Single Session Therapy (SST)

Gebruik het beste uit je therapeutische toolkit om je cliënt in 1 sessie vooruit te helpen

tweedaagse cursus
Startdata
- (vol)
1188.24.02
€ 595,00
Data en accreditaties
Data
Donderdag 10 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30
Donderdag 24 oktober 2024 van 09:30 tot 16:30
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Soms is één gesprek alles wat iemand wil en nodig heeft om verder te kunnen. Single Session Therapy is een manier van coachen/behandelen waarbij elke sessie op zichzelf staat en beschikbaar is op het moment dat iemand daar behoefte aan heeft. De focus ligt daarbij op de huidige situatie, en op zelfredzaamheid. De SST-therapeut/coach gebruikt zijn of haar expertise om de juiste vragen te stellen, de focus in het gesprek te houden, eventueel informatie te geven, opties voor alternatieve zienswijzen of mogelijke actie te geven en te helpen een optie te kiezen en te oefenen.

Single Session Therapy

Single Session Therapy of ‘One At a Time (OAAT) therapy’ wordt in o.a Amerika, Australië en Engeland sinds eind jaren 80 gebruikt en onderzocht. Het is manier van werken, een attitude, geen therapeutische benadering. Een nieuwe manier om je therapeutische kennis en ervaring toe te passen en daarmee het aanbod voor je cliënten te vergroten. Of een nieuwe bron van cliënten aan te boren. Deze manier van behandelen past naadloos in de huidige maatschappij, waarin mensen meer op zichzelf zijn aangewezen.

Doelgroep

Basispsychologen, GZ-psychologen, POH-GGZ, ervaren coaches.

SST is een manier om je bestaande therapeutische kennis en vaardigheden in te zetten. Om SST te kunnen toepassen en deel te nemen aan de cursus heb je, naast een universitaire studie psychologie, training en ervaring met specifieke behandelmethoden nodig.

Doelstelling

Na afloop van de cursus heb je:

  • Kennis van de uitgangspunten en elementen van SST.
  • Ervaring met het gebruiken van je therapeutische kennis en ervaring in een SST kader.
  • Het effect van SST ervaren, zowel vanuit de therapeutische invalshoek als die van de cliënt.
  • De middelen en het enthousiasme zich verder te verdiepen in en te werken met SST.

Werkwijze

In deze training wisselen theorie en praktijk elkaar af. We leren eerst meer over het ontstaan van en de gedachte achter SST. Daarna focussen we op de verschillende fases die een Single Session in zich heeft. We oefenen met elkaar en op elkaar: de deelnemers nemen een (aantal) eigen gespreksonderwerpen mee. We werken dus niet met rollenspellen zodat je echt kan ervaren hoe het is om met deze methode te werken. Na het oefenen is er steeds uitgebreid de ruimte om vragen te stellen en ervaringen te bespreken.

Literatuur

  • Single-Session Therapy (SST) 100 Key Points and Techniques, Windy Dryden (2023), Uitgeverij Routledge, ISBN 9781032478784