Systeemtherapie: inleiding BLENDED

60-uurs cursus NVRG
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 451

Interesselijst

RINO amsterdam introduceert als eerste in Nederland de blended opleiding Systeemtherapie: inleiding. In deze vernieuwde opleiding combineren we het beste van twee werelden: contactonderwijs voor persoonlijke interactie en praktijkgerichte oefeningen, afgewisseld met e-learning modules die je doorneemt waar en wanneer het jou uitkomt. We hebben nauw met de NVRG samengewerkt om deze geaccrediteerde blended opleiding te ontwikkelen. Hierdoor is de kwaliteit gewaarborgd en sluit deze aan bij de huidige professionele standaarden van het vakgebied.

Wil je aan de slag met Systeemtherapie, maar weet je niet waar te beginnen? Deze basiscursus biedt een stevige basis in de kernprincipes van Systeemtherapie en de verschillende invalshoeken binnen het vakgebied. Met extra aandacht voor de rol van transculturele aspecten binnen systemen krijg je een brede en veelzijdig toepasbare methodiek tot je beschikking.

inhoud

De opleiding Systeemtherapie van de RINO amsterdam onderscheidt zich van de andere opleidingen door de expliciete aandacht voor transculturaliteit in de brede zin (cultuur, klasse, gender, religie, seksualiteit, etc). In deze cursus komen doelgroepen aan bod die in andere opleidingen vaak onderbelicht worden, zoals nieuwkomers, ouderen en mensen met een (licht verstandelijke) beperking. De lessen worden verzorgd door een divers en zeer betrokken docententeam, met verschillende (geografische en beroepsmatige) achtergronden en specifieke specialismen. Allen systeemdenkers met een grote passie voor het vak en een rijke praktijkervaring. Dit zorgt voor veelstemmigheid in de lessen en geeft ruimte voor meerdere perspectieven. Ook wordt de diversiteit in de groep goed benut.

"Er is aandacht voor de verschillende werksettingen in de groep. Daardoor zie je dat iedereen de vertaling naar zijn werkplek heeft kunnen maken, ondanks alle grote verschillen in doelgroepen en contexten.”

Er wordt aangesloten bij de meeste voorkomende problemen in relaties en gezinnen, zoals opvoedingsproblemen, multi-gestresseerde gezinnen, somatische en psychiatrische problemen en andere kwetsbaarheden, zoals verslavingsproblematiek, partner relatieproblemen, complexe scheidingen, opnieuw samengestelde gezinnen, huiselijk geweld en kindermishandeling. De doelgroep betreft de hele levenscyclus: van voor conceptie tot na overlijden. Er is aandacht voor de complexiteit van samenwerking in de hulpverlening en de maatschappelijke context waarin wij bewegen. Het geleerde systemisch kader is toepasbaar op allerlei systemen, dus ook op teams en organisaties.

BLENDED onderwijs

De theorie en praktijk worden geïntegreerd door de kennis en ervaring van de docenten, inbreng van deelnemers en praktijkopdrachten. In de fysieke lessen pas je de theorie direct toe en ligt de nadruk op de praktische toepassing. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met rollenspellen. Naast deskundigheidsbevordering biedt de cursus ruimte voor persoonlijke groei: een (start van een) persoonlijk ontwikkeltraject. Je onderzoekt je eigen socialisatie en systeem, waardoor het geleerde gaat leven.

Naast de fysieke lessen waar je praktisch aan de slag gaat volg je buiten de lessen de e-learningsmodules waar en wanneer jou dat uitkomt. De opleiding begint met een korte online startbijeenkomst en bestaat daarnaast uit zes lesdagen, zeventien e-learning modules en zes online vragenuurtjes waarin de volgende onderwerpen worden uitgediept:

  • Geschiedenis van de systeemtherapie, basisbegrippen, het 'normale' gezin in verschillende culturen
  • De beginfase van een systeemtherapie. Hoe komt de aanmelding tot stand en wat voor gevolgen heeft dit voor de hulp?
  • Het taxatieproces, probleemdefiniëring, de interactie rondom de klacht, structuuranalyse, communicatie, relatiedefiniëring, het inventariseren van de krachten en hulpbronnen in het systeem, de mate van differentiatie en het intergenerationele proces (genogrammen)
  • Gebruik maken van je innerlijk dialoog en self-disclosure helpend inzetten
  • Veranderingsprocessen op gang brengen
  • Cultuur, gender, ethniciteit, klasse, spiritualiteit, religie en (seksuele) identiteit als relevante context

Door kennis te maken met de fundamenten van de systeemtherapie raak je vertrouwd met methoden en technieken uit verschillende stromingen en leer je deze hanteren in gesprekken met gezinnen en paren.

doelgroep & erkenning NVRG

Deze inleidende cursus Systeemtheoretische psychotherapie vormt samen met de 60-uurs verdiepingscursus de basiscursus systeemtherapie, onderdeel van de de postmaster opleidingsroute tot systeemtherapeut NVRG. 

De opleiding staat open voor hulpverleners in de brede ggz (jeugd, volwassenen en ouderen) en aangrenzende terreinen. Gezien de vooropleidingseisen van de NVRG zijn dit over het algemeen vaktherapeuten (master), psychologen, orthopedagogen, GZ-psychologen, klinisch psychologen. psychotherapeuten, sociaal psychiatrische verpleegkundigen (VO), SPV-ers, artsen en psychiaters.

Twijfel je of je mee kan doen aan de opleiding? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingseisen en registratie op de site van de NVRG 

aan te schaffen literatuur

  • A. Savenije, M.J. van Lawick en E.T.M. Reijmers (2014). Handboek Systeemtherapie. Uitgeverij: de Tijdstroom; druk/editie: 2. ISBN 9789058982575
  • N. Jessurun, R. Warring (2e druk/2018). Verschillen Omarmen - Transcultureel systemisch werken. Uitgever: Coutinho b.v. ISBN: 9789046906231

overige informatie

Wil je meer weten over deze cursus of twijfel je en heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op via one@rino.nl