Dhr. R.J.I. Glerum (Robin)

Robin Glerum is werkzaam als relatie en gezinstherapeut bij het Lorentzhuis in Haarlem, een centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie.

In zijn praktijk werkt hij in verschillende settingen. Zo ziet hij mensen individueel, als koppel en als gezin. Daarnaast geeft hij ook groepen 'Kinderen uit de Knel' en 'Geweldloos verzet en verbindend gezag'.

In zijn werk heeft hij oog voor de relaties tussen de mensen en kijkt hij met een systemische bril naar mensen en relaties. Hij zoekt samen met de mensen naar zorgen, wensen en betekenissen en houdt daarbij rekening met de context waarin mensen hulp zoeken. In zijn werk maakt hij ook gebruik van creatieve en ervaringsgerichte oefeningen omdat hij geloofd dat mensen veel leren van ervaren en doen. Zijn inspiratie haalt hij uit de systeemtheorie, narratieve therapie, eft, psychodynamische therapie en het alledaagse leven.

Hij is daarnaast ook onderdeel van het opleidersteam van het Lorentzhuis in de 2-jarige opleiding tot systeemtherapeut. 

wat motiveert je als zorgverlener?

Een grote motivatie voor mij is om elkaar in deze wereld bij te kunnen staan bij moeilijkheden die we allemaal meemaken. Door mijn inmiddels jarenlange ervaring heb ik kunnen meemaken hoe het is om van waarde te kunnen zijn voor anderen en ook hoe waardevol het voor mijzelf is geweest om hulp te ontvangen in moeilijke omstandigheden. 

wat motiveert je als docent?

Wat ik zo leuk vind aan les geven is om samen met een mededocent en de cursisten stil te staan bij ons vak en daarin de meerstemmigheid op te zoeken.  Dat je vanuit verschillende perspectieven naar een situatie kunt kijken. Ook heb ik ervaren dat ik door les geven ook steeds weer verdieping in theorie en praktijk ervaar. In die zin creëren we met een opleidingsgroep een leeromgeving waar nieuwsgierigheid, reflectie en doen belangrijke elementen zijn. 

hoe zie je de toekomst van het vak?

Wat een vraag.....mijn wens is dat we met elkaar veel meer oog krijgen voor het relationele en dat we ons daarbij als hulpverleners ook kritisch blijven op onze ethische positie.