Mevr. C.D.H. Corstens (Clarine)

Clarine Corstens is GZ-psycholoog en als manager (zowel inhoud, als bedrijfsvoering) heeft zij 14 jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Daarvoor werkte Clarine 5 jaar bij een MKD. Hierbij ligt een hele duidelijke affiniteit bij die jongeren, waar een reguliere behandeling niet afdoende is. Zo is zij jaren hoofd geweest van een opname afdeling voor jongeren met angst- en dwangstoornissen, somatoforme problematiek en stemmingsstoornissen (en comorbide problematiek). Naast het werken met jongeren in een multidisciplinair team heeft de methodiek Geweldloos Verzet haar gegrepen.

Via haar eigen bureau Corstens & Co verzorgt Clarine allerlei oudertrainingen waaronder over Geweldloos Verzet | Verbindend Gezag. Om verder bekwaam te zijn in het werken met gezinnen, volgde Clarine de opleiding tot systeemtherapeut. Naast dit inhoudelijke werk doet zij interim-management klussen.

In haar vrije tijd is zij ook werkzaam als toezichthouder. Op dit moment in de Raad van Toezicht BSO Oog in al, waar zij de rol van voorzitter bekleedt.

Waarom werk je in de GGZ en waar haalt u voldoening uit?

Als klein meisje kon ik uit de grond van mijn hart opkomen voor die mensen die net buiten de boot vielen. Ik vond het ontzettend onrechtvaardig als iemand niet werd gezien of gewaardeerd om wie die was. Dit heeft mede gemaakt dat ik tot op de dag van vandaag vol passie sta voor mijn werk in de GGZ; een tijdje mee op kunnen lopen met iemand om weer de juiste weg te vinden in het leven. Je zou het mijn roeping kunnen noemen.
Vanuit deze drijfveer, wil ik ook overdragen aan anderen hoe mooi het vak is. En juist op die momenten dat je voor dilemma's staat, het niet precies binnen het protocol past en je als professional zoekend bent, dan vind ik het machtig mooi om mee te denken, naar nieuwe wegen te zoeken.
Op mijn beurt haal ik inspiratie uit mijn opleider, Max Güldner.

Waarom geef je graag les?

Het overdragen van mijn enthousiasme voor dit ontzettend mooie vak is een zeer belangrijke drijfveer om mijn kennis en ervaring over te dragen. Niet alleen dat; zorgen dat we keer op keer nieuwe en jonge mensen zich goed toegerust te laten voelen en zijn om met die jongeren die in de knel (dreigen te) zitten een stuk mee op te lopen is voor mij ook een belangrijke reden om les te geven.

Hoe ziet je vakgebied er in de toekomst uit en waarin zou je jezelf nog verder willen bekwamen?

Het breder blijven kijken naar kinderen en jongeren daar ontkomt niemand weer aan. Problemen zijn niet statisch, noch eenduidig. Het behandelen van de jongeren als een geheel is echt een move die we moeten maken. Naast het feit dat we ook anno 2021 ouders moeten helpen met vraagstukken over opvoeden, wat is normaal, wat behoeft aandacht?
Op dit moment ben ik mij verder aan het verdiepen in de systeemtherapie. Iets wat naar mijn idee zowel in de kinder- en jeugd, maar ook in de volwassen GGZ te onderbelicht wordt. Ieder mens functioneert in een systeem, dus dat heeft invloed op elkaar! Wat ik nog graag zou willen geven is geweldloos verzet.

Publicaties

Misschien niet de meest voor de hand liggende publicatie/creatie, maar voor mij iets om trots op te zijn. Samengewerkt aan een korte docu over OCD: "Dwang de vriendelijke vijand"