Suicidepreventie

Suicidepreventie is een superbelangrijk onderwerp, waar RINO amsterdam zich graag voor inzet. Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp. Het is van groot belang dat we ons volop blijven inzetten om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen. Vooral door kennis over effectieve suïcidepreventie te vertalen in concrete plannen en acties.

Suicidepreventiecongres

Op 10 september, op ‘Wereld suïcide preventiedag’, vond het Suïcidepreventiecongres 2021 plaats. Deze editie van het congres werd live vanuit Felix Meritis in Amsterdam gestreamd. De Landelijke Agenda Suïcidepreventie is één van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide. RINO amsterdam sluit aan bij deze derde Landelijke Agenda, en zet zich met haar activiteiten en dit congres met name in voor doelstelling 2 en 5: Professionals opleiden, bijscholen en toerusten en Veiligheid en effectiviteit van zorg verbeteren vanuit samenwerking tussen professionals, naasten en ervaringsdeskundigen.

In 2021 droeg het congres de titel: ‘Wanhoop en hoop; hand in hand’. Het congres ging over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen. Er was een uitgebreid programma met uiteenlopende presentaties, een keynote en een rondetafeldebat! De dagvoorzitters waren Derek de Beurs en Maarten Dallinga, en ook Merlijn Kamerling was live aanwezig!

Dit jaar zal er geen Suïcidepreventiecongres plaatsvinden. RINO amsterdam blijft het van groot belang vinden zich in te zetten voor effectieve suïcidepreventie en we hopen je volgend jaar weer een inspirerend congres aan te kunnen bieden. In de tussentijd zijn er meerdere cursussen omtrent suïcidepreventie te volgen bij RINO amsterdam in het najaar van 2022, zoals De CAMS-procedure bij suïciderisico en Suïcide en suïcidepreventie.

Ja, houd me op de hoogte!

  • Suicidepreventiecongres

    Dit jaar zal er geen Suïcidepreventiecongres plaatsvinden. RINO amsterdam blijft het van groot belang vinden zich in te zetten voor effectieve suïcidepreventie en we hopen je volgend jaar weer een inspirerend congres aan te kunnen bieden. In de tussentijd zijn er meerdere cursussen omtrent suïcidepreventie te volgen bij RINO amsterdam in het najaar van 2022, zoals De CAMS-procedure bij suïciderisico en Suïcide en suïcidepreventie.

     

  • Mythen over zelfmoord

    Het was een geslaagde online boekpresentatie op 8 april 2020. Derek de Beurs vertelde kort over de negen mythen en daarna sprak Maarten Dallinga met verschillende maatschappelijke partners over hoe zij in het dagelijks werk met deze mythen te maken hebben.

    Schaf het boek aan via Boom Psychologie & Psychiatrie.

    Image
    screenshot-online-presentatie

     

     

     

     

     

  • Online training suïcidepreventie

    Help mee zelfmoord voorkomen en ga het gesprek aan met die ene vriend/ collega /familielid/ sportmaat die mogelijk zelfmoordgedachten heeft. Leer hoe te signaleren, door te vragen en samen hulp te zoeken.

    Ga naar de website van 113 Zelfmoordpreventie, bekijk de campagne en doe nu de gratis online training suïcidepreventie.

  • Praten over de dood

    In de GGZ zijn we eraan gewend dat alles besproken kan worden. Toch is er in de spreekkamer lang niet altijd plaats voor een gesprek over de dood of de angst daarvoor. Doordat mensen langer leven en minder vaak thuis sterven, lijkt de dood verder weg dan ooit.

    Bij hulpverleners ontbreken daarom leerervaringen met de dood gedurende het leven: de zogenoemde informele scholing. Maar ook formele scholing ontbreekt: er zijn nauwelijks georganiseerde leergangen over dood en doodsangst. Daardoor herkennen behandelaars lang niet altijd de doodsangst bij hun patiënten en zijn ze minder goed in staat om een helpend gesprek te voeren.

    De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ

    In de 5-daagse cursus De dood bespreekbaar maken in de behandelkamer van de GGZ | www.rino.nl/1035 leer je hoe je naast het leven ook de dood bespreekbaar maakt in de spreekkamer. De dood wordt vanuit verschillende invalshoeken en door verschillende docenten belicht.

    Emeritus hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof deelt zijn kennis en ervaring over die patiënten die de dood als uitweg zien en zich suïcidaal uiten en de groep achterblijvers na een geslaagde suïcide. Deze nabestaanden zijn vaak in verwarring en hebben ook behoefte om over hun ervaringen te praten.

     

  • Cursusaanbod

    In de opsomming onderaan deze pagina vind je alle cursussen in ons aanbod, die gaan over suicidepreventie en behandeling van clienten met suicidale gedachten.

    - De CAMS-procedure bij suïciderisico

    - Suïcide en suïcidepreventie