Dhr. R. Vuijk (Richard)

Richard Vuijk is klinisch psycholoog-psychotherapeut. Hij is werkzaam bij Sarr Autisme Rotterdam, TOP-GGZ gecertificeerd ggz-team voor mensen met autisme, onderdeel van Antes en Parnassia Groep. Hij is eigenaar van  AutismeSpectrumNederland van waaruit hij o.a. scholing op het gebied van autisme verzorgt. Als docent is hij werkzaam bij RINO Amsterdam, RINO Groep Utrecht, RINO Zuid en Parnassia Academie.

Richard is gespecialiseerd in autismespectrumstoornis (ASS) en persoonlijkheidspathologie bij volwassenen. In 2022 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift Adults with autism spectrum disorder: Diagnostic assessment, personality (pathology), and psychotherapy. 

Richard kreeg op het internationale schematherapiecongres in 2018 de Jeffrey Young Investigator Award voor zijn onderzoek naar schematherapie bij volwassenen met autisme en comorbide persoonlijkheidsstoornis. In 2022 is hij benoemd tot docent van het jaar in de opleiding tot klinisch neuropsycholoog bij de RINO Groep. 

In 2023 verschenen van zijn hand de derde geheel herziene druk van het Nederlands Interview voor Diagnostiek van Autismespectrumstoornis (NIDA) bij volwassenen - Handleiding en Interview en in 2018 de Werkwijzer - Psychodiagnostiek Autismespectrumstoornis volwassenen. 

Waar haalt u de meeste inspiratie uit als hulpverlener?

Als hulpverlener in een echt en authentiek contact gaan met mensen die op een bepaald moment van hun leven zijn vastgelopen om de ander weer een perspectief te bieden op psychische gezondheid.

In therapie heb ik een persoonsgerichte benadering, maak gebruik van cognitief- gedragstherapeutische en schematherapeutische technieken en denk vanuit een positief en oplossingsgericht therapeutisch kader. Mijn motto is altijd: de cliënt is meer dan alleen stoornis, classificatie en psychopathologie.

Waarom geeft u graag les?

Het is enorm fijn om kennis te mogen delen met collega's zodat zij weer verder komen in het werk met de cliënt/patiënt. Het overdragen van kennis en de vragen vanuit de collega's houden mijzelf alert en up-to-date in kennis en kunde.

Veel voldoening haal ik uit het contact met de groep waar ik op dat moment cursus aangeef: aansluiten, volgen, invoegen, het zien van de mogelijkheden en de kennis en kunde van de ander.

Wat is het belangrijkste om mee te geven aan cursisten?

Het ontwikkelen van een kritische blik op en vaardigheden in psychodiagnostiek en psychotherapie op gebied van autisme bij volwassenen.   

In welk specialisme zou u uzelf graag nog verder verdiepen?

Ik mag mij graag blijven verdiepen in het autisme bij volwassenen in combinatie met persoonlijkheid, persoonlijkheidspathologie en gehechtheid.