortdurendetherapie.nl
Cursus Kortdurende hulpverlening met groepen
Voor wie wil leren hoe je het KOP-model kan toepassen in groepsverband hebben we de cursus Kortdurende hulpverlening met groepen in ons aanbod.
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten