De groep mensen met langdurige psychische problemen die benodigde hulp níet ontvangt, is kleiner geworden

23 mei 2024

Regelmatig peilt het Trimbos-instituut de ervaringen van mensen met psychische aandoeningen over hun zorg- en leefsituatie. Dit gebeurt in het panel Psychisch Gezien. Kort geleden verschenen de resultaten van de voorjaarspeiling 2023. Een belangrijke bevinding is dat er door de jaren heen helaas weinig ontwikkeling te zien is in ervaren kwaliteit van leven bij de panelleden. Tegelijkertijd is het deel van de panelleden dat de benodigde hulp níet ontvangt kleiner geworden.

Wat is het verschil tussen een burn-out, overspanning en uitputtingsklachten?

20 mei 2024

Als je googelt naar stress kom je verschillende termen tegen: van burn-outklachten, overspannenheid tot extreme vermoeidheid. Een op de zeven Nederlanders zou er last van hebben. Ook de deelnemers van het programma Out of Office stonden zo onder druk dat ze letterlijk “out of office” zijn. Maar hoe noem je deze staat van uitputting? En wanneer kan je spreken van een daadwerkelijke burn-out? 

Veel psychiaters emotioneel uitgeput door werkomstandigheden

18 mei 2024

Bijna de helft van de psychiaters in Nederland en Vlaanderen had in 2023 last van emotionele uitputting, een kernsymptoom van burn-out. Dat komt naar voren uit onderzoek van De Jonge Psychiater, een vakwebsite die elke drie jaar onderzoekt wat de mentale staat van psychiaters is.

Het gaat om een stevige toename ten opzichte van het vorige onderzoek, met cijfers over 2020. Toen had nog 33 procent van de psychiaters last van emotionele uitputting.

Tegenslagen veranderen onze hersenen permanent

08 mei 2024

Afwijkende reactie op tegenslagen geeft mogelijk meer risico op psychiatrische aandoeningen
 

Neurowetenschappers van het Radboudumc tonen aan dat de tegenslagen die je meemaakt het functioneren van je hersenen blijvend veranderen. Een afwijkende reactie van de hersenen op tegenslagen houdt bovendien verband met angstklachten. Dat heeft mogelijk voorspellende waarde voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen.

Hoe CGT werkt: een mogelijke route via mindfulness en emotieregulatie

06 mei 2024

CGT zorgt bij onder meer depressie en angststoornissen voor symptoomreductie, maar hoe, dat is nog niet helder. Onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg vermoeden dat één van de routes loopt van toegenomen mindfulness via verbeterde emotieregulatie naar symptoomreductie. Mindfulness als mechanisme achter CGT? Het lijkt niet de meest logische gedachte, maar eerder onderzoek van hetzelfde team toont aan dat tijdens CGT het niveau van mindfulness op natuurlijke wijze toeneemt, zelfs als daar niet expliciet op gestuurd wordt.

Onder de loep | Antidepressiva met Peter Hanneman: 'Hulp draait om maatwerk'

02 mei 2024

Peter Hanneman was voorheen psychiater, nu werkzaam als vrijgevestigde arts/psychotherapeut.

Hij was werkzaam als psychiater vanaf 1981 en begonnen als kinderpsychiater. Van 1986 tot 2006 was hij opleider sociale psychiatrie. Hij is werkzaam geweest in de crisisdienst en in kliniek. Bij RINO amsterdam verzorgt hij de cursus Psychopathologie en Psychofarmacologie.

Afscheidssymposium prof. dr. Marrie Bekker, hoofdopleider GZ

01 mei 2024

Op 25 april 2024 werd het afscheidssymposium van prof. dr. Marrie Bekker gehouden, die gedurende haar tijd als hoofdopleider van de GZ-opleidingen bij RINO amsterdam en Stichting PDO GGZ Amsterdam van grote invloed is geweest op de GZ-opleidingen. Het symposium, met het thema diversiteit, weerspiegelde Marrie's toewijding aan inclusiviteit en culturele competenties in de psychologie.

Nieuwsbrief

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter