Eendaagse inleiding Eendaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
InteresselijstVerlies en rouw horen bij het leven. Echter, bij sommige rouwenden ontstaan na het verlies van een dierbare langdurige en invaliderende psychische klachten. We spreken dan van een persisterende rouwstoornis. Een voorbeeld van iemand met zo'n stoornis is Jan. Jan heeft zijn dochter Julia verloren ten gevolge van suïcide. Hij blijft de stem van zijn overleden vrouw horen die hem verwijten maakt over de dood van Julia. Wanneer het verlies onder traumatische omstandigheden plaatsvond, zoals bij moord, suïcide, een misdrijf, een ongeval of ramp, kan er sprake zijn van traumatische rouw. Er spelen dan vaak klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis en een depressie. Schuldgevoelens zoals overlevingsschuld (survivors guilt) maken vaak onderdeel uit van de problematiek.
Wil je meer leren over de behandeling van rouwklachten, dan is deze zeer praktische en creatief makende workshop iets voor jou.
inhoud
Tijdens deze dag ga je meer kennis krijgen over traumatische rouw en hoe je daarin beweging kunt krijgen. Zo wordt gebruik gemaakt van een herinneringsvoorwerp, het schrijven van rouwbrieven, een imaginair gesprek met de overledene bij vastzittende schuldgevoelens en het gebruik maken van rouwrituelen. Er is veel ervaring opgedaan met behandeling van traumatische rouw middels de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor Traumatische Rouw (BEPTR), een cultuursensitieve methode met veel aandacht voor betekenisverlening, waarmee je gaat kennismaken.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Een korte uitleg over traumatische rouw
- Leren vragen naar traumatische rouw op een cultuursensitieve manier
- Gebruik maken van een herinneringsvoorwerp
- Schrijven van rouwbrieven
- Betekenisverlening en rouw
- Het imaginaire gesprek met de overledene
- Gebruik leren maken van rouwrituelen
doelgroep
Basispsychologen, praktijkondersteuners POH-GGZ, geestelijk verzorgers, toegepast psychologen (hbo-psycholoog of psychologisch consulent), maatschappelijk werkers.
leerdoelen
Na afloop van de cursus:
- Heb je kennisgemaakt met elementen uit de Beknopte Eclectische Psychotherapie voor Traumatische Rouw (BEPTR).
- Heb je geleerd om vastzittende rouw in beweging te krijgen op een creatieve manier.
- Heb je aandacht voor betekenisverlening; veel mensen hebben veel levensvragen na het overlijden van een dierbare.
literatuur
Er worden enkele hoofdstukken uit het volgende boek gebruikt:
- Jos de Keiser, Paul Boelen & Geert Smid (redactie) (2023). Handboek traumatische rouw. Herziene editie. Boom.
Als je dit boek niet in zijn geheel wil aanschaffen zorg er dan voor dat je hoofdstukken 3, 13 en 15 ingekeken hebt.
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten