Nieuwe corona-maatregelen vanaf 25 september. Lees meer informatie.

Beperkt Begrepen

Opleidingsroute Laag IQ in de GGZ: beperkt begrepen

De opleidingsroute is een modulair scholingsaanbod van RINO amsterdam en Poli+. De cursussen in de modulaire opleidingsroute 'Een laag IQ in de GGZ: beperkt begrepen gaan over een groep kwetsbare patiënten. Een groep, die soms onopgemerkt in zorg is binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Maar soms ook al op voorhand wordt doorverwezen naar specialistische centra. Het gaat om patiënten met psychische klachten en een laag IQ (zwakbegaafdheid en een verstandelijke beperking). Een aantal van hen zal hoog gespecialiseerde behandeling nodig hebben. Een ander deel van hen kan effectief behandeld worden in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Mits er aandacht is voor de gevolgen van het lage IQ voor diagnostiek en behandeling. 

GGZ standaarden en Werkkaart

Wat kun je als professional doen wanneer je weet of een vermoeden hebt dat je patiënt zwakbegaafd of licht verstandelijk beperkt is? Tussen de GGZ standaarden vind je de Generieke module Psychische stoornissen en zwakbegaafdheid.

Op de werkkaart, die onderdeel is van deze generieke module, vind je tips over hoe je ZB/LVB kan herkennen en hoe je je communicatie eenvoudiger maakt.

Scholingsaanbod op maat?

De opleidingsroute vormt een gedegen verrijking van uw kennis en vaardigheden om ook mensen met een laag IQ in de GGZ te kunnen behandelen. Alle modules kunnen ook los gevolgd worden. Deze opleidingsroute kan ook als een intensieve op maat gemaakte incompany training worden ingezet. U kunt hiervoor contact opnemen met incompany@rino.nl.

Nieuw in het aanbod | alleen incompany | Suïcide en suïcidepreventie

Suïcidaliteit en suïcide preventie binnen zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is een belangrijk maar onderbelicht onderwerp. In de cursus www.rino.nl/1015 wordt gesproken over suïcidaal gedrag in het algemeen en steeds verbijzonderd naar de groep mensen met zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking.

Let op: deze cursus is op dit moment alleen als incompany cursus aan te vragen.

Boek - Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ

Bij Bohn, Stafleu & van Loghum is in 2017 het boek Behandeling van patienten met een laag IQ in de GGZ - beperkt begrepen verschenen. Op de website van de uitgeverij kun je het 1ste hoofdstuk inzien.  Het boek is geschreven door de docenten van deze opleidingsroute, allen verbonden aan Poli+: Jannelien Wieland, Erica Aldenkamp en Annemarie van den Brink.

Opleidingsroute - modulair scholingsaanbod

De opleidingsroute bestaat uit verschillende modules. Bekijk het overzicht en klik op de titel van de cursusmodule voor meer informatie.
09 Dec 2021 - 09 Dec 2021
091.21.02
6 accreditaties
18 Jan 2022 - 18 Jan 2022
(eendaagse cursus)
129.22.01
8 accreditaties
14 Feb 2022 - 14 Feb 2022
(eendaagse cursus)
131.22.01
8 accreditaties
21 Apr 2022 - 21 Apr 2022
092.22.01
4 accreditaties
Contact