Medicatie als onderdeel van je behandeling; hoe, waarom en wanneer? Tweedaagse cursus
|
Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.
Interesselijst1,2 miljoen gebruikers van antidepressiva in Nederland; dat zijn er meer dan ooit. Hebben we een depressie epidemie? Ondertussen in jouw spreekkamer; je cliënt volgt voortvarend CGT voor een angststoornis maar raakt vervolgens ook nog depressief. Wat nu? Je familielid met bipolaire stoornis wil zwanger worden en stoppen met medicatie. Is dat verstandig, vraagt zij aan jou? En jijzelf, overigens wars van medicatie, hebt in deze stressvolle tijd toch maar een slaapmiddel aan de huisarts gevraagd. Morgenochtend uitgerust met de auto naar je nieuwe praktijk. Mag dat?!
In deze cursus staat de biologische behandeling van psychiatrische stoornissen centraal. Als behandelaar hiervan is het belangrijk kennis te hebben van basisprincipes, indicaties, globale werking en veel voorkomende bijwerkingen van psychofarmaca. Omdat de zorg voor mensen met psychiatrische problemen veelal multidisciplinair plaatsvindt leert de cursist hoe en wanneer overleg met/verwijzing naar collega’s die medicatie voorschrijven wenselijk is. Ook ervaar je hoe het is om in gesprek met een cliënt en andere collega's/disciplines over medicatie te gaan, en reflecteer je op het gebruik van medicatie in een behandeling.
“Hele fijne docent. Sluit aan bij de groep. Stelt zich naast de groep en niet als psychiater erboven. Heel veel geleerd!”
doelgroep
Psychologen, orthopedagogen, (basis)artsen, verpleegkundig specialisten, (sociaal psychiatrisch) verpleegkundigen.
doelstelling
Na afloop van de cursus:
- ken je:
- de indicatie en werkingsmechanisme van antidepressiva, stemmingsstabilisatoren, benzodiazepinen/hypnotica, antipsychotica en stimulantia.
- factoren die compliance beïnvloeden
- de relevante invloed van etniciteit, leeftijd, zwangerschap en gender op psychofarmaca, alsmede de invloed van psychofarmaca op het functioneren, bijvoorbeeld wat betreft de seksuele responscyclus en autorijden.
- kan je:
- relevante richtlijnen en standaarden raadplegen en zo de inzet en plaats van psychofarmaca beoordelen in een behandeling.
- een explorerend/signalerend gesprek met cliënt over medicatie voeren.
- interdisciplinaire samenwerking aangaan over bovenstaande twee punten
- ben je je bewust van:
- de meerwaarde én beperkingen van gebruik van psychofarmaca in een behandeling.
- je eigen cognities en ook die van cliënten en voorschrijvers ten aanzien van psychofarmaca.
- mogelijke factoren die een rol spelen bij onderbehandeling.
Zeer kundige docent, kon heel goed uitleggen en weet heel veel. Stimuleerde ons om zelf gesprek aan te durven en gaan, zowel met client als met collega’s. Sloot perfect aan bij groep, heel veel informatie en veel geleerd. Geen moment saai”
inhoud
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Basisprincipes: farmacokinetiek, farmacodynamiek, neurotransmitters, receptoren, hersennetwerken.
- Compliance, cognities bij de cliënt en jezelf over psychofarmaca.
- Stemmingsstoornissen; antidepressiva en stemmingsstabilisatoren.
- Angststoornissen en psychotrauma; antidepressiva en benzodiazepinen.
- Insomnie: benzodiazepinen en hypnotica.
- Pijn: antidepressiva.
- Psychotische stoornissen: antipsychotica.
- Levensloop: stimulantia bij AD(H)D, psychofarmacologie bij kinderen en ouderen (oa dementie en laatste levensfase).
- De invloed van etniciteit en gender.
- Nieuwe ontwikkelingen.
opbouw cursus
In deze cursus raak je door middel van theoretische besprekingen, rollenspellen en door inbreng van eigen casuistiek bekend in de psychofarmacologie en ga je er twee dagen echt mee aan de slag. Voorafgaand aan elke cursusdag bestudeer je de literatuur waar tijdens de lesdag op voortgebouwd wordt. De toetsing bestaat uit een interactieve kennistoets.
literatuur
Aan te schaffen literatuur:
- Moleman, P. (2009) Geneesmiddelen voor de geest. Een praktische gids (1e ed.). Prelum Uitgevers. ISBN 9789085620921
Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten