Ons onderwijs is een optimale mix van online en offline. Lees meer informatie.

Psychiatrisch onderzoek bij patiënten met zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking

module 3

cursus van een halve dag
041.20.01
Bij voldoende belangstelling wordt er een datum gepland.
€ 135,-
middagcursus van 13.00 - 16.30 uur

RINO amsterdam | Leidseplein 5 | Amsterdam

Het psychiatrisch onderzoek heeft een belangrijke plaats in de diagnostiek van psychische stoornissen bij mensen met zwakbegaafdheid of een lichte verstandelijke beperking.

De basis van het psychiatrisch onderzoek wordt gevormd door de anamnese en de observaties. Maar hoe interpreteert u wat de klachten van uw zwakbegaafde patiënt? En wat ziet u als u naar een licht verstandelijk beperkte patiënt kijkt?

doelgroep

Met name gericht op psychiaters, psychiaters i.o., AVG, AVG i.o. en verpleegkundig specialisten

doelstelling

Deelnemers weten aan het einde van deze middag:

  • Wat zwakbegaafdheid en een lichte verstandelijke beperking inhouden en hoe vaak psychische stoornissen voorkomen bij deze groep mensen
  • Hoe bepaalde klachten en symptomen geïnterpreteerd kunnen worden, afhankelijk van het cognitieve niveau en de sociale en emotionele ontwikkeling.
  • Wat belangrijke aandachtspunten in het psychiatrische onderzoek

werkwijze

Tijdens deze middag leren deelnemers hoe zij psychische klachten en symptomen kunnen uitvragen bij hun patiënten met een lager IQ en hoe zij bepaalde gedragingen beter kunnen begrijpen. We gaan in op de aandachtspunten in het psychiatrisch onderzoek bij patiënten met een lager IQ en staan stil bij de verschillende belangrijke onderdelen van het psychiatrische onderzoek; status mentalis, maar ook aandachtspunten in het somatische onderzoek en bij het uitvragen van medicatie en intoxicaties komen aan bod. Aan het einde van de cursus is er een eindtoets en nabespreking.

verplichte literatuur

Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ;
Wieland, J., Aldenkamp, E.A., Brink, A. van den; bij Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789036816571

Opleidingsroute Beperkt begrepen - een laag IQ in de GGZ

Deze cursus is onderdeel van de modulaire opleidingsroute Beperkt begrepen - een laag IQ in de GGZ. De route vormt een gedegen verrijking van uw kennis en vaardigheden om ook mensen met een laag IQ in de GGZ te kunnen behandelen.

Bekijk voor een overzicht van de modules binnen de route de informatie over deopleidingsroute Beperkt begrepen - een laag IQ in de GGZ.

Accreditaties

KNMG Accreditatiebureau Algemene Nascholingtoegekend3 punten
Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgendenin aanvraag3 punten

Deel deze cursus:

Vragen

020 625 08 03

Ik heb een vraag

Docent

Jannelien Wieland is als psychiater gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen bij patiënten met een laag IQ < 85. Naast haar klinische werk doet ze onderzoek op het gebied van psychische stoornissen bij zwakbegaafdheid en verstandelijke beperking en geeft zij lezingen en trainingen over dit onderwerp.

Lees verder

Bijna elke cursus uit ons aanbod is incompany aan te vragen.
meer weten

Contact