Seksuologische hulpverlening

bespreken en behandelen
tweedaagse cursus

tweedaagse cursus van 9.30 - 16.30 uur
Startdata
- (vol)
064.23.01
€ 530,00
Data en accreditaties
Data
Woensdag 13 september 2023 van 09:30 tot 16:30
Woensdag 27 september 2023 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
LV POH-GGZ toegekend 0 ?
VSR - Verpleegkundig Specialisten Register toegekend 11 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Seksualiteit is voor veel mensen een moeilijk te bespreken onderwerp. Dit geldt zowel voor cliënten als voor therapeuten. De praktijk leert dat het onderwerp vaak niet ter sprake komt als de therapeut het niet benoemt.

Er kunnen allerlei drempels zijn om seksualiteit aan te snijden; van niet goed weten hoe het te benoemen, denken dat de cliënt het ongemakkelijk zal vinden tot het wel willen bespreken, maar onzeker zijn over hoe vervolgens verder te (be)handelen.

Om het onderwerp seksualiteit te benoemen hoeft men geen geregistreerd seksuoloog te zijn. En vaak kan met een aantal interventies al veel bereikt worden. Deze tweedaagse cursus biedt handvatten voor zowel bespreken als behandelen van seksuele problemen.

doelgroep

Hulpverleners, werkzaam in GGZ of SGZ instellingen of in eigen praktijk, GZ- en eerstelijnspsychologen, psychiaters, psychotherapeuten, orthopedagoog generalisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, e.a.

LET OP: Voor mensen werkzaam als POH-GGZ kunnen zich inschrijven voor de volgende cursus die zich specifiek richt op deze functie

doelstelling

Na afloop van de cursus kent men de meest gangbare behandelmogelijkheden voor seksuele problemen (met name de seksuele disfuncties), zowel praktisch als theoretisch, en kan men deze introduceren in de eigen beroepspraktijk.

inhoud

  • het actief inbrengen van het thema seksualiteit in (lopende) therapieën;
  • het afnemen van een seksuologische anamnese;
  • het diagnosticeren van seksuele problemen (zoals problemen met seksueel verlangen, erectiestoornissen, pre-orgasme, pijn bij het vrijen);
  • het opstellen van een behandelplan;
  • het toepassen van enkele seksuologische behandelmethoden.

werkwijze

Literatuurbespreking, theoretische inleidingen, casuïstiekbespreking en praktisch oefenen met rollenspel. Analyse van videofragmenten kan desgewenst onderdeel uitmaken van het programma. Casuïstiek uit de eigen hulpverleningspraktijk wordt ingebracht.

aan te schaffen literatuur

J. van Lankveld, M. ter Kuile & P. Leusink (red) (2010). Seksuele disfuncties, diagnostiek en behandeling. Bohn, Stafleu, van Loghum. ISBN: 9789031384013