POH-GGZ

Opleidingsroute POH-GGZ (PraktijkOndersteuner Huisarts Geestelijke GezondheidsZorg)

De praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) signaleert, diagnosticeert, intervenieert en ondersteunt bij psychische problemen in samenwerking met de huisarts. Bij de RINO in Amsterdam kun je een geaccrediteerd POH-GGZ certificaat behalen door middel van een modulair opleidingsaanbod. De opleidingsroute bestaat uit 120 uur (20 dagen) cursorisch onderwijs: de verplichte basismodules, verplichte verdiepingsmodules en verdiepende keuzemodules (uit algemene modules of gericht op Kinderen en Jeugd), gericht op de competenties van de praktijkondersteuner huisartsenpraktijk GGZ / POH-GGZ.)

De RINO volgt hiermee de opleidingseisen geformuleerd in de functiebeschrijving gepubliceerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging in 2014 en de opleidingseisen zoals aangehouden door de Landelijke Vereniging POH-GGZ.

Informatieavond opleidingsroute POH-GGZ

Ben je geïnteresseerd in de functie POH-GGZ, maar wil je nog wat meer weten over de opleidingsroute en hoe alles in zijn werk gaat in de praktijk? Meld je dan aan voor de Informatieavond: www.rino.nl/1003.

Geaccrediteerde opleiding

De RINO heeft een instellingsaccreditatie van de landelijke vereniging POH-GGZ.

Vooropleiding praktijkondersteuner huisarts GGZ

Voorwaarde om deel te nemen aan de opleidingsroute POH-GGZ is een relevante afgeronde vooropleiding  (op HBO- of WO-niveau). Toelaatbaar tot de opleiding POH-GGZ zijn:

1. Verpleegkundigen met diploma Sociaal Psychiatrische Verpleegkunde, HBO-Verpleegkunde + GGZ uitstroomprofiel
2. Inservice B opgeleide verpleegkundigen met 2 jaar relevante werkervaring + aanvullende scholingen waarmee zij aantonen te beschikken over een HBO werk- en denkniveau.
3. Maatschappelijk Werkenden (MW)
4. Psychologen (universitair + hbo opgeleid)
5. Sociaal Pedagogische Hulpverleners (SPH)
6. Verpleegkundig specialisten GGZ
7. Orthopedagogen

Tenminste 2 jaar relevante GGZ werkervaring is van groot belang.  Zie voor de meest recente instroomeisen de website van de Landelijke Vereniging POH-GGZ.

Aanmeldingsprocedure opleidingsroute POH-GGZ

Om je aan te melden voor het opleidingstraject POH GGZ stuur je je cv en motivatie naar pohggz@rino.nl. De opleidingscommissie beoordeelt je aanvraag en geeft een studieadvies. Kun je op basis van behaalde certificaten aantonen dat je beschikt over competenties, die overlappen met onderdelen in het opleidingstraject? Dan kun je voor deze onderelen mogelijk vrijstelling krijgen.

Als je wordt aangenomen in de opleidingsroute POH-GGZ krijg je 10% korting per module binnen het traject.

Praktijkervaring tijdens opleiding

De RINO verzorgt het cursorisch onderwijs. De deelnemers zelf dragen zorg voor het opdoen van de verplichte praktijkervaring gedurende 1 academisch jaar (45 weken, 8 uur per week) in een huisartsenpraktijk. Deze praktijkervaring moet aan een aantal regels voldoen. In de startmodule van de opleiding POH-GGZ wordt aandacht besteed aan de integratie van de opleiding en de praktijk.

Nascholingscursussen POH-GGZ

Alle modules uit de opleidingsroute zijn ook als nascholingscursus te volgen. Bekijk het volledige aanbod aan geaccrediteerde nascholingscursussen.

Meer weten over de opleidingsroute POH-GGZ?

Bekijk in onderstaand overzicht alle stappen uit de opleidingsroute. Voor meer informatie en/of een individueel studieadvies kun je contact opnemen met de coördinatoren door een mail te sturen aan pohggz@rino.nl . U kunt ook bellen voor meer informatie. Op dinsdag tussen 12.30 en 13.30 uur is altijd één van de coördinatoren van de opleiding aanwezig en bereikbaar via 020 6250803. Schikt dit moment je niet, dan kun je uiteraard op een ander moment bellen en kijken of één van de coördinatoren bereikbaar is.

 

1. Basis

De eerste helft van de opleiding bestaat uit de basismodules. De basismodules zijn verplichte modules waarin de kerncompetenties voor de POH-GGZ aan bod komen. De basismodules beslaan in totaal 12 dagen en hoeven niet in een strikte volgorde gevolgd te worden. Of je in aanmerking komt voor vrijstelling, wordt voorafgaand aan de start van de opleidingsroute vastgesteld. Op basis van je werkervaring en competenties in je CV. Voor Zorggroep Almere heeft RINO amsterdam de POH GGZ route Kinderen en Jeugd ontwikkeld. Cursisten volgen de module Kortdurende interventies bij kinderen en jongeren volgens het PrOP model (in plaats van KOP - Kortdurende psychologische interventies).
Startmodule
10 Jan 2019 - 23 Mei 2019
(vierdaagse module)
019.19.01
Overige basismodules
09 Nov 2018 - 23 Nov 2018
(tweedaagse cursus)
985.18.02
2 accreditaties
Inschrijven onder voorbehoud
01 Jan 2019 - 01 Jan 2019
(tweedaagse cursus)
411.19.02
4 accreditaties
17 Jan 2019 - 07 Feb 2019
(tweedaagse cursus)
139.19.01
2 accreditaties
Inschrijven onder voorbehoud
29 Jan 2019 - 26 Feb 2019
(tweedaagse cursus)
249.19.01
Zorggroep Almere route Kinderen en Jeugd
07 Nov 2018 - 08 Nov 2018
(tweedaagse cursus)
220.18.02
8 accreditaties
Contact