Over RINO amsterdam

RINO amsterdam biedt opleiding en inspiratie aan GGZ-professionals: gezondheidszorgpsychologen, eerstelijnspsychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, orthopedagogen, orthopedagoog-generalisten, psychiaters, verpleegkundigen, vaktherapeuten en psychosociale hulpverleners. Maar ook beroepsbeoefenaren in aangrenzende werkvelden, zoals maatschappelijk werkers, huisartsen en arbo-psychologen kunnen bij ons terecht. RINO amsterdam heeft twee afdelingen.

De afdeling ONE (Opleiding, Nascholing en Evenementen), ontwikkelt, organiseert en administreert kortdurende nascholingscursussen, specialistische opleidingen, opleidingsroutes, evenementen en congressen.

Bij de afdeling BIG-opleidingen leidt een team van medewerkers en coördinatoren het onderwijs voor alle BIG-opleidingsgroepen in goede banen en onderhoudt het contact met de deelnemers en met praktijkinstellingen in de regio.

 • Expertise

  De cursussen van RINO amsterdam worden gegeven door een grote groep enthousiaste en professionele docenten. In de meeste gevallen zijn ze, naast hun docentschap voor RINO amsterdam, ook verbonden aan (of eigenaar van) een beroepspraktijk in de GGZ, of zijn ze verbonden aan een universiteit.

  Alle docenten zijn experts op hun vakgebied en hebben jarenlange praktijkervaring als hulpverlener. Meestal zijn zij lid, erkend opleider of supervisor van één of meerdere (psychotherapeutische) beroepsverenigingen. Dit is een waarborg voor de kwaliteit van de cursus en de praktische toepasbaarheid van de lesstof. RINO amsterdam zorgt voor onderwijskundige nascholing van haar docenten en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe didactische werkvormen en leermethoden.

  RINO amsterdam volgt de ontwikkelingen binnen de GGZ op de voet en speelt hierop in met nieuwe cursussen en methodieken.

 • Historie

  op 16 januari 1981 is stichting regionale IMP-opleiding in de psychotherapie Randstad Noord opgericht, de voorloper van de stichting regionaal Instituut Nascholing en Opleiding Noord-Holland.

  Inmiddels is RINO amsterdam uitgegroeid tot een landelijk werkend opleidingsinstituut met honderden cursussen en opleidingen, een grote groep enthousiaste docenten en cursisten uit het hele land.

  Naast RINO amsterdam zijn er nog twee RINO’s actief: de RINO Zuid in Eindhoven (voorheen Maastricht) en de RINO-groep in Utrecht. Het woord groep in die naam verwijst naar de fusie van enige jaren geleden tussen de RINO’s in Utrecht, Nijmegen en Rotterdam. De RINO’s hebben gedeeltelijk een overlappend aanbod, maar ze onderscheiden zich ook op belangrijke punten. Zo heeft RINO amsterdam bijvoorbeeld een aantal duidelijke speerpunten, zoals diagnostiek en behandeling van kinderen en jeugdigen en hun ouders, en het brede gebied van de ouderenzorg.

 • Onze missie

  Hoewel het cursusaanbod breder en groter is geworden en accenten zijn verlegd, blijven de functie en doelstelling van RINO amsterdam hetzelfde. De missie van RINO amsterdam luidt:

  ‘Het verhogen van de kwaliteit van het professioneel functioneren van hulpverleners werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en in aangrenzende (zorg)terreinen, door middel van opleidingen en nascholingstrajecten.’

  Deze missie zal RINO amsterdam ook in de toekomst blijven vertalen in een rijk en gevarieerd aanbod van opleidings- en nascholingsactiviteiten.

 • Werken bij RINO

  RINO amsterdam zoekt regelmatig nieuwe collega's. Bekijk onze vacatures op www.rino.nl/werken-bij-RINO-amsterdam.

  Ben je op zoek naar een opleidingsplek voor een te starten opleiding tot GZ-psycholoog (GZ), psychotherapeut (PT) en klinisch psycholoog (KP)? Op de pagina RINO BIG vacatures staan de vacatures bij verschillende GZ-instellingen uit Amsterdam en omstreken.

 • Leslocatie

  De RINO-cursussen vinden plaats op de locatie op het Leidseplein 5. Een bijzonder centraal gelegen plek die met elke vorm van vervoer goed bereikbaar is. Bekijk voor meer informatie over de bereikbaarheid de routebeschrijving naar RINO amsterdam.

  Lesruimtes

  RINO amsterdam beschikt hier over 14 ruime lesruimtes en verschillende subruimtes.

  De invulling van het cursusmateriaal is afhankelijk van de docent. Deze is verantwoordelijk voor de inhoud van de cursus. Het cursusmateriaal is beschikbaar via een persoonlijke digitale leeromgeving. Bij de cursusbeschrijving staat vermeld of en welke boeken cursisten zelf dienen aan te schaffen.

  In elk leslokaal staat een laptop & tv klaar. En naast de gebruikelijke flipovers en whiteboards, is voor elk lokaal van RINO amsterdam standaard alle denkbare AV-apparatuur in voorraas:

  • Video- en dvd-spelers
  • Beamers
  • Dia-projectoren
  • Videocamera’s
  • extra laptops

  Uiteraard is overal toegang tot internet.

  Zaalhuur

  Incidenteel is het huren van cursusruimte bij RINO amsterdam mogelijk. Bekijk de informatie over zaalverhuur voor het maximaal aantal personen voor alle lokalen.

 • Bestuur en toezicht

  RINO amsterdam is een stichting. Het bestuur van de stichting is opgedragen aan de directie onder toezicht van de Raad van Toezicht.

  Directie | bestuur

  •  dr. Karin Hendriks directeur | bestuurder

  Raad van Toezicht (RvT)

  •     drs. Arnoud van Buuren (voorzitter)
  •     mr. Mieke Dudok van Heel
  •     drs. Bart Brouwer
  •     prof. dr. Ramón Lindauer

  De leden van de Raad van Toezicht zijn per e-mail bereikbaar: raadvantoezicht@rino.nl 

 • Coronamaatregelen bij RINO amsterdam

  Ben je benieuwd welke coronamaatregelen van kracht zijn bij RINO amsterdam?
  Een overzicht van alle maatregelen vind je op www.rino.nl/coronamaatregelen

Ruimte huren?

Reserveren van (cursus)ruimte bij RINO amsterdam is mogelijk vanaf 6 maanden tot 1 week voor de datum waarop de ruimte nodig is, op basis van beschikbaarheid. Neem hiervoor contact op met de receptie.

Lees meer >