Vroeger en Verder, vaardigheidstraining

PTSS, train de trainer

Startdata
-
467.24.01
€ 895,00
Data en accreditaties
Data
Woensdag 28 februari 2024 van 09:30 tot 16:30
Woensdag 13 maart 2024 van 09:30 tot 16:30
Woensdag 27 maart 2024 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
FGzPt - Klinisch Psycholoog Toegekend 18 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Vroeger en Verder wordt uitgevoerd door GGZ-instellingen (GGZ-professionals). In deze driedaagse cursus bij RINO amsterdam leren professionals de cursus zelf te kunnen geven (zie hieronder).  

De cursus is gericht op het onder controle krijgen van (complexe) posttraumatische stressklachten. Een Complexe PTSS is een PTSS – intrusies, vermijding en hyperarousal - gecompliceerd door symptomen als affectdysregulatie en dissociatieve fenomenen, verstoord zelfbeeld en interpersoonlijk functioneren, somatisatieklachten en zingevingsproblematiek. Er is sprake van veel comorbiditeit op zowel As I als II volgens de DSM-IV. 
Na afloop van de cursus zijn de deelnemers in staat om, met supervisie, deze cursus in hun eigen werksetting te geven.

Zie voor nog meer informatie ook Movisie. 

toelichting

Voor cliënten is de stabilisatiecursus een gesloten, gestructureerde cursus, die niet is gericht op de verwerking van het verleden, maar op het stabiliseren van de klachten. Er is vooral aandacht voor het leren omgaan met de gevolgen van de traumatische gebeurtenissen. Deelnemers krijgen tal van cognitief gedragstherapeutische technieken aangereikt om hun concentratie, slapen, ontspanning, omgaan met heftige gevoelens, zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren. Daardoor vermindert hun vermijdingsgedrag en kunnen zij hun kracht beter benutten.

doelgroep

Psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. De cursus wordt doorgaans door twee therapeuten begeleid. Het kan heel leerzaam zijn om als koppel deel te nemen. Het is van belang dat binnen het koppel zowel cognitief-gedragstherapeutische ervaring, als ervaring met de Complexe PTSS doelgroep, als ook ervaring met het werken in groepen aanwezig is. Ook is het nodig dat het koppel in staat is bij deze groep - die heftige (tegen)overdrachtsgevoelens kan oproepen - hierop te reflecteren en goed samen te werken.

doelstelling

Na afloop van de cursus zijn de deelnemers in staat om, met supervisie, de cursus in hun eigen werksetting te geven.

inhoud

  • opzet en inhoud van de Vroeger en verder;
  • de gehanteerde methodieken: cognitieve gedragstherapie, psychoeducatie en aspecten van de Linehan training;
  • veranderen van gedrags- en denkpatronen;
  • ontspannings- en sensitiviteitsoefeningen;
  • het gebruik van huiswerkopdrachten;
  • van therapeut naar trainer;
  • groepsregels.

werkwijze

Er wordt achtergrondinformatie gegeven en verder overwegend geoefend met behulp van plenair rollenspel, waarbij deelnemers afwisselend rollen als groepsleider en cursist vervullen.

aan te schaffen literatuur

Handboek en werkboek “Vroeger en verder” E. Dorrepaal, K. Thomaes, N. Draijer (2018)
Werkboek: ISBN 9789043036184 en Handboek: ISBN 9789043036177