Seksuologische hulpverlening

bespreken en behandelen

tweedaagse cursus
064.19.01
€ 530,-
2 dagen van 9:30 - 16:30 uur inclusief lunch

RINO Amsterdam | Leidseplein 5 | AMSTERDAM

Seksualiteit is voor veel mensen een moeilijk te bespreken onderwerp. Dit geldt zowel voor cliënten als voor therapeuten. De praktijk leert dat het onderwerp vaak niet ter sprake komt als de therapeut het niet benoemt. Er kunnen allerlei drempels zijn om seksualiteit aan te snijden; van niet goed weten hoe het te benoemen, denken dat de cliënt het ongemakkelijk zal vinden tot het wel willen bespreken, maar onzeker zijn over hoe vervolgens verder te (be)handelen.
Om het onderwerp seksualiteit te benoemen hoeft men geen geregistreerd seksuoloog te zijn. En vaak kan met een aantal interventies al veel bereikt worden. In deze tweedaagse workshop krijgt u handvatten voor zowel bespreken als behandelen van seksuele problemen.

doelgroep

Hulpverleners, werkzaam in GGZ of SGZ instellingen of in eigen praktijk, GZ- en eerstelijnspsychologen, POH’s-GGZ, psychiaters, psychotherapeuten e.a.

doelstelling

Na afloop van de cursus kent men de meest gangbare behandelmogelijkheden voor seksuele problemen (met name de seksuele disfuncties), zowel praktisch als theoretisch, en kan men deze introduceren in de eigen beroepspraktijk.

inhoud

het actief inbrengen van het thema seksualiteit in (lopende) therapieën;
het afnemen van een seksuologische anamnese;
het diagnosticeren van seksuele problemen (zoals problemen met seksueel verlangen, erectiestoornissen, pre-orgasme, pijn bij het vrijen);
het opstellen van een behandelplan;
het toepassen van enkele seksuologische behandelmethoden.

werkwijze

Literatuurbespreking, theoretische inleidingen, casuïstiekbespreking en praktisch oefenen met rollenspel. Analyse van videofragmenten kan desgewenst onderdeel uitmaken van het programma. Casuïstiek uit de eigen hulpverleningspraktijk wordt ingebracht.

aan te schaffen literatuur

J. van Lankveld, M. ter Kuile & P. Leusink (red) (2010). Seksuele disfuncties, diagnostiek en behandeling. Bohn, Stafleu, van Loghum. ISBN: 9789031384013

Accreditaties

College voor Accreditering Huisartsen (KNMG)toegekend12 uren
Herkwalificatie Eerstelijnspsycholoog NIPtoegekend18 punten
Landelijke Vereniging POH-GGZin aanvraag?
Registerpleinin aanvraag6,55 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Hester Pastoor is psychotherapeut, systeemtherapeut NVRG, seksuoloog NVVS en werkt sinds 2001 als psycholoog-seksuoloog NVVS (Nederlandse Vereniging voor Seksuologie) in de somatische sector.

Lees verder

Mw. Van Moorst is GZ-psycholoog, Psychotherapeut-seksuoloog Nvvs bij St. Lucas Andreas Ziekenhuis.

Lees verder

Deze opleiding incompany volgen meer weten

Contact