Om onze docenten te ondersteunen hebben we verschillende workshops ontwikkeld waarin we jou voorzien van nieuwe kennis om het offline en online lesgeven nog makkelijker en leuker te maken.
Bekijk hieronder de verschillende workshops en trainingen die wij aanbieden aan docenten:
-
Training didactische vaardigheden | 2 online avonden
Momenteel zijn onze docenten van de KP- en PT-opleidingen van RINO amsterdam druk met het herzien van de draaiboeken. Deze herziening vragen wij ten behoeve van de samenhang binnen onze curricula en biedt een mooie kans ook andere zaken te verfijnen en meer activerende werkvormen op te nemen.
Het kan heel prettig zijn om samen met andere docenten na te denken over deze werkvormen in je lessen en hoe je dit overbrengt. Om die reden organiseren we trainingen over didactische vaardigheden, voor zowel offline als online lessen! Barbara Mulder verzorgt deze training en neemt je mee in de verschillende didactische vormen die je kan inzetten voor de verschillende doelen van je les. -
Training (digitale) didactiek | 2 online avonden
In twee online avonden worden onder leiding van Barbara Mulder vragen beantwoord zoals "Hoe maak ik mijn les online aantrekkelijk en inspirerend?", "Welke werkvormen zijn geschikt voor een online les? En welke voor een hybride les?" en "Hoe houd ik de aandacht van de deelnemers vast?". Tips & trics.
De training digitale didactiek bestaat uit twee avonden, die samen maar ook los van elkaar te volgen zijn. Op de eerste avond staat het thema ontwerpen en voorbereiden van een online lesdag centraal. Je leert over en oefent met het vormgeven en voorbereiden van jouw online les(dag). Tijdens de tweede avond wordt ingegaan op het online activeren en begeleiden van deelnemers.
Voor zowel nieuwe(re) als ervaren docenten is deze praktijkgerichte workshop interessant; iedere docent die met een frisse blik wil kijken naar hun eigen draaiboek voor de online of hybride lesdag kan deelnemen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je weet hoe je met behulp van Zoom les kunt geven.
Inhoud dagdeel 1: ontwerpen en voorbereiden van een online lesdag:
- Een goede lesopbouw om energie in je lesdag te houden
- Zorgen voor balans in online en offline activiteiten in je programma
- Leerdoelen voor een online lesdag formuleren
- Creatieve activerende online werkvormen bedenken en kiezen
Inhoud dagdeel 2: online activeren en begeleiden van deelnemers:
- Aandacht vasthouden van het begin tot het einde van je lesdag
- Online activeren en begeleiden van je deelnemers
- Oefenen met het inzetten van activerende werkvormen in een online lessituatie
- Inspelen op verbondenheid en contact met je deelnemers
Over Barbara Mulder
Barbara Mulder is Arbeids- & Organisatiepsycholoog en heeft een grote passie voor slapen en trainen. Zij heeft veel cliënten weer goed leren slapen en veel behandelaren opgeleid tot slaapexperts. Sinds een paar jaar heeft Barbara zich ook gespecialiseerd in het voorkomen van en begeleiden bij overspanning en burn-out en geeft ze balans trainingen aan professionals (zie ook het aanbod voor docenten van RINO amsterdam: Balanstraining voor docenten).
Barbara is actief bij RINO Amsterdam als docent, bij zowel bij de afdeling ONE (nascholing, opleidingen en evenementen) als bij de GZ-opleiding. Barbara heeft de trainersopleiding bij het ICM gevolgd en is aangesloten bij NOBTRA. Zij vindt het leuk haar opgedane ervaring over te brengen aan andere docenten.
mocht je hulp hierbij nodig hebben: ja kan je ook telefonisch aanmelden RINO 020-6250803 of een email sturen aan info@rino.nl
-
Boek en docentenworkshop 'De Reis van de Trainer'
Donderdag 23 maart 19.00 – 21.00 uur | Locatie: RINO amsterdam
Het draaiboek voor je les is duidelijk. Van uur tot uur weet je welke theorie aan de orde komt en welke werkvormen je zult gebruiken. De voorspelbaarheid van het programma biedt overzicht en vertrouwen voor jouzelf als begeleider én voor je leergroep. Bij de start van de dag deel je het programma met de groep. En aan het eind van de dag heb je je voor een deel aan het programma gehouden, maar niet helemaal. Het proces liep anders…
Het proces van je training líjkt niet zo voorspelbaar als je draaiboek. Je weet niet precies hoe een groep zich bij aanvang van een les zal gedragen en welke ontwikkelingen je kunt verwachten in de loop van de middag. Ingebrachte cases lijken slechts deels verband te hebben met je thema. De behoefte te reflecteren neemt meer tijd in beslag dan je dacht. Toch wil je ook je programma doorlopen. Hoe breng je dit samen?
Gelukkig is ook het proces van een training tot op zekere hoogte wel te voorspellen. Het verloopt in fasen. De twaalf fasen van het Double Healix-model zijn gebaseerd op de door Joseph Campbell bekend geworden 'Reis van de Held’. Bij iedere volgende fase zet je andere competenties in en hebben je werkvormen een ander karakter. Als je weet hoe het proces van een training in een (reeks) les(sen) verloopt, kan je er beter op sturen, waardoor je niet alleen tot betere resultaten komt, maar ook meer controle hebt over je draaiboek. Het herkennen en hanteren van de fasen geeft je werk meer diepgang en mogelijk meer voldoening.In het boek De Reis van de Trainer beschrijft Marcel Karreman voor iedere fase een reeks oefeningen en bruikbare filmfragmenten. In deze docentenworkshop gaan we hiermee aan de slag.
-
De Polyvagaaltheorie (geweest)
De Polyvagaaltheorie geeft ons een blik op de biologische systemen die de basis vormen voor het ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn. Met name de onbewuste relatie tussen het autonome zenuwstelsel en sociaal gedrag komt er in aan bod". Dr. Stephen Porges is de grondlegger"
https://polyvagaalplatform.nl/?utm_campaign=juli&utm_source=email&utm_medium=docentennieuwsbrief
Op steeds meer plekken in de GGZ wordt de Polyvagaaltheorie gebruikt.
De theorie wordt geïntegreerd in bestaande (trauma-) therapieën en wordt gebruikt door verscheidene professionals zoals psychologen, haptonomen, psychiaters en hulpverleners.
https://www.psychosenet.nl/behandeling/therapievormen/polyvagaal-theorie/
Tineke Smit (psychiater, k&j) en Heleen Grooten (logopedist en traumatherapeut), geven in deze docentenworkshop een introductie over de polyvagaaltheorie. Zij laten je met korte oefeningen ervaren hoe snel en krachtig ons autonome zenuwstelsel werkt en hoe dit uitwerkt op sociale interactie.
Interesse in deze docentenworkshop? Meld je aan via het aanmeldformulier