Mentalization-Based Treatment voor behandelaren (MBT)

Vierdaagse basiscursus in samenwerking met Stichting MBT-Expertise

4 lesdagen van 9.30 - 17.00 uur

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

cursuscode: 1432

Interesselijst

Bij veel psychische stoornissen zien we dat het mentaliserend vermogen verstoord is. Dit kan leiden tot problemen in het reguleren van emoties, impulscontrole-problemen, identiteitsproblemen en problemen in relaties. Mentaliseren is het vermogen om het eigen gedrag en dat van anderen te begrijpen vanuit gedachten, gevoelens, verlangens of intenties (mentale toestanden). Bij effectief mentaliseren kunnen we begrijpen wat er in onze ‘mind’ omgaat, maar ook in die van een ander. Verschillende perspectieven naast elkaar kunnen zetten, helpt bij succesvolle interacties en relaties. 

De basis van ‘Mentalization-Based Treatment’ (MBT) ligt in het versterken van het mentaliserend vermogen van de cliënt. Uit onderzoeken is gebleken dat deze behandeling effectief is niet alleen bij het behandelen van patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), maar ook bij andere doelgroepen. MBT heeft zich ontwikkeld van een behandeling voor de borderline persoonlijkheidsstoornis naar een transdiagnostisch model. Het wordt ondertussen breed toegepast bij een verschillende psychische stoornissen.

doelgroep

De cursus is bedoeld voor GZ-psychologen, Psychotherapeuten, Orthopedagogen-Generalist en Klinisch Psychologen (en voor hen die voor deze BIG-beroepen in opleiding zijn).

inhoud

  • Wat is mentaliseren en waarom is het belangrijk?
  • Ontwikkelmodel Psychopathologie
  • Dimensies van mentaliseren
  • Mentaliserende basishouding en proces. Focus & timing
  • Non mentaliserende modi
  • Mentaliseren van het affectieve narratief.
  • Structuur MBT-programma.
  • Suïcide en (zelf)destructief gedrag
  • MBT groepstherapie
  • Mentaliseren van/in de relatie

werkwijze

De deelnemer bereidt zich voor door het lezen van de literatuur. De cursusdagen bestaan uit presentaties/ Interactieve kennisbespreking  per inhoudelijk onderdeel. Er wordt gebruik gemaakt van voorbeeldfilms van goed en slecht mentaliseren en van de wijze waarop interventies worden uitgevoerd. Ook is er modeling van interventies door de trainers en veel oefeningen door middel van rollenspelen en feedback.

literatuur

Bateman, A., & Fonagy, P. (2016). Mentalization based treatment for personality disorders: a practical guide. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978 01 99 68 03 75

 De specifieke hoofdstukken volgen na inschrijving.

toetsing

In de training wordt er gebruik gemaakt van een voor- en nameting welke inzicht verschaft in de vorderingen betreft de kennis over MBT.

goed om te weten

Deze MBT training is ontwikkeld door MBT Expertise in samenwerking met Anthony Bateman en Peter Fonagy van het Anna Freud National Centre for Children and Families (AFNCCF) en wordt afgesloten met de uitreiking van een certificaat dat toegang geeft tot registratie bij het MBT-register in Nederland en Engeland.

Let op: De lesdagen eindigen om 17.00 u (ipv 1630)

docenteninformatie

De docenten zijn door MBT-expertise en het Anne Freud Centrum gelicentieerde docenten. Ze hebben ruime ervaring als klinisch psycholoog / psychotherapeut in het werken met MBT met de bovengenoemde doelgroepen.

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten