Stress en emotionele ontregeling

Een lichaamsgerichte, transdiagnostische benadering bij de behandeling van mensen voor professionals in de zorg

Startdata
RINO amsterdam | Leidseplein 5 | AMSTERDAM

Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Als professional in de zorg kun je regelmatig te maken hebben met problemen van mensen waarbij naast de lichamelijke of psychische klachten een disfunctionele stressreactie speelt.

Deze interactieve cursus geeft jou een frisse kijk op stress in de interactie met jouw patiënten en biedt vaardigheden om in het moment toe te kunnen passen. Zou je het fijn vinden meer te leren over hoe stress werkt en hoe het zich uit bij cliënten en tussen mensen, dan kun je veel hebben aan deze cursus. Naast het opfrissen van je kennis over het stresssysteem in het lichaam, geven we je de laatste ontwikkelingen op dit gebeid mee die je handvaten tijdens de behandeling en begeleiding van patiënten. Deze praktische kennis en vaardigheden, kun je na deze cursus inzetten om cliënten bewuster te maken van hun eigen specifieke stress-systeem.

inhoud

In deze 2-daagse cursus krijg je uitleg van lichaamstaal van het lichaam als zelfregulerend stress systeem op basis van de laatste ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied.

Je leert hoe het sociale betrokkenheidssysteem invloed heeft op de regulering van stressoren. Je krijgt handvaten mee om technieken toe te passen bij een overprikkeld stresssysteem in je eigen werk met de cliënt. Stress is een trans diagnostische factor in relatie met lichamelijke en psychische klachten en de algehele gezondheid waarbij bewustzijn en een lichaamsgerichte benadering een belangrijk aangrijpingspunt kan zijn in de behandeling.

doelgroep

De cursus is zeer passend bij poh-ggz, maatschappelijk werk, psychologen en verpleegkundigen, die werken met cliënten waarbij stress gerelateerde problemen een rol spelen bij de behandeling.

Bij interesse vanuit een andere vakgroep gaan we met je in gesprek om te bekijken of de cursus ook voor jou een aanvulling kan zijn.

doelstelling

Na afloop van deze cursus heb je inzicht in de laatste ontwikkeling op het gebied van hoe het lichaam stress verwerkt. Je bent in staat om de lichamelijke reacties op stress te herkennen. Daarnaast heb je kennis gemaakt met technieken om de patiënt te kunnen ondersteunen in het herkennen van zijn/haar automatische lichamelijke en psychische reacties op verschillende stressfactoren.

werkwijze

Tijdens de cursus wordt theorie afgewisseld met functionele ervaringsgerichte werkvormen. Er wordt een brug geslagen tussen theoretische achtergrond en praktische vaardigheden, met aandacht voor je eigen systeem als regulerende factor.

docent

Nelleke Cloin is 15 jaar GZ -psycholoog en praktijkhouder in Amsterdam. Zij werkt in de kortdurende GGZ in nauwe samenwerking met huisartsen en behandeld volwassen cliënten met uiteenlopende psychische klachten. Zij werkt graag cliëntgericht en vraag gestuurd. In de behandelingen zijn stress- en emotieregulatie vaak een belangrijk onderdeel in de behandelaanpak.

Marcelle de Vos is MSc kinderfysiotherapeut bij Reade. Zij is onderdeel van het revalidatieteam op een school voor speciaal onderwijs in Haarlem. Hierbij werkt zij nauw samen met de revalidatiearts en behandelaren maar ook met onderwijs. Ook heeft zij ervaring in de 1ste lijn zorg als fysiotherapeut bij volwassenen. In haar werk is stress- en emotieregulatie het vertrekpunt en één van de belangrijkste factoren van de behandeling.

literatuurlijst

Deb Dana (2020) De Polyvagaaltheorie in therapie, uitgeverij Mens!

 

 

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden