Verdiepingscursus Transference Focused Psychotherapy (TFP)

5 dagen onderwijs van 14:00 uur tot 21:00 uur
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 1253

Interesselijst

Deze Verdiepingscursus biedt een verdere verfijning van theorie en praktijk van zowel TFP als TFP-E. Beide hebben tot doel het ontwikkelen van een meer geïntegreerd zelf en het verbeteren van het interpersoonlijk functioneren. TFP is gebaseerd op het object relationeel denken.

Aan de hand van het boek van Eve Caligor, Kernberg, Clarkin en Yeomans; Psychodynamic therapy for personality parthology, treating self and interpersonal functioning 2018 APA publishing, aangevuld met diverse artikelen, zullen we de theorie met elkaar behandelen.

Om de techniek meer eigen te maken, zullen we in de vorm van een technisch seminar, een aantal door cursisten ingebrachte casussen over de gehele periode van de cursus volgen. Ook zal er gebruik gemaakt worden van rollenspellen en videomateriaal, met als doel het leren herkennen als ook ervaren en kunnen hanteren van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatie. Het herkennen en leren benoemen van de dyades die ontstaan tussen patiënt en therapeut staat hierbij centraal, evenals het bijbehorende affect en de snelle omkeringen die vaak plaats kunnen vinden. Je leert werken met je patiënt in het hier en nu.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor Psychotherapeuten BIG, Klinisch Psychologen BIG & psychiaters die de basiscursus TFP al gevolgd hebben en bekend zijn met de literatuur Transference-Focused Psychotherapy for Borderline Personality Disorder A clinical Guide van Yeomans, Clarkin en Kernberg en die werkzaam zijn in een setting waar patiënten met een borderlinepersoonlijkheidsstructuur en/of - stoornis behandeld worden, dan wel interesse hebben in het leren behandelen van patiënten met borderline en narcistische pathologie. Een psychodynamisch leertherapie en/of psychoanalytische kennis is een pré, maar geen vereiste.

Doelstelling

Aan het einde van de cursus beschikken de cursisten over kennis van, en meer ervaring met:

  • De theoretische grondslagen van TFP en TFP-Extended
  • De werkwijze met de verschillende behandeltechnieken (clarificeren, confronteren en interpretatie (duiden)
  • Het werken met overdracht en tegenoverdracht; therapeutische interventies vanuit het ‘hier en nu’, herkennen en hanteren van dyades, rolwisselingen zowel horizontaal als verticaal
  • De verschillende fasen van de behandeling: van contractfase tot afronding; herkennen van de fase in de client-therapeut relatie en deze kunnen vertalen naar mate van ontwikkeling naar meer geïntegreerd Zelf en interpersoonlijk functioneren.

Werkwijze

Literatuurbespreking, uitleg door docenten, videomateriaal, rollenspel en inbreng van eigen casuïstiek (TFP behandeling).

Accreditatie

Naast accreditatie voor verschillende beroepsregistraties draagt deze cursus ook bij voor de registratie bij TFP Nederland

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten