Mevr. R. Warring (Roxane)

Roxane Warring is psycholoog en (transcultureel) systeemtherapeut bij FamilySupporters. Daarnaast werkt zij als trainer en (gast)docent op het gebied van systemen en cultuur. Bij RINO Amsterdam geeft zij met veel plezier les in de opleiding Systeemtherapie. Zij is co-auteur van het boek Verschillen Omarmen (2018), een geheel herziene versie van het boek 'Transculturele Vaardigheden voor Therapeuten' van Nel Jessurun uit 2010. Tot slot kijkt zij als wijkpsycholoog transcultureel systemisch naar de wijken in Rotterdam West voor de bewonersorganisatie Zorgvrijstaat en ontwikkelt zij, samen met buurtbewoners, informele steunstructuren rondom psychische problematiek.

Na haar studie onderwijs en ontwikkelingspsychologie aan de Erasmus Universiteit heeft Roxane werkervaring opgedaan als sociotherapeut (medisch kinderdagverblijf en logeerhuis), jeugdbeschermer/gezinsvoogd en gezinsgroepsbehandelaar. Bij deze laatste baan is zij gevallen voor de systeemtherapie en dankzij het Collectief voor Transculturele Therapeuten en Molemann Mental Health heeft zij hierin haar specialisatie gevonden. Zij heeft met name verstand van (en ervaring met) somberheid, angst, het doorbreken van patronen, trauma, (samengestelde) gezinnen, seksualiteit, (gender)identiteit, migratie, ‘culturele’ (familie)problemen, rouw, verlies en huiselijk geweld (geestelijke en lichamelijke mishandeling, verwaarlozing, misbruik). Over huiselijk geweld geeft zij sinds 2011 trainingen aan professionals.

Roxane is geboren en getogen Rotterdamse (en deels in Haarlem), alleenstaand, de dochter van een Nederlands-Duitse moeder en een Surinaams-creoolse vader en een trotse zus en tante voor haar kleurrijke verzameling van broers, zussen, nichtjes en neefjes.

Er is iets magisch aan het aanwezig mogen zijn bij gesprekken waarin mensen dingen zeggen die ze eigenlijk niet durven te zeggen.

Steentje bijdragen

Ik ben in de GGZ gaan werken omdat ik altijd het gevoel heb gehad dat dat de plek is waar ik mijn 'steentje wil bijdragen'. Er is iets magisch aan het aanwezig mogen zijn bij gesprekken waarin mensen dingen zeggen die ze eigenlijk niet durven te zeggen, vooral als dit is tegen de mensen waar zij van houden. Of om de (veer)kracht van mensen te zien, te ervaren dat mensen ontzettend veel leed kunnen verdragen en kunnen veranderen en groeien. In mijn werk bij FamilySupporters haal ik er de meeste voldoening uit om mensen of interacties die 'vastliepen' weer te zien bewegen en stromen.

Blijvende aandacht voor cultuur, diversiteit èn inclusiviteit

Ik hoop dat in de toekomst dat er in elke cursus aandacht is voor cultuur, diversiteit èn inclusiviteit. Een cursus die ik nog graag zou willen geven is in community psychologie, in het buitenland bekender dan bij ons. Een specialisme waarin ik mij nog zou willen ontwikkeling is in non-verbaal werk: creatief, lichaamsgericht etcetera, omdat zeker bij het werken in meertaligheid, woorden soms tekort schieten

Publicaties