05 dec 2024
Cornelie van Kampenhout is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ze werkt in de kinder- en jeugd-ggz. Sinds 2023 is ze aangesloten bij de Stichting Klimaatpsychologie en daarnaast is ze actief bij Extinction Rebellion. Hieronder lees je haar blog over het gekookte-kikkersyndroom.
De kikker die in de pan blijft zitten terwijl het water langzaam opwarmt tot hij kookt, volgens biologen is het een onzinverhaal. Toch is het de perfecte metafoor voor de klimaatproblematiek: omdat de verandering in onze omgeving langzaam plaatsvindt, er een diffusie van verantwoordelijkheid is en het probleem complex en abstract is, zijn we geneigd om niet of te langzaam te reageren. Zo blijven we zitten tot we 'gekookt' zijn.
De snelheid waarmee de aarde opwarmt, het ijs smelt en diersoorten verdwijnen kan verlammen en machteloos maken. Welke manieren zijn er om deze verlamming te doorbreken en te onderzoeken wat ieders rol kan zijn? Want zoals Rutger Bregman in zijn boek schrijft: er zijn miljoenen vacatures in de klimaatbeweging! Wereldwijd komen er daarom mensen in actie om te kijken wat zij kunnen doen. Wil jij ook onderzoeken wat jouw rol kan zijn of hoe je anderen in beweging krijgt? De klimaatpsychologie kan daarbij helpen.
Hoewel het gekookte-kikker syndroom nog niet in de DSM-5 staat, onderzoeken psychologen al wel wat hier het ‘best practice’ behandelprotocol kan zijn. En bij vrijwel alle psychologische behandelprotocollen geldt dat de eerste stap psycho-educatie is, oftewel kennis. Informeer jezelf over klimaatverandering en zorg dat je kennis hebt over de verschillende psychologische mechanismen die duurzaam gedrag afremmen danwel versnellen.
De komende maanden ga ik daarom met Stichting Klimaatpsychologie en Wessel Hebing aan de slag om ons netwerk van psychologen en overige professionals verder uit te breiden. Het doel hierbij is om mensen samen te brengen die zich bezighouden met onderwerpen als klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit, ook willen we consequent inzichten uit de klimaatpsychologie delen via dit platform. Zo kunnen we gezamenlijk nóg meer impact maken en de transitie versnellen.
Klimaatpsychologie speelt namelijk een cruciale rol in het ondersteunen van de transitie naar een duurzamere wereld. Wij blijken zelf het grootste obstakel te zijn onderweg naar een leefstijl die binnen de planetaire grenzen blijft en goed is voor de natuur.
Bij Stichting Klimaatpsychologie richten we ons daarom op:
- het verbinden van psychologen om samen in beweging te komen
- het versterken van bezorgde burgers met duurzame inzichten
- het vergroenen van bedrijven en overheden door gedragsverandering
- het verhelderen van klimaatpsychologie in de media en verdiepen via wetenschap
Ken jij mensen voor wie dit interessant is? Stuur me dan een bericht via LinkedIn! Samen maken we klimaatpsychologie groter én impactvoller.
En vergeet niet om Stichting Klimaatpsychologie te volgen voor updates en inspiratie.
Wil je meer lezen over klimaatpsychologie? Lees dan ook het artikel van Cornelie van Kampenhout dat ze samen schreef met Sara Helmink voor het BIG magazine.
Deel dit artikel
RINO op Twitter
Tweets van @rinoamsterdam