Ons onderwijs is een optimale mix van online en offline. Lees meer informatie.

Inschrijving congres geopend

 

Op 10 september World Suicide Prevention Day organiseert RINO amsterdam het congres:

“Suicidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel”

Eén van de keynotesprekers is dr. David Jobes, bedenker van de Collaborative Assessment & Management of Suicidality (CAMS) approach. Partners in het organiseren van dit congres zijn:

 113 zelfmoordpreventie | IASP (International Association Suicide Prevention) | GGZ Rivierduinen | NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) | Trimbos Instituut  | Ivonne van der Ven stichting.

Allemaal organisaties die zich bezighouden met dit superbelangrijke onderwerp. De aanleiding en inspiratie voor het congres is de petitie die in oktober 2019 aangeboden is aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Het congres staat geheel in het teken van het opleiden van GGZ-professionals die in hun werkveld te maken kunnen krijgen met suïcidaliteit en suïcidepreventie.

Sinds 26 mei is de congressite live en kun je je inschrijven! Maak gebruik van de early bird korting bij aanmelden t/m 1 augustus.

 

Webinar Mythen over zelfmoord

Het was een geslaagde online boekpresentatie op 8 april. Derek de Beurs vertelde kort over de negen mythen en daarna sprak Maarten Dallinga met verschillende maatschappelijke partners over hoe zij in het dagelijks werk met deze mythen te maken hebben.

Schaf het boek aan
Ida Bontius, bestuurslid van de Ivonne van de Ven stichting, sloot af met de uitspraak dat het boek Mythen over Zelfmoord wat haar betreft een plek verdient op de boekenlijsten van alle studies voor hulpverleners en artsen. Waarom? Dat vertelt ze rond 1u.28s. Schaf het boek aan via Boom Psychologie & Psychiatrie.

Presentatie terugkijken?
Wil je de presentatie nog een keer terugzien of was je woensdag niet in staat om in te zoomen? Bekijk opnieuw of alsnog de online boekpresentatie Mythen over Zelfmoord | Derek de Beurs.

 

 

 

 

 

Online training suïcidepreventie


Help mee zelfmoord voorkomen en ga het gesprek aan met die ene vriend/ collega /familielid/ sportmaat die mogelijk zelfmoordgedachten heeft. Leer hoe te signaleren, door te vragen en samen hulp te zoeken.

Ga naar de website van 113 Zelfmoordpreventie, bekijk de campagne en doe nu de gratis online training suïcidepreventie.

Praten over de dood

 

In de GGZ zijn we eraan gewend dat alles besproken kan worden. Toch is er in de spreekkamer lang niet altijd plaats voor een gesprek over de dood of de angst daarvoor. Doordat mensen langer leven en minder vaak thuis sterven, lijkt de dood verder weg dan ooit.

Bij hulpverleners ontbreken daarom leerervaringen met de dood gedurende het leven: de zogenoemde informele scholing. Maar ook formele scholing ontbreekt: er zijn nauwelijks georganiseerde leergangen over dood en doodsangst. Daardoor herkennen behandelaars lang niet altijd de doodsangst bij hun patiënten en zijn ze minder goed in staat om een helpend gesprek te voeren.

De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ

In de 5-daagse cursus De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ | www.rino.nl/1035 | start 2 april 2020 leer je hoe je naast het leven ook de dood bespreekbaar maakt in de spreekkamer. De dood wordt vanuit verschillende invalshoeken en door verschillende docenten belicht.

Emeritus hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof deelt zijn kennis en ervaring over die patiënten die de dood als uitweg zien en zich suïcidaal uiten en de groep achterblijvers na een geslaagde suïcide. Deze nabestaanden zijn vaak in verwarring en hebben ook behoefte om over hun ervaringen te praten.

 

Cursusaanbod

In de opsomming onderaan deze pagina vind je alle cursussen in ons aanbod, die gaan over suicidepreventie en behandeling van clienten met suicidale gedachten.

 

     

Resultaten 1-2 van de 2

Suicide prevention

Learning Lab by dr. Ad Kerkhof

15 Okt 2020 - 15 Okt 2020
(1 day online course)

Almost half of all patients in mental health care suffer from suicidal ideation in any given measure of severity. As such it is one of the most prevalent disorders to date.

01 Jan 2021 - 01 Jan 2021
(vijfdaagse leergang)

Na afloop van de leergang zijn de deelnemers in staat om, met betrekking tot kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen: - de dood, het sterven en de rouw te bespreken; - te zien hoe hun eigen ervaringen met de dood/ doodsangst een rol spelen; - naar dood en sterven te kijken vanuit een...

Contact