Mevr. V. Busink (Veerle)

Naast haar opleiding klinische psychologie aan de Vrije Universiteit, heeft Veerle filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens deze studie ontdekte ze hoe waardevol het is om psychische klachten ook in hun sociaal-culturele context te bekijken en om na te denken over de ethiek van psychologische interventies. Op dit moment volgt ze het opleidingstraject tot Cognitief Gedragstherapeut VGCt.

Tijdens de opleiding klinische psychologie specialiseerde Veerle zich in cognitieve gedragstherapie voor cliënten met aanhoudende pijnklachten. Zij volgde haar klinische stage bij de praktijk van Marlies Rekkers, waar ze kennismaakte met toepassingen van psychomotorische therapie voor cliënten met eetstoornissen en body dysmorphic disorder. Vaktherapie was een nieuwe ervaring en smaakte absoluut naar meer. De interactie tussen het lichaam en de gedachten die een mens daarover heeft interesseert haar; het samenspel tussen lichaam en geest verkende zij ook ook tijdens haar studie filosofie. Daarnaast vindt ze het belangrijk om psychologische interventies te richten op de waarden die de cliënt heeft en wat zijn/haar/hun invulling is van een betekenisvol leven. Er zijn veel theorieën over deze betekenis van het leven (of het gebrek daaraan, zoals die van Jean Paul Sartre of die van Sigmund Freud). De waarde van de persoonlijk zoektocht naar betekenis van de cliënt en het samen 'filosoferen' hierover vindt ze heel waardevol. 

Brede kennis over verschillende onderwerpen en therapierichtingen vindt ze belangrijk. Zeker in een klinische wereld waarin er zo veel en zo verschillend aanbod is, is het belangrijk om de verschillende ideeën op een rijtje te zetten en te onderzoeken wat nog relevant is (of weer opnieuw relevant is). Tijdens het volgen en geven van cursussen haalt ze  veel voldoening uit het delen en ontvangen van kennis en het sparren over ingewikkelde onderwerpen.

Op dit moment is Veerle werkzaam in de basis GGZ waar ze klachten behandelt zoals angst en somberheid. Daarnaast geeft ze groepsbehandeling voor cliënten met een negatieve lichaamsbeleving zoals bij eetstoornissen en body dysmorphic disorder, gebaseerd op het protocol Positieve Lichaamsbeleving van dr. Marlies Rekkers (2018).


publicaties
Busink, V., Buiting, H. De ‘strijd’ tegen kanker. Pallium 20, 22–23 (2018). https://doi.org/10.1007/s12479-018-0173-y
Bijker, L, Scholten-Peeters, G., Donker, M.H., Coppieters, M., Cuijpers, P, Busink, V, Poolman, E., de Wit, L., ‘Leaving my comfort zone’. A qualitative study of physiotherapists’ experiences blending an eHealth psychosocial intervention with face-to-face physiotherapy, Musculoskeletal Science and Practice, https://doi.org/10.1016/j.msksp.2024.103121.