POH-GGZ

Opleidingsroute POH-GGZ (PraktijkOndersteuner Huisarts Geestelijke GezondheidsZorg)

De praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt bij psychische problemen in samenwerking met de huisarts. Bij RINO amsterdam kun je een geaccrediteerd POH-GGZ certificaat behalen door middel van een modulair opleidingsaanbod. De opleidingsroute bestaat uit 120 uur (20 dagen) cursorisch onderwijs: de verplichte basismodules, verplichte verdiepingsmodules en verdiepende keuzemodules (uit algemene modules of gericht op Kinderen en Jeugd), gericht op de competenties van de praktijkondersteuner huisartsenpraktijk GGZ / POH-GGZ.)

De RINO volgt hiermee de opleidingseisen geformuleerd in het functie- en competentieprofiel gepubliceerd door de het Landelijke Overleg POH-GGZ in 2020 en de opleidingseisen zoals aangehouden door de Landelijke Vereniging POH-GGZ.

Informatieavond opleidingsroute POH-GGZ

Ben je geïnteresseerd in de functie POH-GGZ, maar wil je nog wat meer weten over de opleidingsroute en hoe alles in zijn werk gaat in de praktijk? Twee keer per jaar organiseert RINO amsterdam een informatieavond.

Bekijk de eerstvolgende datum en meld je aan: Informatieavond opleidingsroute POH-GGZ | www.rino.nl/1003

Geaccrediteerde opleiding

De RINO heeft een instellingsaccreditatie van de landelijke vereniging POH-GGZ.

Instroomeisen opleiding praktijkondersteuner huisarts GGZ

Voorwaarde om deel te nemen aan de opleidingsroute POH-GGZ is een relevante afgeronde vooropleiding  (op HBO- of WO-niveau). Daarnaast is 2 jaar aantoonbare relevante GGZ ervaring een voorwaarde voor deelname aan de opleiding POH-GGZ.

Toelaatbaar tot de opleiding POH-GGZ zijn:

bestaande opleidingen:
• Sociaal psychiatrische verpleegkunde (SPV);
• Bachelor verpleegkunde (HBO-V);
• Bachelor Social Work (BSW), alle uitstroomprofielen;
• Verpleegkundig specialist GGZ (VS GGZ);
• Master Psychologie;
• Bachelor Toegepaste psychologie (HBO).

oude opleidingen
• Maatschappelijk Werk & Dienstverlening (MWD);
• Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH);
• Opleiding tot GGZ-agoog;
• Inservice B opgeleide verpleegkundigen met 2 jaar relevante werkervaring en aanvullende scholingen waarmee zij aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau.

Tenminste 2 jaar aantoonbare relevante GGZ werkervaring is een voorwaarde voor deelname aan de opleiding POH-GGZ. 
Daarbij gaat het om een gevarieerde, liefst ambulante ervaring, in de ggz met (individuele) behandel- en begeleidingscontacten. Te denken valt aan:
• ambulant werk in de generalistische basis ggz of gespecialiseerde ggz;
• maatschappelijk/psychosociaal werk en hulpverlening;
• sociaal psychiatrische verpleegkunde (ambulant in de ggz).

Zie voor de meest recente instroomeisen de website van de Landelijke Vereniging POH-GGZ.

Aanmeldingsprocedure opleidingsroute POH-GGZ

Om je aan te melden voor het opleidingstraject POH-GGZ stuur je je cv en motivatie naar pohggz@rino.nl. De opleidingscommissie beoordeelt je aanvraag en geeft een vrijblijvend schriftelijk studieadvies. Dit studieadvies is een jaar geldig. Kun je op basis van behaalde certificaten aantonen dat je beschikt over competenties, die overlappen met onderdelen in het opleidingstraject? Stuur dan een kopie van deze certificaten mee sturen met je CV en motivatie. Mogelijk kan je voor bepaalde modules van de opleiding  vrijstellingen krijgen. 

