Mevr. B.P. Mulder (Barbara)

Barbara Mulder is oprichter van Slaapmakend, een psychologenpratijk die gespecialiseerd is in de behandeling van insomnie. Ze studeerde cum-laude af aan de Universteit Utrecht in de richting van arbeids- en organisatiepsychologie waarna zij haar carriere begon in het bedrijfsleven. De switch naar de klinische kant kwam met de oprichting van Slaapmakend. Hier deed zij in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam ook onderzoek naar de effectiviteit van face-to-facebehandeling van in vergelijking met online behandeling bij patiënten met slaapproblemen. Vanuit Slaapmakend organiseert Barbara naast haar patientenzorg ook workshops en trainingsdagen binnen bedrijven en verzorgt zij colleges en bijscholing voor studenten en clinici.

Waarom werkt u in de (G)GZ? Wat drijft u? Waar haalt u uw inspiratie vandaan? Waar haalt u de meeste voldoening uit?

Wat mij het meest aantrekt aan werken binnen de GGZ is dat je werk er toe doet: een succesvolle behandeling kan zulke grote gevolgen hebben voor je geluk, de relaties die je aangaat, en ook voor je lichamelijke gezondheid en je maatschappelijk functioneren. Dat je mensen ziet opbloeien tijdens een behandeling vind ik echt fantastisch, dat verveelt nooit.

Waarom geeft u graag les? En waarom bij de RINO? Waar haalt u de meeste voldoening uit? Wat is het belangrijkste wat u wilt meegeven aan cursisten?

De afwisseling die lesgeven geeft vind ik leuk, en ik vind het een mooi idee collega-psychologen te motiveren om een nieuwe, betere behandelmethode toe te passen, dat in de jaren daarna honderden of duizenden mensen een betere behandeling krijgen. En de interactie is leuk: elke keer dat ik lesgeef leer ik zelf ook weer nieuwe dingen, vanwege de ervaringen en de inzichten binnen de groep.

Hoe ziet uw vakgebied er in de toekomst uit? Welke kant gaat het op? In welk (ander) specialisme zou u uzelf nog graag verder bekwamen/verdiepen? Welke (al dan niet bestaande) cursus/opleiding zou u nog graag geven?

Ik hoop dat er meer aandacht komt voor preventie en vroegtijdig signaleren. Waarom geven we kinderen wel gymles maar leren we ze niet hoe je psychisch gezond kunt blijven? Bij zware psychische problemen, zoals psychoses, zie je bijna altijd dat er mildere pyschische klachten aan vooraf gaan: slaapproblemen, irreële angsten etc. Eerder ingrijpen en laagdrempelige hulp bieden kan veel ellende voorkomen.
Persoonlijk wil ik mij verder scholen als therapeut, de opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog zit voor mij in de pijplijn, hier kijk ik erg naar uit.