Lichaamsgericht begeleiden

Tweedaagse cursus
Startdata
-
1566.25.01
€ 525,00
Data en accreditaties
Data
Vrijdag 06 juni 2025 van 09:30 tot 16:30
Vrijdag 27 juni 2025 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
V&V - Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden Wordt aangevraagd  
Register Vaktherapie Wordt aangevraagd  

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

We hebben de afgelopen 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt met het bij elkaar brengen van lichaam en geest. Het lichaam vertelt haar eigen verhaal. Dat loopt niet altijd synchroon met wat je aan de buitenkant ziet. Onderzoek naar het complete verhaal is de focus van deze cursus. Het leren ook lichaamstaal te gaan zien, horen, voelen is een vak. Een vak dat je kan leren.  Daarop richt deze cursus zich.

''Een tekort aan het gevoel van veiligheid creëert een bepaald gedrag als reactie hierop. Meestal zie je dit ook terug in de spanning die een persoon ervaart in de relatie met een ander.''
- Uit een interview met Yvonne Rosman.

Iedereen heeft tegenwoordig gehoord over de Polyvagaal theorie van Stepen Porges; ook zijn de namen Bessel van der Kolk (The body keeps the score), Peter Levine (De stem van je lichaam) en Gabor Maté ( When the body says no) bekenden op dit terrein. Maar hoe pas je zelf in jouw hulpverlening deze kennis toe?

Als je met het lichaam werkt in je behandeling is aandacht voor het gevoel van veiligheid direct aan de orde. Bij veel onveiligheid in de leergeschiedenis zal dat terugkomen in de beschermingspatronen waarmee iemand zich staande heeft weten te houden. Dat zit niet alleen in gedrag, maar is ook in het lichaam terug te vinden en in negatieve zelfbeelden en  overtuigingen.

Waar er sprake is van complexe problematiek zal je eerst gaan kijken naar het effect van deze leergeschiedenis, bijvoorbeeld op de Window of Tolerance en de arousal regulering van je cliënt.

Bij trauma, emotionele verwaarlozing en hechtingsproblematiek kan het gebruik van ankers uit positieve ervaringen nodig zijn om niet overspoeld te worden door negatieve ervaringen van vroeger.

Vaak begin je te werken met, en aan het terugkrijgen van, een gevoel van veiligheid. Regulatie van spanning in het lichaam staat dan voorop. Dit kan zowel betekenen het werken met te veel spanning of met te weinig spanning in het lichaam.

In deze cursus leer je deze kennis toe te passen in je hulpverlening.

Doelgroep

Mensen met een afgeronde hbo-opleiding en ervaring als hulpverlener binnen de ggz.

Doelstelling

Na afloop van deze tweedaagse heb je ervaren wat het betekent om lichaamsgericht te werken en ben je vertrouwd geraakt met het toepassen ervan in je eigen praktijk.

Inhoud

  • De 5 bouwstenen van Westwood
  • De drie emotie regulatie systemen van Paul Gilbert
  • De arousal regulatie en de Window of Tolerance
  • De polyvagaal theorie in de praktijk

Werkwijze

Korte theoretische handvaten en concepten die direct bruikbaar zijn in je werk als hulpverlener, gecombineerd met oefeningen, toepassing bij eigen cliënten.

Opbouw

Twee cursusdagen met een tussenpauze van drie weken, waarin geoefend kan worden met het geleerde.

Literatuur

Aan te schaffen literatuur: Deb Dana: De polyvagaaltheorie in therapie: 50 oefeningen voor cliënten, 2021, Uitgeverij Mens!

Aanbevolen (niet verplicht): Pat Ogden en Janina Fisher: Sensorimotor Psychotherapy - Interventies voor traumaverwerking en het herstel van gehechtheid, derde druk, ISBN 9789463160322, Uitgeverij Mens!

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden