door effectief begeleidersgedrag driedaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstAan schoolpsychologen en orthopedagogen wordt regelmatig advies gevraagd over het omgaan met kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. De focus ligt dan al snel op de kindfactoren. Deze nascholingscursus legt juist het accent op de leerkracht als ingang tot gedragsverandering bij leerlingen. Effectief leerkrachtgedrag op het gebied van klassenmanagement, differentiatie, professionele opvoedrelaties beïnvloeden en pedagogisch klimaat laat kinderen optimaal functioneren. Hoe motiveer je leerkrachten om op deze manier naar hun eigen gedrag te kijken en, indien gewenst, hun gedrag te veranderen?
Doelgroep
Orthopedagogen en (school)psychologen werkzaam binnen een onderwijssetting. Ook als locatiedirecteur, teamleider zorg, ondersteuningscoördinator, leerlingbegeleider/docent, etc. ben je van harte uitgenodigd om mee te doen (hbo masterniveau). Laat het ons dan van te voren even weten; dan past de docent het programma erop aan.
Doelstelling
Na afloop van deze online cursus ben je in staat om leerkrachten te begeleiden in het sturen van hun eigen gedrag ten behoeve van het optimaal functioneren van hun leerlingen. Juist als dat lastig is en je verschillende vormen van weerstand tegenkomt.
Inhoud
- Technieken voor observatie van leerkrachtstijlen en pedagogisch aanbod;
- Van 'probleemleerling' naar 'ik heb een probleem met een leerling'.
- In 6 stappen van weerstand naar reflectie op professioneel handelen.
- Differentiatie in je begeleidersvaardigheden afhankelijk van de vraag, het doel en het type docent waarmee je in gesprek bent;
- Motiveren voor zelfreflectie en gedragsverandering;
- Het gedrag van de leerkracht als sleutel tot verandering van het gedrag van de leerling. Ten aanzien van Klassenmanagement; pedagogisch klimaat; relatie docent-leerling.
Werkwijze
Deze cursus wordt online gegeven. In de cursus wisselen theorie en interactieve werkvormen elkaar af. Je gaat aan de slag met voorbeelden uit je eigen praktijk.
Opbouw
De cursus start met twee interactieve en enthousiasmerende online lesdagen. Hierna doorloop je zelfstandig de e-learning 'Belang van leerkracht-leerling relatie' van Mirella van Minderhout en Helma Koomen, hoogleraar Professionele Pedagogische Relaties van de UvA. Deze e-learning duurt minimaal 3 uur. Ook voer je een observatie uit, in navolging van de richtlijnen van de cursus. Na enkele maanden volgt een laatste online sessie van drie uur met de groep.
Toetsing
Na afloop maak je naar aanleiding van de ervaringen met observatie en een gesprek met een leraar, een reflectie op jouw ervaringen en professioneel handelen tijdens dit gesprek en de manier van observeren.
Literatuur
Verschuren, K., Koomen H., Handboek diagnostiek in de leerlingenbegeleiding (2016) 6edruk, Garant Uitgeverij, ISBN 9789044134438.
Reviews van oud-cursisten
“Geweldig! Zeer verfrissend. Eentje die eigenlijk iedereen binnen het onderwijs zou moeten volgen. Heeft me geïnspireerd."
“Mirella heeft ons in haar enthousiasme helemaal meegenomen en heeft mij echt geactiveerd om aan de slag te gaan."
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten