Mevr. R.C.D. Davids (Lineke)

Lineke Davids, klinisch neuropsycholoog aan de afdeling Medische Psychologie van het Martini Ziekenhuis in Groningen, heeft uitgebreide ervaring in zowel klinisch als poliklinisch werk. Zij werkt nauw samen met specialisten en paramedici van diverse afdelingen, waaronder neurologie, neurochirurgie, revalidatie en geriatrie, en is daarnaast actief betrokken bij het Punt voor Parkinson. Als specialist op het gebied van de cognitieve, emotionele en gedragsmatige gevolgen van hersenaandoeningen, richt zij zich op de diagnostiek en behandeling van patiënten met complexe neurologische aandoeningen. Een belangrijk onderdeel van haar werk is het bepalen in hoeverre klachten en stoornissen gerelateerd zijn aan neurologische, organisch-cerebrale pathologie of andere factoren zoals pijn, angst, vermoeidheid, persoonlijkheidsproblematiek of stemmingsklachten.

Wat motiveert je om in de GGZ te werken?

Als klinisch neuropsycholoog vind ik het werk enorm boeiend en veelzijdig. Het diagnosticeren en behandelen van mensen met hersenaandoeningen biedt een breed scala aan uitdagingen, van ontwikkelingsstoornissen tot zeldzame neurologische ziektebeelden. Het multidisciplinair samenwerken met de patiënt en diens systeem is voor mij essentieel in het bieden van de best mogelijke zorg. De neuropsychologie is een jong vakgebied, waarin nog veel te ontwikkelen is en waarin voortdurend nieuwe kennis en behandelmogelijkheden worden ontwikkeld. Deze dynamiek en de constante uitdaging om bij te dragen aan de vooruitgang binnen het vakgebied zijn voor mij een grote bron van inspiratie.

Wat motiveert je als docent?

Als docent in het postacademisch onderwijs wil ik cursisten inspireren en enthousiasmeren om de kennis uit de klinische neuropsychologie toe te passen in hun eigen werkveld. De inzichten die we vanuit de neuropsychologie verkrijgen, zijn waardevol en kunnen een directe impact hebben op de zorg voor mensen in uiteenlopende settings, zoals ziekenhuizen, de GGZ, verpleeghuizen, revalidatiecentra, verslavingszorg en de zorg voor mensen met (meervoudige) beperkingen.

Hoe zie je de toekomst van het veld?

De kennis over de cognitieve en gedragsmatige gevolgen van hersenaandoeningen is in ontwikkeling. Er meer aandacht voor door de verbeterde mogelijkheden onderzoek te doen naar de relatie hersenfunctie-cognitie-emotie-gedrag. Er is sprake toenemende vergrijzing. Door deze factoren veranderd de zorgbehoefte en daarmee neemt de vraag naar neuropsychologische diagnostiek en behandeling toe.

Publicaties

Wetenschappelijk onderzoek naar ASS bij volwassenen en ouderen.

  • Davids, R. C., Groen, Y., Berg, I. J., Tucha, O., & van Balkom, I. D. (2020). Local-global processing approaches in older autistic adults: A matched control study using RCFT and WAIS-IV. Research in Autism Spectrum Disorders, 78, 101655.
  • Davids, R. C., Groen, Y., Berg, I. J., Tucha, O. M., & van Balkom, I. D. (2016). Executive functions in older adults with autism spectrum disorder: Objective performance and subjective complaints. Journal of Autism and Developmental Disorders, 46, 2859-2873.

Elucidating Female Autism Study – Onderzoek naar vrouwen (en mannen) met autisme

  • Groen, Y., Ebert, W. M., Dittner, F. M., Stapert, A. F., Henning, D., Greaves-Lord, K., ... & Piening, S. (2023). Measuring the Autistic Women’s Experience (AWE). International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(24), 7148.
  • Piening, S., van Balkom, I. D., Stapert, A. F., Henning, D., Greaves-Lord, K., Davids, L. R., ... & Groen, Y. (2023). Perspectives on Autism Spectrum Disorder Diagnosis, Symptoms, Treatment and Gender Roles: A Qualitative Study of Similarities and Differences between Sexes. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(24), 7183.