Corona-maatregelen vanaf 26 november 2021. Lees meer informatie.

Lichaamsgerichte interventies verdieping

voor (verbaal werkende) psychotherapeuten

1106.22.01
€ 675,-

Inclusief (online) aanvullende literatuur en lunch, exclusief boek(en).

.
3 woensdagen van 9.30 - 16.30 uur.

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Onze eerste ervaringen als mens zijn fysiek van aard, dat is belangrijk om je te realiseren bij dit werk. De eerste 1000 dagen van ons leven, tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren, zijn van groot belang voor de emotionele stabiliteitsontwikkeling van mensen (A.Shore). De onderliggende neurofysiologie moet op veilig staan want dat betekent dat er veilige hechting kan plaatsvinden.

veilige hechting is fundamenteel

Volgens Porges is het concept van veiligheid op een fysiek/fysiologisch niveau fundamenteel voor onze mentale toestand. Een ontbrekend gevoel van veiligheid leidt later mogelijk tot psychische problemen en lichamelijke ziektes. We realiseren ons niet genoeg hoeveel van de dagelijkse signalen die wij binnen krijgen verdedigingsreacties oproepen vanuit een onderliggend gevoel van onveiligheid. Dit script speelt zich op een automatisch en onbewust niveau af.

trauma en hechtingsproblematiek

Mocht een veilige verbinding niet ontstaan dan zal je moeten kijken naar hoe dit zich o.a. in het stress systeem laat zien. Je hebt dan te maken met een fysieke shutdown of een actieve of passieve verdediging. Dit is waarneembaar in de energie, gezichtsuitdrukking en oogcontact, de houding, bewegingen en gebaren, de stem, ademhaling en hart snelheids variabiliteit.

Het kunnen waarnemen van wat zich op fysiek niveau afspeelt, zowel diagnostisch als behandeltechnisch, naast de informatie op emotioneel en verbaal niveau, is van belang bij alle problemen die wij te zien krijgen binnen onze praktijk. En van essentieel belang bij vormen van trauma en hechtingsproblematiek.

doelgroep

Psychotherapeuten, psychiaters, klinisch psychologen, GZ-psychologen en andere behandelaren die eerder de cursus Lichaamsgerichte Interventies hebben gevolgd.

doelstelling

Na afloop van de cursus zijn de deelnemers vertrouwd met het waarnemen van fysieke verschijnselen die zich bij de cliënt voordoen en hebben zij geleerd die vragen te stellen die het proces van “belichaming” bij de cliënt versterken. Van daaruit wordt in deze cursus jullie vaardigheden om met deze informatie te werken vergroot.

werkwijze

Korte theoretische inleidingen, literatuurstudie, beluisteren van video’s en praktisch oefenen, en casuïstiek.

Accreditaties

Herkwalificatie Klinisch Psycholoogtoegekend18 punten
Kwaliteitsregister Psychotherapietoegekend23 punten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)in aanvraag? punten
Register Vaktherapietoegekend18 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Yvonne Rosman is Psychotherapeut BIG, opgeleid als systeemtherapeut, cliënt centered therapeut, Pesso therapeut en EFT therapeut. Zij verdiepte zich daarnaast ook in EMDR, Sensory awareness en Mindfulness en Sensorimotor psychotherapie.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Trefwoorden

    Contact