opleiding tot FloorPlay-begeleider |
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
cursuscode: 1171
Er is momenteel een wachtlijst voor deze opleiding. Dat is tevens de reden waarom er geen actieve uitvoeringen online staan. Je kan je op deze wachtlijst laten plaatsen door je in te schrijven voor de interesselijst. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat je kan starten aan de opleiding. Voor de Introductie en voor de Verdiepende opleiding zijn geen wachtlijsten.
De FloorPlay e-learning en praktijkdag online/offline moeten afgerond zijn voordat men met de basisopleiding FloorPlay start.
FloorPlay is een op interactie- en ontwikkeling gerichte behandelmethodiek voor jonge kinderen waarbij de sociaal-emotionele ontwikkeling minder vanzelfsprekend verloopt. De doelgroep van FloorPlay is breed, alle jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen of een bedreigde ontwikkeling, bijvoorbeeld samenhangend met een autisme spectrum stoornis, taalontwikkelingsstoornis of bredere ontwikkelingsproblematiek, kunnen profiteren van deze behandeling.
FloorPlay biedt daarnaast een ontwikkelingsgericht denkkader en gemeenschappelijke taal om transdisciplinair te werken en ingangen voor eventueel nadere diagnostiek en behandeling in kaart te brengen. Het DIR-model dat aan de basis ligt van elke behandeling kan helpen om informatie te ordenen en de focus van behandeling duidelijk te krijgen.
De methode kan op individuele basis worden gebruikt door ouders en hulpverleners. In zorginstellingen biedt het een ontwikkelings- en contactgerichte methode van bejegening van cliënten.
Binnen de basisopleiding FloorPlay leert de hulpverlener het DIR-model praktisch toe te passen en te vertalen naar een FloorPlay begeleidingsplan. Het accent ligt op het zelf toepassen van FloorPlay in interactie met kinderen met ontwikkelingsproblemen.
Doelgroep
Professionals die werkzaam zijn met kinderen: basispsychologen, kinder- en jeugdpsychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, kinder- en jeugdpsychiaters, orthopedagogen, jeugdartsen, cb-artsen en kinderartsen, logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, speltherapeuten, maatschappelijk werkers.
Er is een vooropleiding op minimaal HBO- of WO-niveau vereist.
De FloorPlay e-learning en praktijkdag online/offline moeten afgerond zijn voordat men met de basisopleiding FloorPlay start.
Opbouw opleiding
Onderdeel 1: In de eerste 2 cursusdagen raak je vertrouwd met het DIR-model van Greenspan en het inschatten van de ontwikkeling op de mijlpalen en bedreigingen hierin aan de hand van diverse casussen. Je leert over de ontwikkelingsbehoeften van kinderen per fase en welke interactie dit vraagt. Je leert een begeleidingsplan opstellen met doelen en subdoelen en bijpassend spel.
Onderdeel 2: 1 maal groepssupervisie waarbij elke cursist een eigen casus inbrengt via videobeelden. Het gaat hierbij om een video-opname waarbij de cursist zelf in interactie met een kind FloorPlay toepast.
Onderdeel 3: In deze 3 dagen wordt verdieping geboden met betrekking tot de ‘I’ van het DIR-model; met name op het sensorisch profiel, prikkelverwerkingsproblemen en mogelijkheden vanuit FloorPlay om hiermee om te gaan. Daarnaast is nadere aandacht voor de ‘R’ van het DIR-model en wordt het belang van de (directe) leefomgeving van het kind binnen FloorPlay belicht.
Onderdeel 4: 2 maal groepssupervisie waarbij elke cursist een eigen casus inbrengt via videobeelden. Het gaat hierbij om een video-opname waarbij de cursist zelf in interactie met een kind FloorPlay toepast. In een afsluitende toets laat de cursist zien dat zij/hij in staat is aan de hand van een casus de ontwikkeling op de mijlpalen te beschrijven en passende doelen en speltechnieken in te zetten.
Literatuur
Het handboek FloorPlay is uit! Dit boek is verplichte literatuur voor de FloorPlay opleiding. Het boek kost EUR 25,50 en de verzendkosten zijn EUR 4,25 (voor 1 boek). Je dient dit boek zelf te bestellen via RINO amsterdam
Inhalen les/supervisie
Om het certificaat van deze cursus te krijgen is het noodzakelijk dat je 90% van de lessen hebt gevolgd én alle supervisiebijeenkomsten. Mocht je vanwege onvoorziene omstandigheden toch (meer dan 3 uur van) 1 lesdag gemist hebben, dan is het mogelijk om de lesdag in te halen. Bij het missen van meer dan 1 lesdag is dit helaas niet mogelijk. Supervisiebijeenkomsten die gemist zijn of onvoldoende zijn voorbereid moeten ook worden ingehaald. Aan het inhalen van lesdagen en/of supervisie zijn kosten verbonden.
Data lesdagen en supervisiegroepen:
Vijf lesdagen van 9.30 - 16.30 uur. Gedurende en na de lesdagen van de basisopleiding vindt er supervisie plaats (zie hierboven de opbouw van de opleiding).
Je kunt je aanmelden via de interesselijst zodat je op de hoogte wordt gebracht zodra er nieuwe data zijn en er een plek voor je vrijkomt.
Registratie FloorPlay begeleider
Na afronding van de introductie FloorPlay en deze basisopleiding kan men zich registreren als FloorPlay begeleider.
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten