Psychotherapeutische behandeling van de functioneel-neurologisch symptoomstoornis (FNS) Driedaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
cursuscode: 1604
Over de functioneel-neurologische stoornis (FNS), ook wel conversiestoornis genoemd, bestaan veel misvattingen. Patiënten met FNS zouden ‘hysterisch’ zijn, onbegrepen klachten hebben en moeilijk te behandelen zijn. Niet is minder waar: het zijn juist patiënten die veelal als motto ‘niet zeuren maar doorgaan’ hebben, FNS is betrouwbaar te diagnosticeren op basis van specifieke klinische kenmerken, en de patiënt kan met de juiste behandeling volledig herstellen van de neurologische klachten. Jij als psychotherapeut hebt, zonder dat je het weet, al alles in huis om deze patiënten te behandelen. Het enige wat mist, is meer kennis over FNS, en hoe je jouw vaardigheden in kunt zetten om ook deze patiëntengroep te behandelen. En dat is precies wat je in deze cursus kunt leren!
Doordat FNS als aandoening lange tijd tussen wal en schip (tussen neurologie en psychiatrie) is gevallen, is de zorg voor FNS patiënten lange tijd suboptimaal geweest. De laatste tien jaar is de internationale wetenschappelijke interesse voor FNS exponentieel toegenomen door voortrekkers zoals Jon Stone, Laura Goldstein en Glenn Nielsen. Hiermee zijn ook de behandelmogelijkheden voor mensen met FNS talrijker. Helaas is het aantal psychotherapeuten dat zich bekwaam voelt in de behandeling van deze doelgroep nog beperkt. Hierdoor komt het niet zelden voor dat er binnen een ziekenhuis, revalidatiecentrum of GGZ instelling geen behandelaanbod voor FNS is. En dat terwijl er in Nederland naar schatting 850,000 mensen met FNS zijn.
doelgroep
Deze cursus is geschikt voor iedereen die psychotherapeutische behandeling biedt, waaronder psychologen, psychiaters, orthopedagogen en CGT-werkers. Voorwaarde voor deelname is aantoonbare kennis over CGT.
inhoud
De volgende onderwerpen worden behandeld tijdens de cursus:
- Wat is FNS, hoe vaak en bij wie komt het voor?
- Op basis van welke klinische kenmerken wordt de diagnose gesteld?
- Wat zijn de veronderstelde ontstaansmechanismen en bijdragende factoren?
- Hoe vraag je FNS-specifieke klachten uit (inclusief de aanvalsanalyse patiënten met functionele aanvallen)?
- Hoe breng je bijdragende factoren in kaart via het biopsychosociale model?
- Welke interventies kunt je doen bij FNS met krachtverlies, bewegingsstoornissen en aanvallen?
- Wat voor behandelopties zijn er buiten de GGZ?
doelstellingen
Na het afronden van de cursus:
- Heb je state-of-the art kennis over FNS.
- Ben je (stigmatiserende) misvattingen over FNS kwijt, waardoor je een positievere attitude t.a.v. de doelgroep ontwikkelt.
- Weet je hoe je jouw therapeutische vaardigheden in kan zetten in de diagnostiek en behandeling van FNS
- En heb je nieuwe, FNS-specifieke interventies geleerd.
werkwijze
Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van verschillende (interactieve) werkvormen, inclusief presentaties, rollenspellen, inbreng van eigen casuïstiek en oefeningen.
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten