De CAPS-CA bij vermoeden van PTSS bij kinderen en adolescenten

training afname diagnostisch instrument

Twee dagdelen
Startdata
-
1531.24.02 (ONLINE)
€ 360,00
Data en accreditaties
Data
Maandag 01 juli 2024 van 13:00 tot 16:30
Accreditaties
NVO SKJ - (Ortho)pedagoog Wordt aangevraagd  
NIP K&J - Kinder- en Jeugdpsycholoog Wordt aangevraagd  
-
1531.24.03
€ 360,00
Data en accreditaties
Data
Maandag 09 september 2024 van 09:30 tot 13:00
Accreditaties
NVO SKJ - (Ortho)pedagoog Wordt aangevraagd  
NIP K&J - Kinder- en Jeugdpsycholoog Wordt aangevraagd  
-
1531.24.04 (ONLINE)
€ 360,00
Data en accreditaties
Data
Maandag 25 november 2024 van 09:30 tot 13:00
Accreditaties
NVO SKJ - (Ortho)pedagoog Wordt aangevraagd  
NIP K&J - Kinder- en Jeugdpsycholoog Wordt aangevraagd  

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Trauma en PTSS hebben ernstige negatieve invloed op de ontwikkeling en het psychosociaal functioneren van kinderen en adolescenten. De signalering en indicatie van trauma gerelateerde klachten is dan ook van groot belang.

De CAPS-CA is een klinisch interview voor het diagnosticeren van post-traumatische stressstoornis (PTSS) en acute stressstoornis bij kinderen en adolescenten. Het doel van de test is om de aanwezigheid en de ernst van trauma gerelateerde klachten vast te stellen en om de impact van deze klachten op het psychosociaal functioneren te bepalen. Ook kan de CAPS-CA gebruikt worden om de effecten van traumabehandelingen te meten.

De CAPS-CA is een betrouwbaar en valide instrument om PTSS en acute stressstoornis te diagnosticeren bij kinderen en adolescenten die een of meer ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, zoals een overval, een verkeersongeval of seksueel misbruik. Met de CAPS-CA kan tijdig worden geïdentificeerd of er sprake is van PTSS of acute stressstoornis en gestart worden met de behandeling hiervan.

De test bestaat uit een semigestructureerd interview dat individueel wordt afgenomen. De duur van het interview is ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de leeftijd, de ernst en het type van het trauma. De test meet de frequentie en de intensiteit van de symptomen die samenhangen met de DSM 5 PTSS-kenmerken en de mate waarin deze symptomen het dagelijks leven belemmeren.

De CAPS-CA is een waardevol hulpmiddel voor de traumadiagnostiek en de traumabehandeling bij kinderen en adolescenten. Het is de standaard voor het vaststellen van PTSS en acute stressstoornis bij deze doelgroep. De test is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en de nieuwste versie van de DSM 5. De test is eenvoudig in gebruik en biedt een duidelijk overzicht van de symptomen en de impact van het trauma. Hiermee wordt bijgedragen aan een betere kwaliteit van zorg voor kinderen en adolescenten die te maken hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen.

Deze training is een samenwerking tussen Levvel en het Levvel Up Kennisplatform en de RINO amsterdam.

doelgroep

GZ-psychologen, Orthopedagogen Generalist, Klinisch Psychologen. Ook staat de training open voor basispsychologen en orthopedagogen met een diagnostische aantekening (BAPD of gelijkwaardig).

LET OP: Schrijf je op tijd in om de e-learning en bijbehorende opdracht te kunnen maken

inhoud

De training richt zich op het goed en zelfstandig afnemen van het semigestructureerde interview en de scoring hiervan. Je leert door middel van voorbeelden en uitleg hoe je de CAPS-CA kan afnemen en wanneer deze ingezet wordt. Ook is het zelf oefenen van de CAPS-CA en deze middels audio of video op te nemen is een vereiste voor het behalen van de training.

leerdoelen

Na afloop van de training:

  • Kun je de CAPS-CA zelfstandig op een juiste wijze afnemen en scoren
  • Weet je wanneer en hoe je de CAPS-CA inzet
  • Laat je zien dat je kennis hebt van trauma en het klinische interview

opbouw training

De training bestaat uit een online module die je individueel volgt en een klassikaal deel. Tussen de online module en het klassikale deel ga je zelf aan de slag met de CAPS-CA door deze af te nemen bij een client. Tijdens het klassikale deel van de training breng je een fragment hiervan (audio of video) mee ter bespreking.

cursusmateriaal

Tijdens het online gedeelte ga je aan de slag met het interview boek van de CAPS-CA. Dit zal worden verstrekt per post na inschrijving. Andere materialen zullen digitaal worden verstrekt in de leeromgeving.

Ben je geïnteresseerd in een complete testset (handleiding, 10 interviewboekjes, frequentiekaart en intensiteitskaart) voor op je afdeling? Deze zijn te bestellen via Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden