Dhr. A. Najjarkakhaki (Ardalan)

Mijn naam is Ardalan Najjarkakhaki. Ik ben geboren in Iran (van Perzische origine) en heb enkele jaren in Teheran, Istanbul en Athene gewoond, waarna ik op jonge leeftijd naar Amsterdam verhuisde. Ik voltooide de master klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ik een postmaster opleiding tot GZ-psycholoog en postmaster opleiding tot psychotherapeut heb afgerond. Ik heb daarna het traject tot senior schematherapeut en ISTDP-therapeut voltooid. Daarnaast ben ik werkzaam als seksuoloog. Ik heb 15 jaar ervaring met diagnostiek en behandeling van uiteenlopende psychiatrische problematiek, waaronder angststoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, migratie- en cultuur-specifieke thematiek, en LGBTI+ thematiek. Ik heb enkele jaren in de forensische psychiatrie gewerkt, en heb daarna de overstap naar de reguliere en transculturele psychiatrie gemaakt.

www.najjarkakhaki.com

Mijn interesse voor werken in de GGZ begon met mijn fascinatie voor de forensische psychiatrie, het onderzoeken en behandelen van patiënten die in de maatschappij veel angst, beroering, en walging oproepen. Van hieruit raakte ik steeds geïnteresseerder in psychodiagnostiek en echt begrijpen wat deze patiënten tot zeer schokkende daden dreef. Geleidelijk wilde ik werken met een doelgroep patiënten die meer vanuit vrijwilligheid psychodiagnostiek en psychotherapie zocht, maar met eenzelfde complexiteit en concentreerde me vooral op patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. Ik richt mij momenteel vooral op het samenspel tussen persoonlijkheidsstoornissen, culturele dimensies, migratie-processen en seksuele/gender-diversiteit. Onderliggend aan persoonlijkheidsstoornissen liggen mijn inziens thema’s die ons allemaal raken, waaronder identiteit, hechting/autonomie, (existentiële) angsten, idealen en ambities.              

Ik haal voldoening uit het aangaan van een langer durende therapeutische relatie met patiënten waarin de gelaagdheid van hun ervaringen aan bod komt, en er veel ruimte is voor thema's rondom zelfbeeld, hechtingsrelaties, intimiteit/seksualiteit en existentiële thema's. Ik merk dat in psychotherapie mensen kanten van zichzelf laten zien (verlangens, angsten, geheimen, fantasieën, dromen) die hun naasten zelden of nooit te zien of te horen krijgen, en ik hen kan helpen om met vaak zeer pijnlijke ervaringen om te gaan. Hierin is voor mij de centrale vraag: waar gaat het onderliggend alle symptomen nou echt over? Wat zegt iemands lijden nu echt? En wat is iemands beeld van een bevredigend zinvol leven? Hierin vind ik de zogeheten '10 vital signs of mental health' van Nancy McWilliams een mooie leidraad.    

Ik geef graag les om complexe casuistiek, zowel op vlak van psychodiagnostiek en psychotherapie, met cursisten uiteen te zetten en samen naar de gelaagdheid van de problematiek te kijken, en handvatten te bieden voor de behandeling. Hierin helpt het mij om vanuit meerdere lenzen naar een casus te kijken: vanuit persoonlijkheidsleer, psychopathologie, systeemdynamiek, sociale psychologie, seksuologie, en de bredere socio-culturele context waarin de patient leeft. Bij RINO kan ik aan uiteenlopende disciplines in de GGZ lesgeven en de verscheidene invalshoeken van cursisten dragen bij aan een rijker leerklimaat, ook voor mij als docent. Ik haal veel voldoening uit het samenspel tussen en de integratie van theorie, praktijk, een fenomenologische benadering, en de vele contexten waarin de persoon en diens systeem leeft.

Ik hoop dat ons vakgebied in de toekomst meer inbedding en ruimte geeft aan psychodynamische diagnostiek en psychodynamische behandelvormen, en dit in meer begrijpelijke taal overbrengt aan nieuwe generaties psychologen. Ik hoop ook dat jonge psychologen in alle rust het vak leren, in plaats van overladen worden met een te grote caseload met vaak nog te weinig structurele scholing en supervisie. Het is nogal wat om de hele dag empathisch te zijn. In dit verband moedig ik jonge psychologen aan te onderzoeken wat hun voornaamste ‘obsessies’ in dit vak zijn en die te volgen, in plaats van aangepaste ‘interventie-machines’ te worden. 

publicaties

  • Najjarkakhaki, A., & Ghane, S. (2023). The role of migration processes and cultural factors in the classification of personality disorders. Transcultural Psychiatry, 60(1), 99-113.