Mevr. M. Fuchs - van Dijk (Marjolijn)

Marjolijn Fuchs-van Dijk is orthopedagoog, psychotherapeut (Kinder- en Jeugd), Cognitief Gedragstherapeut en TF-CBT trainer/supervisor.

Marjolijn woonde en werkte tot voor kort in München, Duitsland. Daar volgde zijn de opleiding tot psychotherapeut, met specialisatie gedragstherapie. Sinds 2010 was zij als therapeut en onderzoekscoordinator betrokken bij een nationaal Duits onderzoek naar de effectiviteit van Trauma Focused - Cognitive Behavioral Therapy (TF-CBT). Sindsdien ligt haar focus op het behandelen van kinderen en jongeren met ernstige traumatiseringen, zoals emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik en huiselijk geweld. In München was Marjolijn tevens actief als TF-CBT-trainer aan de psychotherapeutische Akademie (DGVT).

Na 9 jaar in Duitsland te hebben gewoond en gewerkt, maakte Marjolijn de overstap naar het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem (Kenter Jeugdhulp), een hooggespecialiseerd behandelcentrum voor kinderen en jongeren tot 23 jaar én voor hun ouders, die last hebben van een traumatische ervaring. Sinds het afronden van de TF-CBT Supervisieopleiding (TTT-TF-CBT) in 2020 houdt Marjolijn zich ook in Nederland bezig met het trainen en begeleiden van TF-CBT therapeuten.

Waarom werkt u in de GGZ en waar haalt u de meeste voldoening uit? Als ik een kind met hervonden vertrouwen in zichzelf, zijn medemensen en de wereld mijn behandelkamer zie uitlopen dan realiseer ik me weer waarom ik dit werk zo graag doe. Het is motiverend en inspirerend om getuige te mogen zijn van de kracht en de moed die kinderen tijdens de traumatherapie laten zien. Door samen met het kind en de ouders op zoek te gaan naar de passende weg naar herstel blijft dit werk uitdagend en verrassend.

Waarom geeft u graag les en wat is het belangrijkste wat u wilt meegeven aan uw cursisten? Als docent kijk ik ernaar uit om mijn kennis en expertise met de deelnemers op een interactieve manier te delen. Naast een uitgebreide theoretische onderbouwing bied ik praktische handvaten, waarmee de deelnemers gelijk aan de slag kunnen. Een training is voor mij geslaagd, als de deelnemers met voldoende know-how en een gevoel van vertrouwen hun eerstvolgende TF-CBT-behandelingen tegemoet zien.