TFP Basisopleiding Transference Focused Psychotherapie

vijfdaagse cursus
Startdata
- (vol)
1452.24.01
€ 1.360,00
Data en accreditaties
Data
Maandag 11 november 2024 van 09:30 tot 16:30
Maandag 18 november 2024 van 09:30 tot 16:30
Maandag 25 november 2024 van 09:30 tot 16:30
Maandag 02 december 2024 van 09:30 tot 16:30
Maandag 09 december 2024 van 09:30 tot 16:30
Accreditaties
FGzPt - Klinisch Psycholoog Toegekend  
herregistratie 30 punten
NVP - Kwaliteitsregister Psychotherapie Aangevraagd  
NVvP - Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie Toegekend  
herregistratie 28 punten
RINO amsterdam | Leidseplein 5 - | AMSTERDAM

Is de cursus vol, reeds gestart of komt de geplande datum niet uit? Laat vrijblijvend weten dat je interesse hebt en krijg automatisch een bericht als de cursus (opnieuw) ingepland wordt.

Interesselijst

Doel van dit onderwijs is een gedegen kennismaking met de Transference Focused Psychotherapy (TFP), een vorm van psychoanalytische psychotherapie ontwikkeld voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsorganisatie (BPO). Deze psychotherapie berust op object-relationeel denken en situeert de kern van de borderline-problematiek in de gespleten organisatie van de persoonlijkheidsstructuur, gekenmerkt door de ‘primitieve’ afweer in de vorm van splijting, loochening en projectieve identificatie.

Hoofddoel van deze psychotherapie is integratie van de persoonlijkheid: het bij elkaar brengen van tot dan toe gescheiden positieve en negatieve eenheden van zelf-en object-representaties met het verbindende affect.

In de nieuwe Zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen is Transference Focused Psychotherapy (TFP) een van de 4 evidence-based behandelmethoden voor de behandeling van een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Ook voor de behandeling van narcistische problematiek is TFP zeer geschikt.

TFP werkt in het hier-en-nu van de overdracht en tegenoverdracht. Het is dus een behandeling waarbij het gevoelsleven van de behandelaar, de tegenoverdracht de belangrijkste bron van communicatie en informatie is om helder te krijgen wat zich in de therapeutische relatie ontvouwt. Uitgangspunt bij dit TFP-onderwijs is dat alle behandelaars die met ‘moeilijke’ patiënten werken, kunnen profiteren van het leren hanteren van de (tegen)overdracht die zo kenmerkend is voor de borderline populatie en narcistische problematiek.

Doelgroep

BIG-geregistreerde psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters (of daartoe in opleiding).

Doelstelling/ Inhoud

  • De theoretische grondslagen van TFP;
  • Het stellen van de juiste indicatie aan de hand van het Structureel Interview;
  • De zetting en therapeutische houding;
  • De werkwijze met de verschillende technieken;
  • De verschillende fasen van de behandeling;
  • Het leren omgaan en therapeutisch hanteren van de eigen reacties opgeroepen door de patiënt (tegenoverdracht).

Werkwijze

Literatuur bespreking, uitleg door docenten, illustratie met videomateriaal, afnemen van een Structureel Interview.  Aan de hand van ingebrachte casuïstiek wordt in rollenspel geoefend met de TFP technieken.

Toetsing

Gedurende de cursus wordt van elke cursist gevraagd een presentatie te geven van of afname van een Structureel Interview, of bespreking casus met TFP toepassing. Het verslag hiervan dient als eind toets.

Literatuur

Aan te schaffen literatuur:

  • Yeomans Frank E, Clarkin John F. & Kernberg Otto F. (2015), Transference-Focused Psychotherapy for Borderline Personality Disorder. A clinical Guide, American Psychiatric Publishing. ISBN 978-1-58562-437-9
  • Kernberg, O.F. (1984) The structural Interview. In: Kernberg O.F., Severe Personality Disorders: Psychotherapeutic Strategies. New Haven: Yale University press.

Quotes van cursisten

“Ik ben verkocht, ik wil zeker verder met TFP”.

“Had ik deze cursus maar eerder gehad, ik kan nu veel beter begrijpen wat er in de sessies gebeurt tussen de patiënt en mij”.

“Jullie zijn een goed team, jullie zijn verschillend en complementeren elkaar goed, door jullie is er een veilige sfeer in de groep ontstaan”.

“In de cursus is er veel aandacht geweest voor wat er in het contact met de patiënt gebeurt, dit hadden we in andere cursussen nog niet gedaan”.

Overige informatie

Aan het einde van de cursus voldoet de cursist aan de eis van 30 uur theoretische cursus als onderdeel voor de registratie tot TFP therapeut. Na afronding van de cursus kan de cursist zich aanmelden voor het aspirant-lidmaatschap bij TFP Nederland.