Suicidepreventie

Suicidepreventie is een superbelangrijk onderwerp, waar RINO amsterdam zich graag voor inzet. Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp. Het is van groot belang dat we ons volop blijven inzetten om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen. Vooral door kennis over effectieve suïcidepreventie te vertalen in concrete plannen en acties.

Suicidepreventiecongres

RINO amsterdam organiseert jaarlijks het Suicidepreventiecongres. Dit jaar organiseren we het congres op vrijdag 9 september, de dag voor Wereld Suïcide Preventie Dag. Meld je aan voor de mailinglijst en we houden jou op de hoogte over het Suicidepreventiecongres. Wij informeren je wanneer het programma bekend is en zodra de inschrijving wordt geopend met Early Bird-kortingen.Bezoek de congreswebsite voor meer informatie. 

 

Ja, houd me op de hoogte!
 • Suicidepreventiecongres

  Op 9 september, de dag voor ‘Wereld suïcide preventiedag’, vindt het  Suïcidepreventiecongres 2022 plaats. De Landelijke Agenda Suïcidepreventie is één van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide. RINO amsterdam sluit aan bij deze derde Landelijke Agenda, en zet zich met haar activiteiten en dit congres met name in voor doelstelling 2 en 5: Professionals opleiden, bijscholen en toerusten en Veiligheid en effectiviteit van zorg verbeteren vanuit samenwerking tussen professionals, naasten en ervaringsdeskundigen.

  Schrijf je in!

  Binnenkort vind je op www.suicidepreventiecongres.nl meer informatie over de sprekers, het programma en alle activiteiten op het congres.

  Partners van het congres zijn andere organisaties die zich bezighouden met dit superbelangrijke onderwerp: 113 zelfmoordpreventie | GGZ Rivierduinen | NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) | Trimbos Instituut  | Ivonne van der Ven stichting | wijzijnMIND | GGZ Friesland 

   

 • Mythen over zelfmoord

  Het was een geslaagde online boekpresentatie op 8 april 2020. Derek de Beurs vertelde kort over de negen mythen en daarna sprak Maarten Dallinga met verschillende maatschappelijke partners over hoe zij in het dagelijks werk met deze mythen te maken hebben.

  Schaf het boek aan via Boom Psychologie & Psychiatrie.

  Image
  screenshot-online-presentatie

   

   

   

   

   

 • Online training suïcidepreventie

  Help mee zelfmoord voorkomen en ga het gesprek aan met die ene vriend/ collega /familielid/ sportmaat die mogelijk zelfmoordgedachten heeft. Leer hoe te signaleren, door te vragen en samen hulp te zoeken.

  Ga naar de website van 113 Zelfmoordpreventie, bekijk de campagne en doe nu de gratis online training suïcidepreventie.

 • Praten over de dood

  In de GGZ zijn we eraan gewend dat alles besproken kan worden. Toch is er in de spreekkamer lang niet altijd plaats voor een gesprek over de dood of de angst daarvoor. Doordat mensen langer leven en minder vaak thuis sterven, lijkt de dood verder weg dan ooit.

  Bij hulpverleners ontbreken daarom leerervaringen met de dood gedurende het leven: de zogenoemde informele scholing. Maar ook formele scholing ontbreekt: er zijn nauwelijks georganiseerde leergangen over dood en doodsangst. Daardoor herkennen behandelaars lang niet altijd de doodsangst bij hun patiënten en zijn ze minder goed in staat om een helpend gesprek te voeren.

  De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ

  In de 5-daagse cursus De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ | www.rino.nl/1035 leer je hoe je naast het leven ook de dood bespreekbaar maakt in de spreekkamer. De dood wordt vanuit verschillende invalshoeken en door verschillende docenten belicht.

  Emeritus hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof deelt zijn kennis en ervaring over die patiënten die de dood als uitweg zien en zich suïcidaal uiten en de groep achterblijvers na een geslaagde suïcide. Deze nabestaanden zijn vaak in verwarring en hebben ook behoefte om over hun ervaringen te praten.

   

 • Cursusaanbod

  In de opsomming onderaan deze pagina vind je alle cursussen in ons aanbod, die gaan over suicidepreventie en behandeling van clienten met suicidale gedachten.