binnen de behandeling van patiënten met een psychische stoornis en een laag IQ eendaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstOplopende spanning, uitgelaten blijdschap, ontploffingen van boosheid, passiviteit als gevolg van somberheid… Emotieregulatieproblemen komen veel voor, soms gerelateerd aan psychiatrische aandoeningen, soms als gevolg van ontoereikende coping. Veel trainingen die helpen om meer controle te krijgen over emoties zijn cognitief te moeilijk voor cliënten met zwakbegaafdheid of een licht verstandelijke beperking. In deze cursus maak je kennis met een variant die ontwikkeld is voor gebruik bij volwassen cliënten met een lager IQ. Zowel individueel als in groepen bruikbaar, binnen de GGZ maar ook daarbuiten.
Doelgroep
Basispsychologen, orthopedagogen, vaktherapeuten, begeleiders werkzaam binnen de GGZ of de Zorg voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De module is ontwikkeld als behandelmodule en komt in het kader van een behandelcontact het meest tot zijn recht. De ervaring leert echter dat begeleiders elementen uit de module ook toe kunnen passen in hun dagelijks werk.
Inhoud
Je krijgt de beschikking over het werkboek. In de training nemen we de module door, krijg je bij elke sessie achtergrondinformatie, tips, oefeningen en tips die je helpen om met de module te werken. De cursusdag fungeert als een levendige handleiding behorend bij de module. Aan het eind van de dag kun je met de module aan de slag.
Doelstelling
Achtergrond informatie over het werkboek 'Je emoties de baas 2.0', zodat je deze kunt toepassen.
Werkwijze
Na een korte inleiding over emotieregulatie nemen we het werkboek globaal door. We staan vooral stil bij mogelijkheden om de stof te gebruiken. Theorie en uitleg wordt afgewisseld met oefeningen, waarbij je ervaart hoe het is om met de module te werken.
Literatuur
Je ontvangt het werkboek Je emoties de baas 2.0'.
Warm aanbevolen boekentip: Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ, Theorie en Praktijk. Wieland, J., Aldenkamp, E.A., Brink, A. van den; bij Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789036827225 (totaal herziene uitgave)..
Overige literatuur wordt via de digitale leeromgeving verstrekt.
Overig
Lees het artikel over zwakbegaafdheid in het BIG Magazine
In de tweede editie van BIG Magazine schreef Erica Aldenkamp een artikel met de titel ‘Zwakbegaafdheid is een kwetsbaarheid die extra aandacht verdient’.
Je leest het artikel op bladzijde 13 t/m 15 in het BIG Magazine.
Route laag IQ in de GGZ
Zie verder voor meer modules: Opleidingsroute Laag IQ in de GGZ
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten