Hoe CGT werkt: een mogelijke route via mindfulness en emotieregulatie

06 mei 2024

CGT zorgt bij onder meer depressie en angststoornissen voor symptoomreductie, maar hoe, dat is nog niet helder. Onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg vermoeden dat één van de routes loopt van toegenomen mindfulness via verbeterde emotieregulatie naar symptoomreductie. Mindfulness als mechanisme achter CGT? Het lijkt niet de meest logische gedachte, maar eerder onderzoek van hetzelfde team toont aan dat tijdens CGT het niveau van mindfulness op natuurlijke wijze toeneemt, zelfs als daar niet expliciet op gestuurd wordt. Hoe zo’n toename in mindfulness vervolgens leidt tot symptoomreductie, dat is het onderwerp van hun nieuwe onderzoek. En wat blijkt? De routes voor depressie en angst verschillen.

Mindfulness wordt gekenmerkt door bewustzijn van het huidige moment en een niet-oordelende houding. De onderzoekers denken dat toegenomen mindfulness via twee routes tot een vermindering van depressie en angstklachten kan leiden. Ten eerste, door het verminderen van starre en vermijdende emotie regulatie strategieën (zoals rumineren, onderdrukken en vermijden). Ten tweede, door het ontwikkelen van meer accepterende en flexibele strategieën (zoals herwaardering, acceptatie en probleemoplossing).

Opvallend is dat de effecten gevonden worden, ongeacht of de sessies begonnen met een korte mindfulness-interventie. Het is niet duidelijk of dat komt doordat er toch mindfulnesstechnieken gebruikt werden of doordat traditionele CGT-technieken zélf bijdragen aan meer mindfulness. Vervolgonderzoek moet verder uitpluizen welke impact CGT en mindfulness technieken precies hebben en wat de meest effectieve combinatie is.

Lees het hele artikel via VGCt Kennisnet.


In dit thema bij RINO amsterdam:


Nieuwsoverzicht

Deel dit artikel

Social media

Volg je ons al op social media?

RINO op Twitter