Marian Timmermans (1962) is van oorsprong historica. Ze had een loopbaan als docent in het voortgezet onderwijs, als beleidsadviseur bij gemeentelijke overheden en als consultant bij een managementadviesbureau. Ze specialiseerde zich in training en coaching met behulp van Transactionele Analyse (TA) en was vijf jaar mede-eigenaar van de TA-academie. Nu werkt ze in haar eigen praktijk als (executive) coach en procesbegeleider. Tevens is ze TA opleider en supervisor in Nederland en Engeland. Zie: mariantimmermansconsult
Waar haal je je inspiratie uit?
Tijdens mijn studie middeleeuwse geschiedenis was ik al geïnteresseerd in wat er onder de oppervlakte speelt: een heiligenleven is niet interessant vanwege de 'feiten' maar juist vanwege het onderliggende referentiekader. Datzelfde geldt voor werken als coach in organisaties: wat wordt er niet gezegd wat er wel toe doet? In de onderstroom zit meestal de oplossing voor een probleem. Mensen helpen de vaardigheid te ontwikkelen om onderstromen waar te nemen, een kader aanbieden om die (vaak ongemakkelijke) onderstromen te benoemen en te veranderen is wat mij het meest inspireert. Het vermogen om te zeggen wat gezegd moet worden draagt bij aan gezonde medewerkers in een gezonde organisatie.
Waar haal je de meeste voldoening uit en wat wil je meegeven aan de cursisten?
Ik geef graag les met het motto 'niets zo praktisch als een goede theorie'. TA is zo'n goede theorie, die helpt de complexe werkelijkheid - van individuen en groepen - te doorgronden en hanteerbaar te maken. Voor mensen in banen als coach of consultant is dat erg belangrijk. TA is daarbij ook een goede basis om het 'instrument' dat je zelf als professional bent steeds beter te leren kennen.
Daarnaast geef ik met plezier les over zaken (bv Weetnietkunde, zie publicaties) die ik zelf eerder in mijn loopbaan graag had willen begrijpen, aangereikt had willen krijgen. Wat ik heel belangrijk vind is 'don't fight reality': je bereikt het meest als je in de werkelijkheid bent zoals die zich aandient, en niet in een werkelijkheid die jij - op basis van je persoonlijke geschiedenis en overtuigingen - zou willen dat er is.
Hoe ziet je vakgebied er in de toekomst uit en waar zou je je nog in willen verdiepen?
Voor TA is steeds meer ruimte. Ik denk dat dat komt doordat in de wereld van de 21-ste eeuw de 'uitdagingen' zo groot zijn, dat ze niet meer binnen bestaande kaders kunnen worden opgelost en ook altijd vragen om samenwerking. Er bestaat simpelweg teveel kennis om te kunnen bevatten. Eerlijk gezegd denk ik dat samenwerken het moeilijkste is wat er is. Het vraagt om autonomie en standvastigheid enerzijds en connectie en flexibiliteit anderzijds. Juist die eigenschappen kun je met TA goed ontwikkelen en ook de groepsprocessen die bij samenwerking horen kun je met TA begrijpen en veranderen.
Wat ik zelf graag nog verder wil ontwikkelen is de Weetnietkunde. Dit hangt nauw met het bovenstaande samen: hoe kan een individu of een groep 'Opgewekt ongemakkelijk' zijn.
publicaties:
- Timmermans, M. & Thunnissen, M. (2023). Transactionele Analyse bij burn-out. Voor organisatie en individu. Uitgeverij Boom.
- Timmermans, M. en De Vos, W. (2021). Weetnietkunde. Ontspannen omgaan met ongemak en onzekerheid. Voor leiders en andere vakmensen. Uitgeverij SWP.
- Timmermans, M. (2020): The Importance of an Organizational Perspective in Dealing With Workplace Bullying: “We Don’t Take Everything So Seriously”, Transactional Analysis Journal, DOI: 10.1080/03621537.2020.1809147
Zie voor andere publicaties: publicaties Marian Timmermans