Je kan starten met de opleiding wanneer je een positief studieadvies hebt ontvangen en je een stage- of werkplek als POH-GGZ hebt die voldoet aan de voorwaarden. Je kan je aanmelding bevestigen door een mail naar ons te sturen en je aan te melden voor de startmodule 'Werken in de huisartsenpraktijk'. Voor de overige modules kan je je aanmelden via een formulier dat je van de opleidingscoordinatoren na je aanmelding zult ontvangen. Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Als je wordt aangenomen in de opleidingsroute POH-GGZ krijg je 10% korting per module binnen het traject. De prijs voor het gehele traject ligt tussen de €4000,- en €4500,- afhankelijk van vrijstellingen en gekozen keuzemodules.

Praktijkervaring tijdens opleiding

De RINO verzorgt het cursorisch onderwijs. De deelnemers zelf dragen zorg voor het opdoen van de verplichte praktijkervaring gedurende 1 academisch jaar (45 weken, 8 uur per week) in een huisartsenpraktijk. Deze praktijkervaring moet aan een aantal regels voldoen. Zo moet de begeleiding gegeven worden door een ervaren POH-GGZ minstens 1 uur per week. In de startmodule van de opleiding POH-GGZ wordt aandacht besteed aan de integratie van de opleiding en de praktijk.

Mocht er sprake zijn van een stageplek waarbij een overeenkomst moet worden afgesloten, kijk dan hier voor een modelovereenkomst.

Nascholingscursussen POH-GGZ

Alle modules uit de opleidingsroute zijn ook als nascholingscursus te volgen. Bekijk het volledige aanbod aan geaccrediteerde nascholingscursussen.

Meer weten over de opleidingsroute POH-GGZ?

Bekijk in onderstaand overzicht alle stappen uit de opleidingsroute. Voor meer informatie en/of een individueel studieadvies kun je contact opnemen met de coördinatoren door een mail te sturen aan pohggz@rino.nl . U kunt ook bellen voor meer informatie met één van de coördinatoren van de opleiding POH-GGZ:  020 6250803. 

 

 

Het cursorische deel van de opleiding POH-GGZ bestaat uit 3 onderdelen: startmodules, verplichte modules en keuzemodules.
Nadat je bent begonnen met de startmodules, hoeven de basismodules en de keuzemodules niet in een strikte volgorde gevolgd te worden. Je kan zelf bepalen welke module je wanneer doet, zolang het gehele traject niet langer dan 2 jaar beslaat.

De totale opleiding (zonder vrijstellingen) duurt 20 dagen: 17 dagen verplichte basismodules (inclusief de startmodules) waarin de kerncompetenties van de POH-GGZ aan bod komen én 3 dagen keuzemodules.

POH-GGZ Kind & Jeugd:
Cursisten die werkzaam zijn als POH-GGZ Kind en Jeugd volgen ook de startmodules en de verplichte modules algemeen. Daarnaast volgen zij de verplichte modules POH-GGZ kind en jeugd (i.p.v. de verplichte modules POH-GGZ reguliere route) en keuzemodules.
De verplichte modules voor de POH-GGZ Kind & Jeugd bestaan ook uit 17 dagen verplichte basismodules (inclusief de startmodules) en 4 dagen keuzemodules.

Startmodules
Verplichte modules algemeen
Verplichte modules POH-GGZ reguliere route
Verplichte modules POH-GGZ Kind en Jeugd

De keuzemodules richten zich op specifieke problematiek die je naar eigen inzicht kunt kiezen in overleg met de praktijkbegeleider en/of huisarts.

De keuzemodules Kind en Jeugd richten zich op specifieke problematiek die je naar eigen inzicht kunt kiezen in overleg met de praktijkbegeleider en/of huisarts.

Hieronder vind je een selectie van nascholingscursussen die je kan volgen om na je registratie bij de LV POH-GGZ je punten te behalen t.b.v. de herregistratie. <a href="https://www.rino.nl/aanbod/toekomstig/1/beroepsgroep/poh-ggz">Kijk hier voor een compleet overzicht.</a>

N.B. Veel modules binnen het opleidingstraject zijn erkend door de LV POH-GGZ als nascholing en kunnen gevolgd worden t.b.v. de herregistratie.