Mevr. S. Kuijpers (Suzie)

Suzie Kuijpers werkt sinds 2009 als GZ-psycholoog met psychiatrische patiënten met een verstandelijke beperking bij Kristal in Leiden, onderdeel van GGZ Rivierduinen. Haar specialisaties zijn psychose en trauma, in dat kader is zij opgeleid in EMDR en ze is nu in de laatste fase tot het verkrijgen van het EMDR practitionerschap. Met collega’s heeft ze een psycho-educatie module psychose ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Daarnaast geeft ze vanuit Kristal de training Psychiatrie en Verstandelijke beperking bij diverse organisaties. Eerder heeft ze vanuit haar werk in de ouderenpsychiatrie cursussen gegeven bij de RINO.

Waar haalt u de meeste voldoening uit?

Mensen met een verstandelijke beperking zijn een kwetsbare groep voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen. Deze aandoeningen worden daarbij vaak onder gediagnosticeerd. Daarnaast is er weinig tot geen psychiatrische hulp gericht op een lager cognitief niveau beschikbaar. Patiënten worden vaak overvraagd binnen reguliere basis GGZ behandelingen. Ik ben iemand die zich graag hard maakt voor 'vergeten' groepen en omdat wij met ons kleine specialistisch centrum in Leiden niet iedereen kunnen helpen onderwijs ik anderen graag. Zodat ze weten waar ze op moeten letten in diagnosestelling en behandeling, en wanneer en op welke manier ze reguliere GGZ kunnen of moeten inschakelen.

Wat is het belangrijkste dat u wilt meegeven aan cursisten?

Ik wil graag deelnemers aan de cursus leren hoe ze diverse psychiatrische aandoeningen kunnen herkennen bij patiënten met een verstandelijke beperking (IQ <85) en hoe ze daarbij een behandeling kunnen ondersteunen en met een patiënt kunnen omgaan. Ik hoop mijn bevlogenheid over te brengen aan cursisten en ze handvatten te geven om een goede psychiatrische behandeling voor deze kwetsbare doelgroep te waarborgen.

Hoe ziet u de toekomst van uw vakgebied?

Met alle veranderingen in de GGZ hoop ik mij hard te kunnen blijven maken voor de verstandelijk beperkte patiënt met een psychiatrische aandoening, door bijvoorbeeld modules te ontwikkelen en zorgprogramma's aan te passen voor deze doelgroep. Kennis vergroten over psychiatrische aandoeningen bij mensen met een verstandelijke beperking hoort daar zeker bij en het geven van trainingen en cursussen is daarvoor een mooi middel.