Lichaamsgerichte Psychologie

post-master basismodule i.s.m. NIP & VPeP

6 tweedaagse modules
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 1512

Interesselijst

De post-master Basismodule Lichaamsgerichte Psychologie biedt eigentijdse scholing over de positie, rol en invloed van ons lichaam in relatie tot psychische processen. Het onderwijs is gericht op integratie van lichaamsgerichte doelstellingen en interventies in de reguliere GGZ-praktijk, zoals uitgeoefend door BIG-geregistreerde GZ-psychologen,  Psychotherapeuten en Klinisch Psychologen. Naast aandacht voor hedendaagse body-mind-theorieën & wetenschappelijk onderzoek, komt ook diagnostiek & indicatiestelling aan de orde, alsmede (het oefenen met) lichaamsgerichte interventie-mogelijkheden.

Je kunt inschrijven via de button 'Inschrijven' bovenin deze webpagina én door het aanmeldformulier in te vullen via het aanmeldformulier. (Stuur het ingevulde aanmeldformulier aan info@rino.nl)

doelgroep

De Basismodule Lichaamsgerichte Psychologie is primair bedoeld voor GZ-psychologen, Psychotherapeuten, Orthopedagogen-Generalist en Klinisch Psychologen (en voor hen die daarvoor in opleiding zijn). 

Daarnaast kunnen, na overleg met RINO, universitair afgestudeerde Basispsychologen en afgestudeerden HBO-Toegepaste Psychologie (of mensen met een vergelijkbare afgeronde studie) deelnemen. Het is vereist dat deelnemers als zorgprofessional werken met cliënten of patiënten in de GGZ, of in een (psycho-)somatische zorgsetting zoals Medische Psychologie, Revalidatie of een multidisciplinair zorgcentrum.

opbouw van de opleiding

De module bestaat uit 6 blokken van 2 dagen (totaal 12 dagen). Vier blokken op vrijdag en zaterdag, twee blokken op zaterdag en zondag, in de periode maart tot juni 2024. De opleiding vindt plaats bij RINO amsterdam.

accreditatie

Voor de Basismodule LGP wordt accreditatie aangevraagd bij de FGzPT t.bv. herregistratie voor Klinisch Psychologen, bij de NIP-sectie LGP, en bij  de VPEP (Vereniging  Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie). 

docenten

Hoofddocent van deze opleiding is dr. Grieteke Pool, klinisch psycholoog en psychotherapeut (werkzaam als universitair docent en in eigen praktijk te Groningen).
Voor diverse onderwerpen werken gespecialiseerde gastdocenten mee in de module.

inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • ontwikkeling van het lichamelijke zelf, interoceptie, proprioceptie
  • theorieën en onderzoek met betrekking tot lichaamsgerichte psychologie
  • therapeutische relatie, presentie & lichaamsgericht werken
  • diagnostiek, waaronder lichaamsgerichte vragenlijsten en indicatiestelling
  • lichamelijke emotieregulatie & neurobiologie (waaronder met betrekking tot trauma)
  • interventiemogelijkheden, waaronder toepassingen PMT, Focussing, Adem & Yoga, Somatic Experiencing (Levine), stoelenwerk en opstellingen
  • integratie lichaams-gerichte en verbale therapieën
  • werken aan de hand van eigen casuïstiek.

Belangstellenden die beschikken over een BIG registratie (GZ, KP, PT), kunnen eventueel na het volgen van deze Basismodule LGP, een specialisatie-module LGP volgen, bestaande uit kennisonderdelen, klinische praktijkopdrachten alsmede lichaamsgerichte leertherapie en supervisie.

literatuur

Deelnemers dienen te beschikken over:

Hauke, G., & Kritikos, A. (Eds.). (2018). Embodiment in psychotherapy: a practitioner's guide. Springer International Publishing. E-book, te downloaden via https://doi.org/10.1007/978-3-319-92889-0

Daarnaast wordt literatuur via doi's aangeboden.

inschrijven

Je kunt inschrijven voor de module via de button 'Inschrijven' bovenin deze webpagina én door het invullen van het aanmeldformulier. (Stuur het ingevulde aanmeldformulier aan info@rino.nl)

Voor meer praktische informatie kun je mailen met: info@rino.nl

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden