Laag IQ in de GGZ, theorie en praktijk

Opleidingsroute Laag IQ in de GGZ

“De opleidingsroute is een modulair scholingsaanbod van RINO amsterdam en Poli+. De cursussen in de opleidingsroute 'Een laag IQ in de GGZ gaan over een groep kwetsbare patiënten. Een groep, die soms onopgemerkt in zorg is binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Maar soms ook al op voorhand wordt doorverwezen naar specialistische centra. Het gaat om patiënten met psychische klachten en een laag IQ (zwakbegaafdheid en een licht verstandelijke beperking). Een aantal van hen zal hoog gespecialiseerde behandeling nodig hebben. Een groot deel van hen kan effectief behandeld worden bij u in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Mits er aandacht is voor de gevolgen van het lage IQ voor communicatie, diagnostiek en behandeling. Niet Wat u doet zal anders zijn maar wel Hoe u het doet.

 

GGZ standaarden en Werkkaart

Wat kun je als professional doen wanneer je weet of een vermoeden hebt dat je patiënt zwakbegaafdheid heeft of een lichte verstandelijke beperking? Bij de GGZ-standaarden vind je de Generieke module Psychische stoornissen en zwakbegaafdheid.

Op de werkkaart, die onderdeel is van deze generieke module, vind je tips over hoe je ZB/LVB kan herkennen en hoe je je communicatie eenvoudiger maakt.

 

Scholingsaanbod op maat?

De opleidingsroute vormt een gedegen verrijking van uw kennis en vaardigheden om mensen met een laag IQ in de GGZ te kunnen behandelen. Alle modules kunnen ook los gevolgd worden. Deze opleidingsroute kan ook als een op maat gemaakte incompany training worden ingezet. U kunt hiervoor contact opnemen met incompany@rino.nl

 

Nieuw in het aanbod en alleen incompany aan te vragen en te volgen: Suïcide en suïcidepreventie

Suïcidaliteit en suïcidepreventie binnen zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is een belangrijk maar onderbelicht onderwerp. In de cursus www.rino.nl/1015 wordt gesproken over suïcidaal gedrag in het algemeen en steeds verbijzonderd naar de groep mensen met zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking.

Let op: deze cursus is op dit moment alleen als incompany cursus aan te vragen.

 

Boek: Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ (herziene editie 2022)

https://www.bsl.nl/shop/behandeling-van-patienten-met-een-laag-iq-in-de-ggz-9789036827225

Op de website van BSL kun je het 1e hoofdstuk inzien. Het boek is geschreven door de docenten van deze opleidingsroute, allen verbonden aan Poli+: Jannelien Wieland, Erica Aldenkamp en Annemarie van den Brink.

 

 

De opleidingsroute bestaat uit verschillende modules. Bekijk het overzicht en klik op de titel van de cursusmodule voor meer informatie.

De module Laag IQ in de GGZ (module 1) kunt u zien als een basismodule en verschaft u de nodige achtergrond voor het volgen van de andere cursussen.
U kunt alle modules afzonderlijk volgen maar ook aan elkaar koppelen.