Mevr. L. Kooij (Lieke)

Lieke is GZ psycholoog in opleiding en promovenda bij Levvel/Amsterdam UMC. In 2017 is Lieke na een klinische stage in Zuid-Afrika afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam als orthopedagoge. Na werkervaring bij de Raad voor de Kinderbescherming en het Mobiele Crisisteam in Amsterdam is ze in 2019 aan de slag gegaan met haar promotietraject en klinische werk bij het Amsterdam UMC en Levvel. Haar onderzoek onder leiding van prof. dr. Ramón Lindauer richt ze zich op traumascreening, diagnostiek en behandeling. Lieke is sinds 2020 trainer van de CAPS-CA. 

waarom heb je voor de (G)GZ gekozen?

Ik ben een enthousiaste en gedreven professional met een groot hart voor de kinder- en jeugdpsychiatrie. Niemand kan kiezen waar zijn of haar wiegje staat, waardoor niet alle kinderen gelijke kansen krijgen. In ons werk kunnen we samen kijken naar de krachten van het kind en de omgeving en hoe we kansen kunnen creëren. Dit geldt voor de kinderen in Amsterdam of elders in Nederland, als ook voor de kinderen in gebieden waar de hulpmiddelen veel minder beschikbaar zijn. Ik heb dit met eigen ogen mogen zien als psycholoog in Lesbos, Tanzania, Zuid Afrika en Australië. Specifiek heb ik een hart voor psychotraumagerelateerde stoornissen, omdat deze nog zo in ontwikkeling zijn. Soms worden ze nog gemist en andere keren wordt te snel een stoornis gesteld. Door onderzoek en veel ervaring in de praktijk kunnen we de zorg voor deze kinderen aanpakken en samen verbeteren. En het mooie is dat juist bij deze problemen we heel goed gebruik kunnen maken van de veerkracht van de kinderen en hun omgeving, en van onszelf als professional. 

waarom heb je gekozen om les te geven?

Ik geef graag les om de geleerde kennis te verspreiden. Het mooie van docent zijn van de CAPS-CA is dat iedere training ook weer uitnodigt voor een mooie gedachte wisseling van beiden kanten. De afgelopen jaren is onze kennis over psychotraumagerelateerde problemen enorm toegenomen en dit kan ik iedere training weer toepassen en gebruiken. De RINO is een fijne plek om dit te doen, omdat het bereik groot is en het niveau van docenten en cursisten hoog is. Samen kunnen we dan sparren over de complexe doelgroep waarmee we vaak te maken hebben, en hoe we de zorg voor hen kunnen verbeteren.  

welke ontwikkelingen zie je in de toekomst voor je vakgebied en jezelf?

Ik wil mij graag verder ontwikkelen als Klinisch Psycholoog met een focus op psychotraumagerelateerde problemen. Ik hoop dat in het vakgebied de kennis en materialen zoveel mogelijk beschikbaar zijn voor professionals en dat er veel uitwisseling van kennis kan blijven bestaan met minder eilandjes.