Veel mislukte stoppogingen antidepressiva: 42% heeft een mislukte stoppoging achter de rug

19 feb 2024

Antidepressiva
De leden van het Radar-Panel is gevraagd naar hun ervaring met SSRI- en SNRI-antidepressiva. Ruim 3600 panelleden hebben antwoord gegeven, en wat bleek? Bij zo’n 42% is de stoppoging niet gelukt. De ontwenningsverschijnselen zijn een belangrijke oorzaak waarom een stoppoging vaak mislukt.

Goede begeleiding bij het afbouwen van antidepressiva vergroot de kans van slagen. Uit het panelonderzoek bleek dat ruim de helft de antidepressiva voorgeschreven kreeg door de huisarts, minder dan helft kreeg deze via een psychiater voorgeschreven. Opmerkelijk is dat bij het voorschrijven van de medicatie personen vaker niet dan wel worden voorgelicht over mogelijke problemen die bij het afbouwen van de medicatie kunnen voorkomen.

Klachten bij afbouwen antidepressiva
•           Psychische klachten (geen terugval) (37%)
•           Slaapproblemen (22%)
•           Problemen met bewegen/evenwicht (18%)
•           Griepachtige klachten (16%)
•           Problemen met zintuigen (14%)
•           Maag-/darmproblemen (11%)

Opvallend is ook dat artsen vaak geen aanzet geven om te stoppen met het middel. Herhaalrecepten blijven komen, zonder dat een arts ze beoordeelt. Van alle respondenten probeerde 87% op eigen initiatief te stoppen. Bij 8% kwam het initiatief van de huisarts, bij 4% van de psychiater.

In totaal gebruiken zo’n 1,2 miljoen Nederlanders antidepressiva. Wie ontfermt zich over deze grote groep mensen? Bekijk hier het fragment van Radar over de begeleiding bij het stoppen van antidepressiva.

Bron: Radar


In dit thema bij RINO amsterdam | Tweedaagse cursus Psychopathologie en Psychofarmacologie

GGZ-hulpverleners hebben direct en indirect veel te maken met het psychofarmacagebruik van hun cliënten. Afstemming van behandeling in samenwerking met (huis)artsen is van groot belang. Ook voor hulpverleners die geen psychofarmaca voorschrijven, is het belangrijk om er kennis van te hebben. De tweedaagse cursus Psychopathologie en Psychofarmacologie biedt een kennismaking met de verschillende soorten psychofarmaca, hun (bij)werkingen en de redenen waarom ze wel of niet voorgeschreven worden. Ook wordt aandacht besteedt aan samenwerking en afstemming met de voorschrijvend arts en actuele vraagstukken met betrekking tot psychofarmaca.

Klik hier om meer te lezen over de cursus Psychopathologie en Psychofarmacologie | RINO amsterdam


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter