Lichaamsgerichte Interventies Verdieping

voor psychotherapeutisch werkende behandelaren

driedaagse cursus
Startdata
-
1106.25.01
€ 825,00
Data en accreditaties
Data
Donderdag 16 januari 2025 van 09:30 tot 16:30
Donderdag 30 januari 2025 van 09:30 tot 16:30
Donderdag 13 februari 2025 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
FGzPt - Klinisch Psycholoog Toegekend  
herregistratie 18 punten
VSR - Verpleegkundig Specialisten Register Toegekend  
herregistratie 17 punten
Register Vaktherapie Toegekend  
herregistratie 18 punten
NVP - Kwaliteitsregister Psychotherapie Toegekend  
herregistratie 20 punten
NVvP - Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie Aangevraagd  
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Onze eerste ervaringen als mens zijn fysiek van aard, dat is belangrijk om je te realiseren bij dit werk. De eerste 1000 dagen van ons leven, tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren, zijn van groot belang voor de emotionele stabiliteitsontwikkeling van mensen (A.Shore). De onderliggende neurofysiologie moet op veilig staan want dat betekent dat er veilige hechting kan plaatsvinden.

veilige hechting is fundamenteel

Volgens Porges is het concept van veiligheid op een fysiek/fysiologisch niveau fundamenteel voor onze mentale toestand. Een ontbrekend gevoel van veiligheid leidt later mogelijk tot psychische problemen en lichamelijke ziektes. We realiseren ons niet genoeg hoeveel van de dagelijkse signalen die wij binnen krijgen verdedigingsreacties oproepen vanuit een onderliggend gevoel van onveiligheid. Dit script speelt zich op een automatisch en onbewust niveau af.

trauma en hechtingsproblematiek

Mocht een veilige verbinding niet ontstaan dan zal je moeten kijken naar hoe dit zich o.a. in het stress systeem laat zien. Je hebt dan te maken met een fysieke shutdown of een actieve of passieve verdediging. Dit is waarneembaar in de energie, gezichtsuitdrukking en oogcontact, de houding, bewegingen en gebaren, de stem, ademhaling en hart snelheids variabiliteit.

Het kunnen waarnemen van wat zich op fysiek niveau afspeelt, zowel diagnostisch als behandeltechnisch, naast de informatie op emotioneel en verbaal niveau, is van belang bij alle problemen die wij te zien krijgen binnen onze praktijk. En van essentieel belang bij vormen van trauma en hechtingsproblematiek.

doelgroep

Psychotherapeuten, psychiaters, klinisch psychologen, GZ-psychologen en andere behandelaren die eerder de basiscursus Lichaamsgerichte Interventies hebben gevolgd.

doelstelling

Na afloop van de cursus zijn de deelnemers vertrouwd met het waarnemen van fysieke verschijnselen die zich bij de cliënt voordoen en hebben zij geleerd die vragen te stellen die het proces van “belichaming” bij de cliënt versterken. Van daaruit wordt in deze cursus jullie vaardigheden om met deze informatie te werken vergroot.

werkwijze

Korte theoretische inleidingen, literatuurstudie, beluisteren van video’s en praktisch oefenen, en casuïstiek. NB Individuele schriftelijke feedback van de docent op drie eigen casussen van de deelnemer buiten de lesdag.

 

 

Deel deze cursus:

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten