Nancy Meesters, GZ-psycholoog en CFT therapeut is sinds 2012 werkzaam in haar eigen praktijk. Vanaf haar doctoraal stage, begin jaren ‘90 bij de Psychologenpraktijk van Derksen & Klein Herenbrink, werkt ze in de ggz. Ze heeft bij diverse collega’s in vrijgevestigde praktijken en bij grotere organisaties en instellingen binnen de ggz gewerkt (zoals Novadic, GGNet en Mediant). Ze heeft zich vooral verdiept in lichaamsgericht werken, en is ook yogalerares (3HO) en mindfulness trainer. In 2022-2023 heeft ze bij professor Paul Gilbert en zijn team de opleiding tot CFT therapeut gevolgd. Daar is ze zo enthousiast over dat ze daar graag les in wil geven. Nancy bouwt aan de Nederlandstalige website over Compassion Focused Therapy.
Waar haal je de meeste inspiratie uit als hulpverlener?
Vanuit mijn persoonlijke interesse in kunst en cultuur, en na een mislukte poging om me vooral op het gebied van muziek verder te ontwikkelen, ben ik erg geïnteresseerd in alle verschillende vormen van expressie. De verschillende vormen van hoe mensen zich uitdrukken en verstaanbaar maken vind ik fascinerend! Het interesseert me vooral hoe we daar (in ons dagelijks leven) mee om gaan en hoe divers we daarin zijn.
In mijn vakgebied heb ik me verdiept in de emoties en onze lichamelijke, geestelijke en gedragsmatige reacties daarop. Ik ondersteun en behandel mensen die vast (dreigen) te lopen door ze te helpen om situaties, en de reacties daarop in gedachten, gevoelens en gedrag beter te begrijpen. Door het zelfinzicht te vergroten gaan mensen, vaak als vanzelf, beter voor zichzelf zorgen en hun gedrag veranderen. Hierdoor krijgen ze weer meer grip op hun leven waardoor ze zich ook weer beter gaan voelen. De focus ligt daarbij vooral op het herstellen van de eigen kracht en een beter zelfzorg. Ik oefen vooral, samen met mijn cliënten, in het ontdekken en ontwikkelen van vaardigheden die kunnen helpen om te leren moeilijke situaties beter te kunnen hanteren. Persoonlijk zijn daarbij voor mij mediatie, yoga en mindfulness heel behulpzaam geweest.
Toen ik in 2022 de opleiding tot CFT therapeut tegen kwam (die in 2022/2023 voor het eerst gegeven werd door Paul Gilbert en zijn team vanuit de Compassionate Mind Foundation) wist ik meteen: “Dit is het!” compassionatemind.co.uk/about
CFT combineert alles wat mij bezig houdt en fascineert, met alles wat ik tot hiertoe al geleerd en gedaan heb. Precies de manier waarop ik als psycholoog en hulpverlener wil werken: samen met mensen onderzoeken wat behulpzaam is, vanuit álle beschikbare wetenschappelijke kennis. CFT voelt voor mij warm en behaaglijk, alsof je thuiskomt na een lange en barre tocht.
Waarom geef je graag les?
Ik ben van nature nieuwsgierig en ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Vooral om dit samen met anderen te doen, en dat trekt me ook aan in het lesgeven. Zoals ik me samen met mijn cliënten verdiep in situaties, en samen met ze op ontdekkingstocht ga, zo is les geven aan collega’s ook een ontdekkingsreis. Ik vind het in mijn hulpverleningstrajecten een uitdaging om samen inzichten en vaardigheden te ontwikkelen die kunnen helpen situaties die moeilijk en lastig kunnen zijn, beter te leren hanteren. Dat geldt voor mij ook bij het lesgeven, waarbij het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende houding centraal staat. Vooral omdat dit ook heel behulpzaam is bij het ontwikkelen van compassie.
Ik ben van nature nieuwsgierig en ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Vooral om dit samen met anderen te doen, en dat trekt me ook aan in het lesgeven. Zoals ik me samen met mijn cliënten verdiep in situaties, en samen met ze op ontdekkingstocht ga, zo is les geven aan collega’s ook een ontdekkingsreis. Ik vind het in mijn hulpverleningstrajecten een uitdaging om samen inzichten en vaardigheden te ontwikkelen die kunnen helpen situaties die moeilijk en lastig kunnen zijn beter te leren hanteren. Dat geldt voor mij ook bij het lesgeven, waarbij het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende houding centraal staat. Vooral omdat dit ook heel behulpzaam is bij het ontwikkelen van compassie.
Over CFT ben ik erg enthousiast, ook omdat steeds meer wetenschappelijk bewijs laat zien dat CFT helpend is bij het om leren gaan met pijnlijke emoties, schaamte en schuld, en zelfkritiek. Recent onderzoek heeft aangetoond dat CFT negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid reduceert en effectief is bij een scala aan verschillende (mentale) klachten, vooral bij depressieve klachten en zelfkritiek (Petrocchi, N. et. al, 2023).
Het grote verschil van CFT met andere therapievormen is dat de focus ligt op het (blijven) ontwikkelen van compassie. Compassie is een aangeboren menselijke vaardigheid. Het is de wens om behulpzaam en niet schadelijk te zijn, voor jezelf en anderen. De toewijding om het lijden te verlichten, én te voorkomen, staat bij CFT op de voorgrond. Daarbij maken we gebruik van alle ons ter beschikking staande wijsheid vanuit de wetenschap, in combinatie met het ontwikkelen van moed, lef en dapperheid om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.
Als je vanuit CFT wil werken is het dus erg belangrijk dat je zelf actief aan de slag gaat met het beoefenen van compassie, en dit ook blijft doen. Zelf volg ik nog steeds yogalessen bij de docent waar ik mijn opleiding tot yogalerares gevolgd heb (en soms ook bij andere docenten). Ik ga ook regelmatig naar meditatiebijeenkomsten en retraites, en ik ben actief betrokken bij de Compassionate Mind Foundation (CMF). Via de CMF heb ik wereldwijd contact met allerlei collega’s die met CFT werken en er onderzoek naar doen.
Yogi Bhajan heeft eens gezegd: “Als je ergens goed in wil worden moet je er les in gaan geven.” Dit voor mij al vanaf mijn yogaopleiding een geweldige inspiratie om les te willen geven. Omdat compassie een eigenschap en motief is dat je kan blijven ontwikkelen hoop ik dat er na deze introductiecursus voldoende belangstelling is om CFT in Nederland verder te ontwikkelen.