Renate van der Valk werkt als psychotherapeut met clienten met EPA in een FACT team van Mentrum, Arkin. Ook werkt ze met cliënten met persoonlijkheidsproblematiek, zowel individueel als in een groep, in haar eigen praktijk "Tara. Praktijk voor psycotherapie & coaching." Daarnaast geeft ze, als VGCt supervisor, supervisie aan psychologen i.o. (Gz-, Pt & Kp-). Bij RINO Amsterdam verzorgt ze vanaf 2025 de CGT-basis- & verdiepingscursus.
Waarom werk je in de GGZ?
Sinds 1985 werk ik in de gezondheidszorg. Startend als leerling verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Hierna ontdekte ik vele velden in de gezondheidszorg, vanaf 1991 vooral in de GGZ. Mijn nieuwsgierigheid is een stuwende kracht net als professionaliteit. De vragen wat wil deze cliënt en wat kan hem/ haar cliënt helpen om zichzelf verder te ontwikkelen zijn hierbij leidend.
Waarom geef je graag les?
Ik ben mijn leraren dankbaar dat ze mij hun kennis hebben overgedragen en dat ze me gestimuleerd hebben om zelf na te denken/ te voelen wat nodig is. Ik draag graag mijn steentje bij in het doorzetten van deze kennis/ ontwikkeling mbt Cognitieve gedragstherapie.
Een goed werkende therapie wanneer je het in de context beziet. Ik geloof hierbij sterk in de zone van Naaste ontwikkeling van Vygotsky: met ondersteuning van een ander kan je zelf meer doen om jezelf te helpen.
Hoe zie je de toekomst van je vakgebied?
Ik denk dat we er in de toekomst steeds meer op gericht zijn om te onderkennen dat je als mens gemakkelijker ontwikkelt wanneer je begeleid wordt en vroegtijdig hulp accpteert/ kunt accepteren. Daarom is het belangrijk om mentale processen en mentaal welzijn al op school te intergreren: voorkomen is beter dan genezen.
In groepen met lotgenoten voelen we ons minder 'ziek/ gek' en kunnen we van elkaar leren. Ook hierbij speelt de 'zone van proximal development' een belangrijke rol. Een bijkomend voordeel is dat de zorg op deze manier inclusiever en betaalbaar is.
Alleen mensen die te gekwetst zijn om in groepen te kunnen functioneren hebben dan in eerste istantie misschien individuele behandeling nodig voor ze zich aan een groep kunnen overgeven.