Mevr. J.J. Terweij (Jannet)

Samen met twee collega’s is Jannet praktijkhouder van een zelfstandig gevestigde praktijk in Amsterdam. Ze werkt hier als psychotherapeut/GZ-psycholoog en systeemtherapeut.
De afgelopen 30 jaar heeft ze zich verdiept in diverse stromingen binnen de therapiewereld, waaronder systeemtherapie, EFT, EFFT, CGT, MBT en EMDR.
Binnen de systeemtherapie is ze gespecialiseerd in hechtingsgericht werken. Zowel met stellen als met gezinnen werkt ze veelal volgens de EFT/EFFT-methodiek en is lid van EFT Nederland en ICEEFT.
Daarnaast is ze cognitief gedragstherapeut en lid van de VGCT; deze stroming past ze indien nodig deels toe in de behandelingen.

Naast haar werk als therapeut is ze ook supervisor en opleider van de NVRG. Bij de RINO amsterdam is ze hoofddocent van het vak systeemtherapie binnen de GZ-opleiding.

 

Waarom ben je hulpverlener geworden?
Een fascinatie voor wat er in systemen, in gezinnen of relaties gebeurt, had ik al voordat ik begon met de studie psychologie. Hoe kan het dat de band van het ene kind goed is met de ouder en dat het andere kind zich zo alleen voelt in een gezin? Hoe zijn de verwoestende ruzies, het stilzwijgen of het langs elkaar heen leven te begrijpen als mensen ook van elkaar houden? En hoe kunnen ze daarin geholpen worden? Want dit al kan zo ons functioneren of onze beleving over onszelf of de ander verstoren.  

Het mooist vind ik het als mensen, bijvoorbeeld een dochter van 25 en een vader, die geen contact hadden gedurende twee jaar, elkaar na enkele sessies in de therapiekamer weer durven te omhelzen. Dit omdat de dochter zich weer gezien voelt en ze beiden de ander en zichzelf in deze relatie weer beter begrijpen, daardoor zichtbaar geraakt worden en weer kunnen en durven voelen hoe belangrijk die ander eigenlijk echt voor ze is. Het vermogen om problemen op te lossen of om te genieten neemt met dit begrip vaak zo sterk toe, dat dit een belangrijke weg is voor mensen om weer zonder hulp verder te kunnen gaan.

Waarom geef je graag les?
Mijn enthousiasme voor dit mooie vak draag ik graag over. Het geven van systeemtherapie ervaren veel therapeuten als ingewikkeld; meerdere mensen in je kamer die op elkaar reageren, soms ook nog op een heftige manier. Het systemisch gedachtengoed helpt om te begrijpen waarom deze reacties heftig kunnen zijn en waarom het niet goed gaat met een systeemlid en geeft belangrijke ingangen voor verandering. De interactie met de voor ons belangrijke anderen heeft zo’n grote invloed op ons functioneren, op onze beleving over onszelf, dat kennen we natuurlijk allemaal zelf ook. Dus als we als therapeuten de basis van systemisch denken begrijpen en er ook nog iets mee kunnen doen dan kan dat al zoveel opleveren voor onze cliënten.

Hoe ziet je vakgebied er in de toekomst uit?
Het systemisch denken komt in veel therapiestromingen al meer naar voren, ook in meer richtlijnen wordt het opgenomen. Hopelijk kan deze lijn worden voortgezet. Het leren in dit vakgebied stopt nooit. Ik heb sinds het behalen van mijn diploma psychotherapie, ruim 20 jaar geleden, altijd weer nieuwe opleidingen gedaan, nieuwe registraties gehaald. Het me verder verdiepen in het hechtingsgericht systemisch werken dat is waar ik de laatste 10 jaar mee bezig ben geweest en mijn interesse zal hier de komende tijd ook liggen.