Laag IQ in de GGZ, theorie en praktijk

De opleidingsroute is een modulair scholingsaanbod van RINO amsterdam en Poli+. De cursussen in de opleidingsroute 'Een laag IQ in de GGZ gaan over een groep kwetsbare patiënten. Een groep, die soms onopgemerkt in zorg is binnen de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Maar soms ook al op voorhand wordt doorverwezen naar specialistische centra. Het gaat om patiënten met psychische klachten en een laag IQ (zwakbegaafdheid). Een aantal van hen zal hoog gespecialiseerde behandeling nodig hebben. Een groot deel van hen kan echter effectief behandeld worden bij jou in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Mits er aandacht is voor de gevolgen van het lage IQ voor communicatie, diagnostiek en behandeling. Niet Wat je doet zal anders zijn maar wel Hoe je het doet.

De opleidingsroute in zijn totaal vormt een gedegen verrijking van jouw kennis en vaardigheden om mensen met een laag IQ in de GGZ te kunnen behandelen. Er zit een opbouw in de modules. De basiscursus legt het fundament voor de overige modules. De overige cursussen bieden verdieping. Maar alle modules kunnen ook los gevolgd worden.

De leergang omvat 5 modules die ook los gevolgd kunnen worden:

  1. Basiscursus laag IQ in de GGZ; herkenning communicatie diagnostiek en behandeling ( rino.nl/129 )
  2. Tweedaagse: Gevolgen van vroegkinderlijk trauma bij volwassenen die op zwakbegaafd niveau functioneren (rino.nl/1435 )
  3. Emotie Regulatie Training (ERT) binnen de behandeling van patiënten met een psychische stoornis en een laag IQ (rino.nl/131)
  4. Schematherapie bij mensen met een laag IQ (Helpers en Helden ( rino.nl/092 )
  5. Tweedaagse sleutelfiguren-cursus: Includeren van patiënten met een laag IQ in de GGZ-organisatie (rino.nl/1436)

Keuzehulp:
Wil je alleen een basiscursus? Kies dan voor 1.
Wil je je drie dagen inhoudelijk verdiepen? Kies dan voor optie 1 samen met 2.
Heb je al de basis en ben je op zoek naar een verdieping vanuit een problematiek of methodiek? kies dan voor optie 2 en/of 3 en of 4 (alleen wanneer je een basiscursus schematherapie hebt gevolgd).
Ben je ook een sleutelfiguur met als taak om jouw organisatie toegankelijk te maken voor deze patiënten, kies dan 5.

 

scholingsaanbod op maat?

Deze opleidingsroute in zijn geheel of 1 van de onderdelen kan ook als een op maat gemaakte incompany-training worden ingezet. Je kunt hiervoor contact opnemen met incompany@rino.nl

 

GGZ standaarden en werkkaart en boek

Wat kun je als professional doen wanneer je weet of een vermoeden hebt dat je patiënt zwakbegaafdheid heeft of een lichte verstandelijke beperking? Bij de GGZ-standaarden vind je de Generieke module Psychische stoornissen en zwakbegaafdheid.

Op de werkkaart, die onderdeel is van deze generieke module, vind je tips over hoe je ZB/LVB kan herkennen en hoe je je communicatie eenvoudiger maakt.

literatuur: Wieland, J., Aldenkamp, E.A., Brink, A. van den (2022). Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ. Theorie en praktijk. Herziene tweede druk 2022 Houten: Bohn Stafleu van Loghum.