Verbreden, Vertragen, Verdiepen en Verbinden 60-uurs cursus NVRG
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstWij, de docenten en de RINO amsterdam, willen iedereen die een, door de NVRG erkende, Inleiding Systeemtherapie heeft afgerond van harte welkom heten om hun leerproces tot systeemtherapeut bij ons voort te zetten.
Je hebt kennis gemaakt met de basis van systeemtherapie en gaat je nu verder bekwamen in dit prachtige vak vanuit de overtuiging dat steunende en begripvolle relaties een onmisbaar medicijn zijn wanneer er lijden is en/of er zorgen zijn bij een stel, in een gezin en/of in de bredere context.
Je wilt, wanneer er ook andere hulpverleners betrokken zijn, met hen samen een goed op elkaar afgestemd hulpverleningssysteem vormen en onderzoeken wat jouw bijdrage daar aan kan zijn. We weten hoe complex het leven kan zijn, hoe complex de realiteit van ons werk, maar ook hoe verschrikkelijk belonend het is wanneer gezinnen of stellen of andere belangrijke relatievormen er met jouw begeleiding in slagen om patronen te veranderen, elkaar (weer) toe te laten en zich gesteund en begrepen door elkaar te voelen.
Wij, op onze beurt, willen je graag begeleiden in jouw ontwikkeling om deze weg samen met meer zelfvertrouwen, kennis en kunde in te gaan!
Deze verdiepingscursus vormt samen met de inleidingscursus Systeemtheoretische psychotherapie (60 uur) de basiscursus systeemtherapie, voor de opleidingsroute tot systeemtherapeut NVRG (zie de website van de Nederlandse Vereniging Relatie- en Gezinstherapie). Er wordt verwacht dat je een erkende inleidingscursus NVRG van 60 uur afgerond hebt.
Doelgroep
Cursisten die de Inleiding Systeemtherapie (60 uur, of 2x 30 uur) hebben afgerond.
Inleiding (60 uur), Verdieping (60 uur) en Wetenschap in opleiding (12 uur) vormen samen de basiscursus, de Theoretische Technische Cursus van de NVRG.
Inhoud
- Toename van kennis en vaardigheden van postmoderne systeemperspectieven (hechtings-, narratieve-, dialogsiche- en transculturele perspectief) en de integratie hiervan met de moderne perspectieven.
- Verdieping: zich verder eigen maken van systemische leidraden, zoals het Systemisch Kompas en die die passen bij de verschillende systeemperspectieven.
- Doorontwikkelen van de attitude van systeemtherapeut als procesbegeleider met een eigen stijl en ontwikkeling.
- Omgang met blokkades.
- Gezinnen met kinderen, adolescenten en jong volwassenen
- Partnerrelatietherapie
- Individuele Systeemtherapie
- Gezinnen met emotionele- en mentale ontregelingen
- Relaties in grotere systemen (b.v. vrienden, hulpverlening, werk, school/opleiding)
Doelstelling
Na afloop van deze verdiepingscursus heb je geleerd om op verschillende manieren een systeem in beweging te krijgen en nieuwe oplossingen voor oude problemen te vinden. Je hebt je verdiept in het hechtings-, narratief-, dialogisch- en transcultureel perspectief, geoefend met bijbehorende vaardigheden en attitude en een start gemaakt met integratie van zowel moderne als postmoderne perspectieven.
Werkwijze
Inleidingen door de docenten, literatuurstudie en literatuurbespreking, analyse van videomateriaal, rollenspelen en oefeningen, casuïstiekbesprekingen en huiswerkopdrachten.
Literatuur
- Johnson, S. (2021). Veilig Verbinden, handboek voor Emotionally Focused Therapy. Stichting EFT.
- Madsen, W.C. (2011). Samenwerkingsgerichte hulpverlening met multi-gestresseerde gezinnen. Uitgeverij Garant.
- Rober, P. (2017). Samen in gezinstherapie. Over afstemming en dialoog in de gezinstherapeutische praktijk. Pelckmans Uitgevers.
- Savenije, A., van Lawick, M.J. & Reimers, E.T.M. (2014). Handboek Systeemtherapie. De Tijdstroom. (reeds in bezit van cursisten vanuit de Inleiding)
- Tjin A Djie, K. en Zwaan, I. (2016) Beschermjassen, transculturele hulp aan families. Van Gorcum.
Review
De inleiding tot de systeemtherapie heb ik incompany binnen mijn werkomgeving gevolgd. Na overleg met de hoofddocent, kon ik aansluiten bij RINO amsterdam voor de verdiepingscursus. De opbouw van de lessen zit goed in elkaar. De literatuur, opdrachten en lesinhoud zorgen ervoor dat de verschillende systeemtherapeutische perspectieven helder en de technieken uitvoerbaar worden. Docenten zijn deskundig, inspirerend en zorgvuldig. Ik beveel deze verdiepingscursus zeker aan.
"Een inspirerende cursus die je een schatkist biedt, waarmee je als therapeut verder kan"
"Bedankt voor de betrokken leerstijl. Ik ben begonnen met een reis en kijk uit naar wat er nog meer op mijn pad komt. Bedankt voor het aanvullen van mijn bagage. Tot ooit!"
"Wat een leerzame, leuke en inspirerende cursus. Ik heb genoten van de betrokkenheid van alle docenten, hun ervaring en passie. Hun oog voor mij als persoon en mijn ontwikkeling was bijzonder en fijn. Ik raad het zeker iedereen aan die de verdieping module wil volgen".
Docententeam
De cursus wordt in samenwerking met Rommy de Goeij (hoofddocent) en Indra Bimmel (co-docent), gegeven met verschillende NVRG erkende docenten, die elk hun eigen expertise hebben op het gebied van de lesstof die op die dag behandeld zal worden. Dit zijn Lenny Rodenburg, Chris van den Brink en Selma ter Avest.
Elke lesdag wordt verzorgd door twee docenten. Dit zorgt voor betere en intensievere begeleiding in de les en meer invalshoeken en ervaring. Hiermee wordt hoge kwaliteit en de beste leerervaring nagestreefd.
Opleiding tot systeem therapeut
Deze cursus vormt samen met Systeemtherapie: inleiding de basiscursus Systeemtherapie, een vereiste in de opleiding tot systeemtherapeut. Kijk voor de toelatingseisen tot een lidmaatschap van de NVRG, de opbouw van de opleiding en verdere informatie bij route tot lidmaatschap van de NVRG.
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten